Mi is az a hialuronsav, és mire jó valójában?

A hialuronsav manapság számtalan bőrfeszesítő és ránctalanító készítményben megtalálható. De mi is pontosan ez az anyag, és tényleg olyan hasznos, mint sokan állítják?

A hialuronsav, más néven hialuronan, hialuronát (HA) természetes nagy molekulájú szénhidrát, amely az emberi test minden szövetében megtalálható. Legfontosabb tulajdonsága kiváló vízmegkötő képessége, melynek köszönhetően saját tömegénél ezerszer nagyobb tömegű vizet is képes megkötni – magyarázza dr. Kristina Liu és dr. Janelle Nassim bőrgyógyász, a Harvard Medical School szakértői.

Nem mindegy a molekula mérete

A hialuronsavnak a bőrben, a szemben és az ízületekben is fontos hidratáló szerepe van. Az évek előrehaladtával azonban egyre csökken a mennyisége, ezért bőrünk szárazabb, érdesebb és ráncosabb lesz. Ennek ellensúlyozására a különböző szépségipari termékek mesterségesen próbálják pótolni a hialuronsavat a bőrben. A krémek és egyéb készítmények többsége baktériumok laboratóriumban történő fermentálásával előállított hialuronsavat tartalmaz.

A bőr jól tolerálja a hialuronsavat, ritkán okoz allergiát
A bőr jól tolerálja a hialuronsavat, ritkán okoz allergiátVlg / Getty Images Hungary

A gyártók azt hirdetik, hogy a bőrbe jutva termékük képes pótolni a hiányzó hialuronsavat. Nem mindegy azonban a HA-molekula mérete. A nagyobb molekulák – habár sokkal több vizet képesek megkötni – nem tudnak behatolni a bőr alá, ezért csak a felszínen fejtik ki hidratáló hatásukat. A kisebb HA-molekulák ezzel szemben kevesebb vizet kötnek meg, viszont képesek bejutni a bőrfelszín alá, bár ők is csak az epidermiszig, a bőr legfelsőbb rétegéig jutnak el. Érdemes olyan terméket választani, amely többféle méretben tartalmazza a hialuronsav-molekulákat, ezek biztosítják ugyanis a legjobb hatást.

A bőr alá is beinjekciózzák

A hialuronsavat a bőr alá fecskendezett ráncfeltöltő injekciókban is alkalmazzák. Az ilyen plasztikai eljárások lényege, hogy a szükséges területen egy vékony tűvel töltőanyagot fecskendeznek a bőrbe, ami így segít feszesebbé, teltebbé tenni. Ez segíthet többek között eltüntetni a szem alatti karikákat, megemelni a megereszkedett arcbőrt, puhábbá tenni az ajkakat, megfiatalítani a kezet és a fülcimpákat. Fontos tudni, hogy a bőrfelszínre felkent hialuronsavkrémek és testápolók sohasem fogják ugyanazt a hatást elérni, mint a bőr alá bevitt töltőanyagok, hiába reklámozzák őket hasonló szövegekkel.

Csodát tehát ne várj a bőrfelszínen alkalmazott HA-készítményektől, de tény, hogy számos pozitív tulajdonságuk van. Nagyon ritkán fordul elő, hogy allergiás reakciót vagy másfajta bőrirritációt okoznának, és terhesség, illetve szoptatás alatt is használhatók. Különösen a száraz bőrűeknek érdemes olykor – különösen a hideg hónapokban – újrahidratálniuk a bőrüket a hasonló termékek segítségével.

Oszd meg másokkal is!
Mustra