A The Lancet Diabetes & Endocrinology hasábjain megjelent tanulmány szerzői azt bizonyították, mennyire pozitív hatással van az egészségre, ha hosszú távon 300 kalóriával csökkented a napi kalóriabeviteledet – számol be a Harvard Medical School.
Az észak-karolinai Duke Egyetem orvosi karának kutatói 218 felnőtt önkéntest vontak be kutatásukba, akiknek testtömegindexe 22 és 27,9 között volt, tehát átlagosnak vagy enyhén túlsúlyosnak számítottak. A résztvevőket két csoportra osztották. Az alanyok egyik fele egy hónapon keresztül, napi háromszori étkezéssel, 25 százalékkal kevesebb kalóriát vitt be szervezetébe a korábban megszokottnál. A kontrollcsoport tagjai ezzel szemben ugyanúgy étkeztek, mint addig.
Az egy hónapos tesztelési fázis után a szakemberek arra kérték az első csoportba tartozókat, hogy próbálják meg két éven keresztül folytatni a kalóriacsökkentett diétát. Többségüknek nem sikerült a 25 százalékos határt tartani, de végül átlagban 12 százalékkal, vagyis napi szinten 300 kalóriával kevesebbet fogyasztottak, mint a kísérletet megelőzően.
Mindenkinél érzékelhető volt a változás
A kétéves időszakot követően az érintett résztvevők átlagosan 10 százalékot fogytak korábbi testsúlyukból. A pluszkilók háromnegyede a testzsírból ment le, de emellett a koleszterinszintjük és a vérnyomásuk is csökkent, és kevésbé voltak hajlamosak krónikus gyulladásos betegségekre, szemben a kontrollcsoport tagjaival, akiknél semmilyen hasonló pozitív változást nem észleltek a kutatók.
A szakemberek úgy vélik, a fogyás és a zsírpárnáktól való megszabadulás mellett a kalóriacsökkentett étrend az emésztést is segíti, ami szintén hozzájárul a vázolt pozitív változásokhoz. A legtöbb ember képes rá, hogy eredményesen csökkentse a napi kalóriabevitelét: érdemes kisebb adagokat enni, felhagyni az éjszakai nassolással, és más hasonló praktikákat bevetni.