Amikor pislogsz, megáll az idő, és ezt be is lehet bizonyítani

Ébrenléti óráink 10 százalékát töltjük pislogásaink miatt csukott szemmel. Néhány másodpercenként, amikor pislogunk, agyunk nem kap vizuális ingereket, ez azonban olyan rövid ideig tart, hogy igazából nem is érzékeljük a kimaradást.

A The British Psychological Society számolt be a kutatásról, amely azt vizsgálta, hogyan hat az időérzékelésünkre a pislogás. Azt, hogy pontosan hogyan érzékeljük az idő múlását, ezúttal sem sikerült kideríteni, az viszont már egészen biztos, hogy a szemünk által érzékelt dolgok szerepet játszanak benne.

Csukott szemmel lassabban telik az élet?

A vizsgálatban a Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói 22 jelentkezőnek vizuális, másik 23-nak hallás utáni feladatot adtak. Mielőtt a vizuális feladat megkezdődött volna, az alanyoknak egy fehér kört mutattak, először csak 0,6, majd 2,8 másodpercen keresztül. A kísérlet során aztán bizonyos időközönként megjelent előttük a fehér kör, a résztvevők feladata pedig az volt, hogy megtippeljék, vajon a hosszabb vagy a rövidebb idejű első megjelenéshez áll közelebb a kör láthatóságának időtartama. A másik csoport tagjainak hasonlóképpen kellett megítélniük a hallott zaj időtartamát. Mindkét csoport esetében szemkövetővel mérték a szem helyzetét és a pupillák méretét.

Ha rágörcsölsz, nem fog menni
Ha rágörcsölsz, nem fog menniDamir Khabirov / Getty Images Hungary

A vizuális feladatnál a megfigyelt reakciók bebizonyították, hogy a pislogás befolyásolja az időérzékünket. Alábecsülték a fehér kör megjelenésének idejét, ha közben pislogtak, sőt a pislogás időtartama is összefüggésben állt a kör jelenléti idejének alábecslésével. Ezzel szemben a hallott zaj időtartamának megtippelését nem befolyásolta semmi. Az eredmény szerint tehát egyértelmű, hogy az érzékszervi észlelésünk befolyásolja, hogy miként érzékeljük az idő múlását. Ez viszont csak olyan esetekre vonatkozik, amikor nem szándékosan törekszünk arra, hogy csukott szemmel befolyásoljuk az időérzékelésünket.

Általában több érzékszervünket használjuk ahhoz, hogy észleljük, feldolgozzuk a világot magunk körül. De mi a helyzet azzal, ha például beszélgetünk valakivel? Vajon ilyenkor hogyan befolyásolják időérzékünket az érzékszerveink, ha pislogás közben továbbra is halljuk a másikat? A tanulmány eredményei érdekes kérdéseket vetnek fel, amelyekre jövőbeli vizsgálatok segítségével kaphatunk választ.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek