Az úgynevezett szelektív, azaz emberi beavatkozással történő tenyésztésnek sok előnye is van, de az is tény, hogy úgy tűnik, megváltoztatta a kutyák agyának anatómiáját.

A kutyák agyának felépítése fajtánként változik, ennek köszönhető a különböző kutyák eltérő viselkedése is. Egy friss kutatásból kiderült, hogy az egyes viselkedések szelektálása miként alakította át az évek során leghűségesebb barátaink agyát.

Jó ötlet ebbe is beleszólni? 

Több száz éve tenyésztik az emberek szelektíven a kutyákat, hogy ennek segítségével erősítsenek bizonyos tulajdonságokat, míg másokat kiszűrjenek az ebek következő generációjából. Erin Hecht, a Harvard Egyetem kutatója csapatával 33 fajtájú kutya agyszerkezetét vizsgálta meg, hogy kiderüljön, milyen változások mentek végbe a szelektív tenyésztés hatására.

Jól érzékelhető jelei vannak a szelektív tenyésztésnek
Jól érzékelhető jelei vannak a szelektív tenyésztésnekFotó: Monica Click / Getty Images Hungary

Megvizsgálták azokat az agyi régiókat, amelyek az emberi beavatkozásból adódóan fajtánként a legnagyobb eltéréseket mutatják. Így 6 agyhálózati térképet kaptak, amelyekben a társadalmi kötődéstől a mozgásigényig olyan funkciók változnak, amelyek mindegyikéhez legalább egy viselkedési tulajdonság társult. A fajták közötti viselkedésbeli eltérések kölcsönös viszonyban állnak az agy anatómiai jellemzőivel. A kutyák neuroanatómiai variációinak vizsgálatával egyértelművé vált tehát, hogy a szelektív tenyésztésnek jól látható jelei vannak a kutyák agyában.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.