A legnagyobb gyökerek 9 jellemző szokása

Ha csak átlagosan rossz arc akarsz lenni, nem pedig a világ bunkója, akkor lehetőleg hagyj fel ezekkel a szokásokkal – tanácsolja egy társadalomtudós.

Az emberek általában nem szándékoznak seggfejként élni a köztudatban, és sok rossz arc nem is tudja magáról, hogy valójában mekkora gyökér, bár nyilván a gyökérségnek is vannak árnyalatai. Jellemünk fokozatosan erősödhet olyan helyzetek által, amelyekben veszélybe kerül az önbecsülésünk: amikor például negatív kritikát kapunk és meg kell védenünk magunkat. És igen, vannak, akiket ezek az önvédelmet igénylő élmények nemcsak megerősítenek, de idegesítővé vagy akár jó nagy seggfejjé gyúrnak. Hogy miről lehet őket felismerni? A Psychology Today szerzője összeszedte az igazi gyökerek legjellemzőbb szokásait és tulajdonságait. Íme:

1. Önajnározás

Szeretik világgá kürtölni, mennyire őszinték, kedvesek, nagylelkűek, tisztelettudóak, és hogy mennyire nem képmutatók. A helyzet azonban az, hogy nem az önjellemzése, hanem a tettei alapján lehet a legjobban megismerni valakit, ezért nem érdemes bedőlni az ilyen öncélú kortesbeszédeknek.

2. „Te csak ne mondd meg nekem, hogy mit gondoljak vagy érezzek!”

Nem igazán tartják tiszteletben mások meglátásait, ami sokszor odáig fajul, hogy üvöltve bizonygatják: nem vagyok ideges, nem vagyok ideges – miközben azt állítják, hogy önismeretből kitűnőek. Egyszerűen nem tudják elviselni, hogy valaki másé legyen az utolsó szó.

3. Az éberség álomvilágában szunnyadnak

Megrögzötten tudják bizonygatni, mennyire bölcsek és megvilágosodottak, ám sanszos, hogy állítólagos „éberségüket” pusztán védőköpenyként használják. Minden vallásnak, ideológiának és filozófiának – akár ellenezzük, akár azonosulni tudunk vele – megvannak a saját, megvilágosodást hirdető történetei és nézetei, amelyek megvédése érdekében szinte bármeddig elmennének a hívők vagy az adott nézetet képviselők.

A gyökerek gyakran megvilágosodottnak hiszik magukat
A gyökerek gyakran megvilágosodottnak hiszik magukatFotó: tiburonstudios / Getty Images Hungary

Nem létezik azonban egyetlen igazság. Találgatni, elmélkedni ér, de a megvilágosodás zászlaja alatt történő háborúskodás sem emberségre, sem bölcsességre, sem „éberségre” nem vall.

4. Háborognak, ha a legnagyobb gyökerekhez hasonlítják őket

Ez az egyik fő tünete a jelenségnek: megmagyarázzák, hogy ők bizony kivételt képeznek. Miért is látnák be, hogy a mérgező emberek táborába tartoznak?

5. Nem akarják meghallani, ha kritizálják őket

Képtelenek lenyelni bármilyen, a személyüket érintő negatív megjegyzést. Márpedig aki lesöpör magáról mindenféle, akár jó szándékú kritikát, annak a jelleme nem a megfelelő irányba fog fejlődni: marad a gyökerek táborában.

6. Azt gondolják, hogy akik nem értenek velük egyet, azok nem is értik meg őket

Jeremy Sherman, a San Franciscó-i Egyetem kutatója szerint csak a legnagyobb gyökerek élnek abban a hitben, hogy egy vélemény ismerete egyet jelent az adott vélemény megszeretésével.

7. Meg azt, hogy a morális maszlagok hangoztatásától erkölcsösebbek lesznek

Olyan szorgalmasan szippantják magukba a különböző morális elveket, ahogy némelyik celeb a cipőgyűjteményét bővítgeti – mintha a többtől valóban többek, jobb emberek lennének. Hogy mi a céljuk ezekkel az elvekkel? Az, hogy veszélyes helyzetekben tudjanak velük okosan érvelni – az se számít, hogy vannak köztük egymásnak ellentmondó okosságok.  

A morális maszlagok hangoztatása senkit sem tesz morálissá
A morális maszlagok hangoztatása senkit sem tesz morálissáFotó: Ðñðð½Ð Ðœðµñðµññðºð¾Ð²Ð / Getty Images Hungary

8. „Hogy lehetnek ilyen hazugok/igazságtalanok/képmutatóak az emberek?”

Utálják, ha átverik, manipulálják őket. Ők ilyet nem tudnának másokkal tenni. De mi lenne, ha egy tükröt nyomnánk a kezükbe?

9. „Na és? Mások is ezt csinálják”

Egyszerű és kényelmes megoldás úgy racionalizálni a totális gyökérséget, hogy mások alkalmi rosszarcúságára mutatunk rá. Ez is egy jellemző és idegesítő szokása az egomániás gyökereknek.

Erre figyelj, ha nem akarsz közéjük tartozni

Túl sok a dolgod, túl sok minden jár a fejedben, és mintha mindig rohannál? Pedig a túlterheltség sem neked, sem a környezetednek nem tesz jót, a kutatások szerint ugyanis az állandó stressz még a legcivilizáltabb embert is képes gyökérré változtatni. Ezek tehát az elsődleges kockázati tényezők, amikre nem árt odafigyelni:

  • A tápláléklánc csúcsán helyezkedsz el, és nagyon erős benned a versenyszellem, ezért úgy érzed, hogy az alád beosztott kis senkik veszélyeztetik a pozíciódat.
  • Gazdag vagy.
  • Rideg embernek tartanak.
  • Sokkal keményebben dolgozol, több áldozatot hozol, mint mások – és szereted is hangoztatni a mártíromságodat.
  • Szőrszálhasogató szabálynáci vagy, aki minden szabályt precízen betart, és ragaszkodik hozzá, hogy mások is ezt tegyék.
  • Nem alszol eleget.
  • Jellemzően cinikusan és negatívan gondolkodsz a legtöbb dologról. (Vannak ilyen emberek.)
  • Férfi vagy, és nő a főnököd. Lehet, hogy te épp kivétel vagy, de a kutatók úgy találták, hogy a férfiak általában fenyegetettebbnek érzik magukat, amikor nő a főnökük, mint amikor férfi.
  • Szűnni nem akaró késztetést érzel arra, hogy az okostelefonodat nézegesd. Ennek a késztetésnek akkor sem tudsz ellenállni, ha tudod, hogy önkontrollt kéne gyakorolnod.

És hogy hogyan ne kezeld a bunkó embereket? Az alábbi cikkben erről is olvashatsz: 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.