A legidegesítőbb kolléga 17 jellemző ismérve

Persze: a család, meg a barátok az első, de ha belegondolsz, hogy életed milyen jelentős részét töltöd a munkahelyeden, kollégáiddal összezárva, rögtön érthetővé válik, miért fontos, hogy itt is súrlódásmentes legyen a kapcsolat. Mutatjuk, melyek azok a bosszantó viselkedésformák, amikkel az őrületbe kergeted a kollégáidat.

Milliónyi irodában több tízmillióan tologatjuk az aktákat, írjuk a cikkeket, szerkesztjük a kimutatásokat. Ahány office, annyiféle közösség, de mindben van valami közös: az idegesítő kolléga. Mind tudjuk, hogy ki az. Ha neked elsőre fogalmad sincs, ki lehet, megeshet, hogy épp te vagy az, akit a hátuk közepére kívánnak a többiek. A HuffPost gyorslistájával könnyen ellenőrizheted, mennyire vagy bosszantó.

Íme az irodai főbűnök: 

#1 Bunkofon

Fontos hívást vársz? Oké. De bármennyire is halaszthatatlannak érzed a telefont, a többiek egyáltalán nem biztos, hogy szeretnének részt venni az egyeztetésben. Vedd fel, köszönj be, majd sétálj át egy olyan helyre, ahol nem zavarod a többieket.

#2 Intimpistáskodás

Közvetlen vagy és könnyen teremtesz kapcsolatot? Szuper, de ne vidd túlzásba. Sem a húsba vágó kérdéseknek (elváltál?), sem a magadról megosztott túl sok információnak (hanyatló házasságod, emésztési panaszaid feltárása) nincs helye az irodában.

#3 Megúszós ügyetlenkedés

Nem kell mindenkinek mindent tudnia, és remek, ha van technikai csapat, aki segíteni tud, ha valamiben elakadtál. De ha harmadszor kérsz ugyanabban a piszlicsáré ügyben segítséget, joggal lesz dühös a legjámborabb IT-s is. Próbáld venni a fáradságot és megjegyezni, hogy bizonyos helyzetekben melyik gombot kell megnyomni.

#4 Késés

Mindenki unja a meetingeket, de attól csak rosszabb lesz, ha késve esel be, és mindent, ami addig történt, a te kedvedért kell összefoglalni. Légy inkább pontos!

#5 Trehányság

Sem a közös albérletben, sem az irodában nem jó fej dolog kupit hagyni a közös helyiségekben. A te asztalod a te territóriumod, (szinte) mindegy, mekkora a kupi rajta, de a konyhában, étkezőben tegyél rendet magad után.

#6 Üzengetés

Bosszantó, ha valaki mindig rosszul teszi fel a wc-papírt a gurigára vagy úgy hagyja a fűtést, ez igaz. De ha ilyen jellegű problémád van, ne cetlikkel és passzív-agresszív üzenetekkel tudatosítsd a többiekben, hanem jelezd annak, akit illet.

#7 Nemtörődömség

Murphy, hogy nálad fogy ki a kávé a gépből vagy fogy el teljesen a kéztörlő, nyilván. De ettől még nem kéne ott hagynod csak úgy.  Nincs annál bosszantóbb, mint amikor valaki szeretne kávét főzni, de csak a lehangoló villódzást látja.

#8 Gyűjtögetés

Oké, hogy használtad (egy percig) a celluxot, meg tényleg kellett az olló, de ha nincs már rá szükséged, add vissza annak, akitől kérted, vagy tedd vissza a közös helyre.

#9 Pletyka

Egyrészt rosszul veszi ki magát, ha mások élete ennyire érdekel, másrészt ezzel táptalajt adsz ahhoz is, hogy egyszer téged vegyen a szájára az iroda. Kinek van erre szüksége?

#10 Ricsajozás

Vannak, akik zenére, mások néma csendben szeretnek dolgozni. Olyan emberről viszont még nem hallott senki, aki a másik füttyögésére, dudorászására, urambocsá! éneklésére lett volna a leghatékonyabb. Kíméld meg ettől a többieket.

#11 Kéretlen szomszédolás

Open office-ban dolgozol? Hidd el, nem véletlenül vannak térelválasztó elemek köztetek, ha már külön szobátok nincs. Ne hajolj csak úgy át, hogy elmondd a legfrissebb sztorit a kedvenc kollégádnak, inkább írj rá csetben, hogy majd ebédszünetben lesz valami izgi sztorid a számára.

Áh, nem lehet kibírni ezeket az embereket
Áh, nem lehet kibírni ezeket az embereketCapuski / Getty Images Hungary

#12 Levélbombázás

Jó, te vagy a csapat lelke. Legalábbis ezt hiszed magadról. Az is lehet, hogy tényleg jól jön valaki, aki kibillenti néha a többieket a monotóniából, de napi 3-4 vicces üzenet azért túlzás.

#13 Fontoskodás

Bizonyára nagyon jók a képességeid, és mindent tudsz a bent folyó dolgok helyes menetéről, de ettől még ne nevezd ki magad kisfőnöknek, amikor nincs ott a nagy. Senki sem kíváncsi a parancsolgatásra.

#14 Behízelgés

Igen, mindenki szeret jó benyomást tenni, de kevés zavaróbb van az olyan munkatársnál, akit csak az motivál, hogy bevágódjon a főnöknél. Attól, hogy a felettesed mondta, még nem biztos, hogy az évszázad vicce hangzott el, és ha nem nézed a GOT-sorozatot, a kedvéért se  csinálj úgy, mintha a kedvenced lenne. A kollégáid hamar utálni fognak, a bevágódáshoz meg kevés az ilyesmi. 

#15 Csipogás

Kopogó effektek, csörgés, rezgés – hű, valaki nagyon népszerű. Mondjuk, nem a kollégái körében, ha egész nap ezt kell hallgatniuk. Némítsd le a telefonod, vagy csatlakoztass rá fülest, ha percenként keresnek.

Nem igaz, hogy folyton csipog!
Nem igaz, hogy folyton csipog!Image Source / Getty Images Hungary

#16 Szagszennyezés

Ha a te géped, akkor nem zavar senkit, ha lemorzsázod vagy összekakaózod, és ha céges is, a kollégák nem fognak kiakadni. Azon viszont annál inkább, ha szagos kajákat rágcsálsz a közös irodai térben. Pálpusztai sajt? Töltött káposzta? Tenger gyümölcsei? Ezeket inkább a konyhában edd meg.

#17 Önzőzés

Meleged van, fázol? Persze, az ember ilyenkor mindent elkövet, hogy újra visszatérjen a komfortérzete, de mielőtt nagyon nekiállnál tekergetni a fűtés vagy a légkondi gombjait, egyeztess a többiekkel.

Ugye nem is olyan nehéz mellőzni ezeket az idegesítő szokásokat?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek