Előzd meg a prosztatarákot: új módszerrel segít az orvostudomány

A prosztatarák a férfiaknál előforduló leggyakoribb szolid tumor, ami hazánkban több mint ezer ember halálát okozza évente. Az esetek 5-10 százalékában a betegség kialakulása örökletes hajlamra vezethető vissza, ezért nagyon fontos, hogy az érintettek elmenjenek szűrővizsgálatra.

A daganat hátterében ilyen esetekben egy génmutáció bújik meg, ami továbböröklődhet, így egy családon belül halmozottan is előfordulhat a betegség. Évenkénti egyszeri vérvizsgálat segíthet felismerni a bajt és megelőzni a tumor továbbfejlődését – állapította meg a brit Nemzeti Rákkutató Intézet éves közgyűlésén, melyről a BBC számolt be.

Halmozódhat családon belül

Öröklődő prosztatarák esetében elsősorban a BRCA1 és a BRCA2 génekben lép fel elváltozás. E gének mutációjának van szerepe egyébként a nőknél a petefészekrák és az emlőrák kialakulásában is. Emellett számos más gén felelősségét is megállapították már a kutatók a prosztatarákban. A DNS mentén továbböröklődve a mutáció elterjedhet a családban, és halmozottan okozhat daganatos megbetegedést.

Szűréssel kivédhető az örökletes prosztatarák
Szűréssel kivédhető az örökletes prosztatarákdobok / Getty Images Hungary

Ha valakinek a családjában, közvetlen felmenői között többször is előfordult a ráknak ez a fajtája, akkor ő maga, illetve a gyerekei és a rokonai is veszélyeztetve lehetnek. Fontos, hogy ilyen esetben az érintettek rendszeresen felkeressék az orvosukat. Sokan elmulasztják a szűrővizsgálatot, ezért csak akkor derül ki a betegség, amikor már előrehaladott stádiumban van, és nem lehet sikeresen fellépni ellene.

Vérvizsgálattal felismerhető

A PSA (prosztataspecifikus antigén) egy fehérje, melyet a prosztata mirigyei termelnek. Leginkább az ondóban választódik ki, de kisebb mennyiségben a véráramba is bekerül. A prosztata daganatos megbetegedése fokozza a PSA termelődését. Vérmintából laborvizsgálattal megállapítható a normálisnál magasabb PSA-szint, ami bár nem minden esetben rákbetegség kialakulásának tudható be, de sokszor jelzi a bajt.

Az évenkénti vérvizsgálat nagyban megkönnyítheti a betegség korai felismerését és sikeres kezelését. Ha a családban több prosztata-, emlő- vagy petefészekrákos eset is előfordult, semmiképp se halogasd a vizsgálatot!

Oszd meg másokkal is!
Mustra