18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Mikor jobb a szex, ha házas vagy, vagy ha nem?

Elégedettebbek a szexszel azok, akik nem házasok és/vagy külön élnek a partnerüktől – állítja egy friss kutatás.

A hagyományos nézet szerint a házasságban élők számos téren boldogabbak és elégedettebbek, mint a kevésbé elkötelezett emberek, és ebbe a szex is beletartozik. Manapság azonban egyre többen találják úgy, hogy a laza párkapcsolatban élők képesek olyan boldogok lenni, mint azok, akiknek bekötik a fejét. Erre erősített rá dr. Elyakim Kislev szociológus tanulmányában, melyet a Psychology Today ismertet.

Többet és jobban szexelnek azok, akik még nem házasok

Kislev azt vizsgálta, hogy a különböző párkapcsolati státusszal rendelkező személyek milyen gyakran szeretkeznek, illetve mennyire elégedettek a szexuális életükkel. A szociológus több, korábban született kutatás eredményeit összegezte, ezek között volt olyan, amely 17 éven keresztül követett nyomon egy sok főből álló mintát.

A szakember hét csoportra osztotta fel az embereket: az elsőbe tartoztak azok, akik házasok és a párjukkal közös háztartásban élnek. Őket követik az egyedülállók, akik sosem voltak házasok, majd azok, akik együtt élnek partnerükkel, de nincsenek összeházasodva. A negyedik csoportba az elváltak és jelenleg egyedülállók tartoznak, az ötödikbe pedig azok, akiknek van párkapcsolatuk, de nem házasok, és külön élnek párjuktól. Végül a hatodik és hetedik csoport tagjai azok, akik elváltak, de új társsal élnek együtt, illetve akik elváltak, de külön élnek új párjuktól.

Jobb a szex, ha laza párkapcsolatban élsz?
Jobb a szex, ha laza párkapcsolatban élsz?Image Source / Getty Images Hungary

A kutatások eredményei azt mutatták, hogy azoknak van részük a legkevesebb szexben, akik egyedülállók, sosem voltak házasok és most sem élnek kapcsolatban, és ők azok is, akik a legkevésbé elégedettek ilyen téren. A leggyakrabban azok szexelnek, akik nem házasok, de párkapcsolatban élnek, mindegy, hogy közös vagy külön fedél alatt, a legelégedettebbeknek viszont azok bizonyultak szexuális téren, akik nem laknak együtt a párjukkal.

Egy friss kapcsolatban még több az izgalom

Kislev szerint ez azt bizonyítja, hogy nem a házasság a fontos a boldogsághoz, hanem önmagában az, hogy legyen egy társunk, aki kielégíti testi és lelki igényeinket. A házasság pedig, habár anyagi és érzelmi biztonságot nyújt, nem feltétlenül kedvez a szexuális élvezeteknek. Azok, akik friss kapcsolatban élnek, így még nem jutottak el oda, hogy összeköltözzenek a párjukkal vagy összekössék vele az életüket, aktívabbak és merészebbek az ágyban. Ez még egy sokkal kreatívabb, felfedezéssel teli időszak szexuális téren, míg a házasság már stabilabb, megszokottabb ritmust diktál.

Persze nem minden házasság és nem minden kapcsolat egyforma. A nem házasok körében is vannak olyanok, akik szigorúbb kötelékként fogják fel a párkapcsolatot, és olyanok is, akik még a más partnerekkel való alkalmi szexet is megengedik a társuknak (és maguknak). Egy idén megjelent kanadai kutatás úgy találta, szexuális elégedettség terén sokkal többet számít, hogy a felek romantikus vágyakat éreznek egymás iránt, illetve megértik, kielégítik egymás szükségleteit, mint az, hogy mennyire hűségesek egymáshoz.

Ezzel természetesen a szerzők senkit sem kívánnak elriasztani a házasságtól vagy a monogám kapcsolatoktól. Egyéntől függ, ki milyen formában találja meg a boldogságot – egy férj / feleség oldalán, vagy épp az alkalmi kapcsolatokban. A lényeg: nem szabad, hogy a szex rutinná váljon és unalomba fulladjon.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek