Tényleg károsítja a fű a memóriát?

Sokan állítják, hogy minél többet és gyakrabban szív valaki marihuánát, annál inkább romlik az emlékezőtehetsége. Kérdés, ez valóban így van-e.

Közismert, hogy ahogy öregszünk, úgy kopik az agyunk – kevésbé emlékszünk vissza dolgokra, legyen szó hosszabb vagy rövidebb távú emlékekről. De az évek múlásán kívül más dolgok is tompíthatják a memóriát: ezek közé szokták sorolni a marihuánafogyasztást is. De vajon tényleg árt a fű az emlékezőképességnek? Erre válaszol a Harvard Medical School.

Nincs bizonyíték hosszú távú hatásokra

Tudományosan bizonyított, hogy a kannabisz tompítja bizonyos rövid távú agyi folyamatok működését. Ezek közé tartozik a rövid távú és a munkamemória, a végrehajtó és a pszichomotorikus funkciók (utóbbiak segítségével végzünk folyamatos odafigyelést igénylő feladatokat, például autót vezetünk vagy hangszeren játszunk). Ez a hatás azonban egyszeri és ideiglenes, csak az intoxikáció végéig tart. Vagyis a marihuánát fogyasztó személy kevésbé emlékszik azokra a dolgokra, amelyek azalatt történtek, hogy ő be volt tépve, és értelemszerűen nem ülhet biztonságosan a volán mögé.

Tompul az agyad, ha sokat szívsz?
Tompul az agyad, ha sokat szívsz?Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Ennek oka, hogy a marihuána fő pszichoaktív összetevője, a THC (tetrahidrokannabinol) nevű vegyület az agy olyan területeinek receptoraira hat, amelyeknek fontos szerepük van az emlékezet munkájában. Idetartozik az érzelmi reakciók feldolgozásáért és raktározásáért felelős amigdala, az összetett események memorizálását végző hippokampusz, illetve a motoros agykéreg.

Habár egyesek feltételezik, hogy a rendszeres (orvosi vagy élvezeti célú) marihuánafogyasztás hosszú távon is károsíthatja az emlékezőképességet, erre egyelőre nincs tudományos bizonyíték. Mivel a kannabisz törvényi szabályozása országonként, sőt az USA-ban államonként is eltérő, és a legtöbb helyen továbbra is tiltás alá esik, kevés kutatás van, amely érdemlegesen foglalkozott volna a témával. A hasonló híreszteléseknek tehát nincs tudományos alapjuk, de jelenleg az ellenkezője sem bizonyítható egyértelműen.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek