Kezdesz túl sokat piálni? Így vegyél vissza a mennyiségből

Már javában tombol a nyár, az elmúlt hónapok bezártsága után természetes, ha alig várod, hogy kiszabadulj otthonról. Nem sok minden tud jobban esni ilyenkor, mint egy hideg sör vagy egy jó pohár bor a rég nem látott barátokkal, a hajnalig tartó bulikról nem is beszélve.

De mi van, ha hirtelen úgy érezzük, hogy túl sok lett a pia? Hogyan szabhatunk gátat a mértéktelen alkoholfogyasztásnak? A Harvard szakértői összeszedtek néhány módszert, melyek segítségével könnyebben felhagyhatsz a soha véget nem érő italozásokkal.

Lépj, amíg nem késő

Mindegy, hogy a karantén alatt vagy azóta növekedett meg az általad elfogyasztott alkohol mennyisége, ha testi vagy mentális tüneteket észlelsz, érdemes szakemberrel egyeztetni, mielőtt megpróbálod kikúrálni magad a saját magad által diagnosztizált alkoholizmusból. Egy szakember segít megállapítani, hogy mekkora a baj, eldöntitek, hogy elég-e visszavenni az ivásból, vagy jobb, ha teljesen leállsz vele, segít végigmenni a józanság felé vezető úton.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Kevésbé súlyos esetekben azonban elég lehet, ha a következő pár lépés segítségével csökkented az elfogyasztott alkohol mennyiségét:

Írj egy listát arról, hogy mi minden szól az alkoholfogyasztás ellen. Ilyen például a jobb közérzet, a másnaposság elkerülése, a pihentetőbb alvás, a spórolás vagy a kapcsolataid minőségének megőrzése.

Határozd meg a célodat. Alkoss kereteket arra vonatkozóan, hogy egy-egy alkalommal mennyit ihatsz. Van, akinek a napi egy pohár bor is túl sok, ezért érdemes az ivós események számát is csökkenteni.

Vezess naplót az ivásról. Három-négy héten keresztül kísérj figyelemmel minden olyan alkalmat, amikor alkoholt fogyasztasz. Írd le, hogy miből mennyit ittál, hol és kivel voltál. Ezt követően hasonlítsd össze a naplót a korábban meghatározott céljaiddal. Ha túl nagy az eltérés, van min dolgozni.

Ne vegyél otthonra piát. Nemcsak a nasifogyasztást, de az ivást is korlátozhatjuk úgy, hogy egyszerűen nem tartunk otthon alkoholt.

Igyál lassabban. Fogyaszd lassabban, kortyonként az italt, keverd szódával vagy gyümölcslevekkel, igyál utána vizet, és soha ne éhgyomorra állj neki piálni.

Legyenek fix alkoholmentes napjaid. Döntsd el, hogy melyik két-három nap lesz az a héten, amikor semmiképpen sem iszol alkoholtartalmú italokat. Érdemes olyan heteket, akár hónapokat is tartani, amikor egyáltalán nem iszol alkoholt, majd megnézni, hogy hogyan reagál erre a szervezeted, mennyivel lett jobb a közérzeted, mi mindent tapasztalsz még.

Tanulj meg nemet mondani. Hány olyan alkalom van, amikor csak egy sörre ülünk be valahova, a barátaink nyomására aztán hajnali négykor esünk haza, tök részegen? Gyakorold, hogy hogy mondhatsz udvariasan nemet. Nem kell csak azért inni, mert a többiek is isznak, és nem maradsz ki semmiből, ha visszautasítod a piát.

Foglald le magad. Sétálj, sportolj, olvass vagy nézz filmeket. Keress új hobbikat vagy kezdd el újra, amit évekkel ezelőtt abbahagytál. Festés, társasozás, zene – ezek mind olyan tevékenységek, amik kiváló alternatívái lehetnek az ivásnak.

Kérj segítséget. Nem mindig könnyű letenni a poharat. Nyugodtan fordulj a barátaidhoz vagy a családodhoz segítségért, de ne félj szakemberhez fordulni sem. Ebben semmi ciki nincs, a lényeg, hogy egészséges legyél és jól érezd magad.

Kerüld a kísértést. Könnyen lehet, hogy hamar rájössz majd, hogy azokkal, akikkel csak piálni jártatok össze, más közös témátok nem nagyon van, de az is előfordulhat, hogy olyan eseményekre, esküvőre, születésnapra vagy hivatalos, ahol nem könnyű kikerülni a piát. Ezek mind nehéz helyzetek, de a legtöbb, amit tehetsz, ha hallgatsz az érzéseidre. Ha valahol nem érzed jól magad, nem kell, hogy ott legyél. Keress más stresszoldó módszereket.

Ne add fel. Az emberek többsége csak többedik alkalommal tudja letenni az alkoholt. Légy kitartó, előfordulhat, hogy nem tudod tartani magad a tervhez és néha visszaesel. A lényeg, hogy ezek ne akadályozzanak meg abban, hogy elérd a hosszú távú céljaidat. Valójában nem lesz olyan pont, amit elérve többet ne kéne erőfeszítéseket tenned annak érdekében, hogy ne csússz vissza. Ezek után is érdemes időnként felülvizsgálni az alkoholfogyasztási szokásaidat, ha pedig rendszeresen tapasztalsz visszaesést, vedd fel a kapcsolatot egy szakemberrel.

Oszd meg másokkal is!
Mustra