Ez lesz a gyerekekkel, akik rendszeresen fogyasztanak energiaitalt

Itt a fesztiválok, koncertek, nyári táborok szezonja, a különböző energiaitalok most még gyakrabban kísérik a fiatalok mindennapjait. A magyar kamaszok túlnyomó többsége folyamatos fogyasztó, sokan úgy isszák, mint az üdítőt, ráadásul egyre gyakrabban alkohol kíséretében, ami akár életveszélyes is lehet.

Egy friss nemzetközi kutatás szerint sok esetben ezek az energiaitalok állnak az egészséges fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának a hátterében, ugyanis súlyosbíthatják a rejtett szívbetegségeket. A Magyar Kardiológusok Társasága éppen ezért óvatosságra int fogyasztásukkal kapcsolatban.

Simán isszák a gyerekek is

Minden ötödik 10-14 éves gyerek energiaitalt reggelizik Magyarországon – ez derül ki egy korábbi felmérésből. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által megrendelt, 16 országra kiterjedő vizsgálat szerint a magyar kamaszok 78 százaléka fogyaszt energiaitalt, közülük 13 százalékuk úgynevezett „nagyivó”. A kamaszok különösen veszélyeztetett fogyasztók, mert sokan alkohollal vagy intenzív testmozgással összekötve fogyasztják, ami – a kiszáradás veszélye miatt – növeli a rosszullét kockázatát.

Az energiaitalok esetében a legnagyobb veszélyt a magas cukor- és koffeintartalom jelenti, ami ritmuszavarok kialakulásához vezethet azoknál, akik rendszeres fogyasztók vagy érzékenyek rájuk. Amerikában egyetlen év alatt a 5448 koffeintúladagolásos eset 46 százaléka a 19 éven aluli korosztályban történt.

Magyarországon 2011. november 1. óta 422 hivatalos bejelentés érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központba. A statisztikák szerint volt, aki 2,5 liter energiaitalt is megivott egy nap alatt. Az országos mentőszolgálat, az orvosi ügyelet, a gyermekorvosok, háziorvosok, a védőnők, valamint az általános és középiskolák jelzései alapján a rosszullétek 25 százaléka lányokat, 75 százaléka fiúkat érint. A fogyasztással összefüggő túladagolás feltehetően két esetben okozott maradandó egészségkárosodást, az esetek 23 százalékában pedig alkohollal együtt fogyasztották az energiaitalt.

A rosszullét miatti bejelentések 3 százalékában csupán 8-10 éves gyerekekről volt szó, 8 százalékuk a 11-12 évesek közül került ki, további 21,5 százalékuk a 13-14 éves korosztályba tartozott, míg 26 százalékuk 15-16 éves volt. A legjellemzőbb tünetek közé tartozik a tachycardia (szívritmuszavar), mellkasi fájdalom, szédülés, a magas vérnyomás, émelygés, hányinger és a remegés is.

Lehet, hogy elsőre jó ötletnek tűnik, de hidd el, annyira mégsem az
Lehet, hogy elsőre jó ötletnek tűnik, de hidd el, annyira mégsem azFotó: Mauro-Matacchione / Getty Images Hungary

Rövid távú megoldás

Sokan azt gondolják, hogy bedobnak egy energiaitalt, amivel minden helyrerázódik. Ha fáradtak, erőre kapnak, tovább tudnak ébren maradni, ha az agyuk nehezen pörög, majd felgyorsul. Összeszűkíti a hasi, zsigeri ereket is, miközben az agy több vért kap, ezáltal átmenetileg javul az összpontosító képesség, a figyelem, lerövidül a reakcióidő, lecsökken az álmosságérzés, az alvásigény, megemelkedik az adrenalinszint, nagyobb fizikai teljesítőképesség érzete alakul ki. Mindez rövid távon kétségtelenül igaz, később azonban negatív hatása van, ha túlzásba visszük.

Különösen fontos, hogy a szívritmuszavarokkal küzdők, szívbetegek felejtsék el az energiaitalokat, de azok is, akiknek a szervezete érzékenyen reagál rá. Az energiaitalok nagy dózisban tartalmaznak koffeint, ez önmagában is veszélyes, túlzott fogyasztása ártalmas lehet, extrém mennyiségben már azonnal is jelentkezhet a hatás. De ha nem nagy mennyiségben, viszont rendszeresen issza valaki, akkor is rossz hatással lehet a szív- és érrendszerre, emeli ugyanis a pulzusszámot és a vérnyomást. A sok koffeintől egész nap gyorsabb lesz a pulzus, emiatt a ritmuszavar valószínűsége tartósan megemelkedik – ez viszont előbb-utóbb szinte biztosan valamilyen szívproblémához vezet.

Az energiaitalok alkohollal való együttes fogyasztása még nagyobb problémát jelenthet. Felfokozott állapotot, illetve a bódultságot okozó hatással összeadódva súlyos fizikai rosszullétet okozhatnak, és lehetetlenné teszik a reális gondolkodást. A vércukorháztartást a fokozott felhasználás irányába tolja el, ez eszméletvesztést, akár közvetlen életveszélyes állapotot okozhat. Ráadásul ha alkohol helyett egyéb pszichostimulánssal kombinálják az energiaitalokat, akkor összeadódik a két szernek a szív- és érrendszeri hatása, és ez már jellegzetes mérgezéses tünetekhez vezethet.

De mi is az energiaital?

Bár nincs egyértelmű meghatározása az energiaitalnak, általában azt a nem alkoholos italt értjük rajta, amely koffeint, taurint (aminosavat) és vitaminokat tartalmaz, számos más összetevő (pl. guarana) mellett. Története Japánból indult az 1960-as években, és egyre népszerűbbé vált. Európába az 1980-as és 90-es években, valószínűleg a rave kultúra kialakulása és virágzása idején jutott el.

Milyen kockázatokkal jár az energiaital-fogyasztás?

Koffeintúladagolással, ami számos tünethez vezethet, beleértve az erős szívdobogást, magas vérnyomást, hányingert és hányást, görcsöket és egyes esetekben akár halált is. Szintén gyakori tünet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása, mivel a magas koffeinfogyasztás csökkenti az inzulinérzékenységet. Várandósok között nem ritka a késői vetélés, alacsony születési súly, valamint a halvaszülés. Gyerekek és serdülők esetében negatív hatásokkal jár az idegrendszerre, a szív- és érrendszerre nézve, illetve függőséget alakíthat ki.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.