Így tartják a fejüket a domináns emberek

Az ember arckifejezése sok mindent elmond a külvilág számára a személyiségéről, ezt tudjuk. De egy friss tanulmány szerzői szerint a fejtartás ugyanilyen árulkodó lehet.

Kanadai pszichológusok szerint valakinek a fejtartása számtalan dolgot elárul róla, még akkor is, ha teljesen semleges arckifejezés társul hozzá. A Psychological Science hasábjain megjelent tanulmány azt bizonyítja, hogy a lefelé billentett fejtartás a dominancia benyomását kelti másokban.

A dominánsabb személyiség szó szerint lenéz másokra

A vancouveri székhelyű Brit Columbia Egyetem kutatói, Zachary Witkower és Jessica Tracy egy sor kísérlet során jutottak erre a következtetésre. Első körben 101 résztvevőt kértek fel online, hogy értékeljenek különböző, számítógépes grafikával megalkotott emberi arcokat. Az alanyoknak azt kellett meghatározniuk, hogy ezeket a fiktív személyeket mennyire találják dominánsnak: vajon hajlamosak lennének erőszakot alkalmazni céljaik elérésének érdekében, élvezik-e, ha mások felett uralkodhatnak, stb.

A különböző arcok arckifejezése mindig semleges volt, de a fejtartások eltértek egymástól. Sok képen normális fejtartású, előre néző arcok szerepeltek, másokon ehhez képest tíz fokkal lefelé, illetve felfelé billent a fej.

A szemöldök a kulcs
A szemöldök a kulcsutkamandarinka / Getty Images Hungary

Később, egy második online vizsgálatban 570 résztvevőnek kellett immár valódi személyekről készült fényképeket bírálniuk ugyanilyen szempontok szerint. Mindkét kísérlettel ugyanarra az eredményre jutottak: a résztvevők egyértelműen dominánsabb személyiségnek ítélték azokat a fiktív vagy valós férfiakat és nőket, akik a képeken lefelé billentve tartották a fejüket.

A szemöldök a ludas

Az is kiderült, hogy ebben a hatásban a szem és a szemöldök játssza a legfontosabb szerepet. A résztvevők ugyanis akkor is ugyanúgy értékelték az embereket, amikor arcuknak csak ez a része látszódott a képeken, megszűnt viszont a domináns benyomás, amikor kitakarták az illetők szemét és szemöldökét. Witkower és Tracy szerint ez a kulcs.

Amikor ugyanis lefelé billented a fejed, mások úgy látják, hogy a szemöldököd V-alakot vesz fel, vagyis az a benyomás keletkezik bennük, hogy összehúztad a szemöldöködet, és ezt alapvetően a dominancia jeleként érzékeljük.

A kutatók szerint a mindennapi társas kapcsolatokban kiemelt szerep jut a különböző nonverbális jelzéseknek, amelyek sokszor akaratod ellenére is sokat elárulnak rólad – még akkor is, ha épp az ellenkezőjét szeretted volna közölni másokkal. Mint kiderült, a fejtartás és a fejmozdulatok jóval árulkodóbbak, mint azt eddig hittük.

Oszd meg másokkal is!
Mustra