Így gyógyítják lelkünket az állatok

Tudjuk, milyen jó hatással van az ember mentális egészségére egy hűséges négylábú társsal való őszinte barátság. Ezekből a tapasztalatokból alakult ki az állatasszisztált terápia, ami nagy segítség a lelki bajok leküzdésében.

A kutatások egyértelműen bizonyították, mennyi hasznos lelki hozadéka van az ember és a házi kedvence közötti köteléknek, az állatok terápiás asszisztensként való használata pedig egyre népszerűbb az utóbbi időben. Kutyával, macskával vagy más állattal foglalkozni (akár rövid, akár hosszú távon) segítséget jelenthet azoknak, akik szorongással, depresszióval vagy más tünetekkel küzdenek – számol be a Harvard Health Publishing.

Négylábú csodadoktorok

Dr. Henry Feldman, a Beth Israel Deaconess Medical Center kutatóorvosa szerint az állatok nem előítéletesek, és feltétel nélkül tudnak szeretni. Ezért van, hogy a páciensek sokkal könnyebben megnyílnak velük, és olyan kapcsolatot alakítanak ki az állatokkal, amilyenre embertársaikkal képtelenek lennének. Az állatasszisztált terápia során a betegek meghatározott időközönként közös tevékenységekben vesznek részt egy bizonyos kutyával vagy macskával. A terápia lehet egyéni vagy csoportos, és állhat játékból, etetésből, simogatásból, vagy akár csak annyiból, hogy az állat és ideiglenes gazdája egymás mellett üldögél egy ideig.

A kutatók szerint, amikor állatokkal foglalkozunk, emelkedik az agyban a szeretethormonként emlegetett oxitocin szintje, ez segíti a szeretetteli kötődés kialakulását, de hasonlóképpen megugrik ilyenkor a boldogsághormonnak nevezett szerotonin szintje is – ezért van az, hogy az állatok simogatása és dédelgetése nyugtatóan hat ránk.

Egyre inkább felismerjük az állatok terápiás erejét
Egyre inkább felismerjük az állatok terápiás erejétPavelRodimov / Getty Images Hungary

Bár az állatasszisztált terápia még viszonylag új keletű dolognak számít, és ezért kevés átfogó kutatás született a témában, vannak bizonyítékok arra, hogy a módszer számos lelki probléma esetében segíthet. Ezek egyike az időskori depresszió. 2013-ban egy idősotthon demenciával küzdő lakói esetében találták úgy a kutatók, hogy azok, akik tizenegy héten keresztül kutyás terápiában vettek részt, a végére jóval kevésbé mutatták a depresszió jeleit, mint azok a társaik, akik csak emberi segítséget kaptak.

Hasonló a helyzet a súlyos betegségen átesett vagy kezelés alatt álló személyek esetében is. 2015-ben egy onkológus szakemberek által készített tanulmány úgy találta, hogy napi 15-20 percnyi terápiás foglalkozás kutyákkal jelentősen csökkenti a rákbetegek kemoterápiás kezelés alatti félelmét és szorongásait. Az állatok emellett érzelmi támaszt nyújthatnak például szeretteink elvesztését követően, különösen idősebb korban, amikor fokozatosan elmagányosodunk, és testi-szellemi egészségünk is romlik.

Jobb velük az élet

Bár az orvosok leggyakrabban kiegészítő terápiaként javasolják az állatasszisztált foglalkozásokat különböző lelki és testi betegségek esetén, az állatok közérzetre és egészségre gyakorolt pozitív hatása a mindennapokban ugyanúgy megfigyelhető. A legkézenfekvőbb terápiás megoldás a saját kisállat tartása. Mivel egy kutya, macska vagy más házi kedvenc folyamatos gondoskodást igényel, garantált, hogy a gazdi szellemileg aktív marad.

Ha viszont úgy gondolod, hogy egy saját kisállat túl nagy felelősség, bármikor jelentkezhetsz állatos terápiás foglalkozásra egy ehhez kapcsolódó szervezetnél, vagy önkéntesként besegíthetsz egy állatmenhely vagy egy lovarda lakóit gondozni. Sőt, ismerőseid és a barátaid biztosan örülnének, ha időnként gondoskodnál a kedvenceikről.

Oszd meg másokkal is!
Mustra