Ezért felejtős az otthoni fogfehérítés

A hófehér, hibátlan mosoly ma már hozzátartozik az igényes megjelenéshez, de sokan nem akarnak nagyobb összeget kiadni egy fogorvosnál végzett fogfehérítésre. Pedig az otthoni módszereknek megvannak a veszélyei.

Mindenki hallott már az otthon is elvégezhető, kedvező árú fogfehérítési praktikákról. Dr. Fülöp Papp Márta, a Naturadent esztétikai és lézerfogászat vezető fogorvosa most elárulja, hogy miért nem jó ötlet ezeknek a módszereknek az alkalmazása.

Citromlé és szódabikarbóna

Talán a legismertebb módszer a sav erején alapuló szódabikarbóna és citromlé keveréke, ami viszont többet árt, mint használ. Hosszú évtizedekig ez a házi praktika volt a legismertebb és talán a legkedveltebb módszer a fogak fehérítésére, hiszen a hozzávalókat könnyedén be lehet szerezni. Tudnunk kell azonban, hogy ez után a fehérítés után a savas hatás miatt a fog felszíne érdes lesz, a fogzománc pedig megsérülhet. Így a szennyeződések könnyebben megtapadnak a fog felületén, ezzel pedig a kezelést követően inkább sárgásabbak lehetnek a fogak, mint előtte.

Citrom- vagy narancshéj

A citrusfélék levével való öblögetés vagy a héjukkal való átdörzsölés sem jó ötlet. Bár ez igazán természetes módszer, a gyümölcsben lévő citromsav károsíthatja a fog felszínét, hiszen a fogból kalciumot von ki, és ezzel roncsolja a zománcot.

Fehérítő hatású fogkrémek

A drogériákban kapható, népszerű fogfehérítő krémek sem biztosítanak tartós és biztonságos megoldást. Egyrészt ezek a fogkrémek nem tartalmaznak olyan anyagokat, amelyekkel garantálni lehetne az igazán látványos és tartós fehérséget, másrészt hatékonyságukat a bennük található szemcsék adják. Fogmosás során ezek az apró szemcsék leradírozzák, ledörzsölik a fogak felszínén található elszíneződéseket, de pont ennek a dörzsölő hatásnak köszönhetően a fogak védőrétegét is koptatják. Ez a kopás pedig érzékenységet okozhat, sőt a szemcsék a gyomor nyálkahártyáját is irritálhatják.

Hidd el, van ennél jobb módszer!
Hidd el, van ennél jobb módszer!Jose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

Matrica, ecsetelő, toll

Időnként feltűnik egy-egy újabb csodaszer a piacon, ami egyből több árnyalatnyi, tartós fehérítést ígér. Először is fontos megemlíteni, hogy az elszíneződést okozó tényezők – kávé-, vörösbor- és teafogyasztás, dohányzás – kiiktatása, de legalábbis csökkentése nélkül nem garantálható a tartós fehérség. Másrészt érdemes ezeknek a termékeknek az összetevőit is megnézni a dobozon, hiszen ha valóban hatékony szerről van szó, akkor valószínűleg nagyon magas koncentrációban tartalmaz valamilyen fehérítő anyagot, ez pedig még veszélyes is lehet, különösen mert ezeknél a kezeléseknél semmi sem védi a fogínyt.

Sós dörzsölés

A sós dörzsölésre is sokan esküsznek, pedig ez sem veszélytelen módszer. Ebben az esetben is arról van szó, hogy a szemcsék koptathatják a fog felső rétegét, ez pedig később további problémákat okozhat. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy ez a módszer könnyen felsértheti az ínyt is, amelynek gyulladása akár a fogak elvesztéséhez is vezethet.

A zománc károsodása, az íny irritációja, az érzékenység kialakulása, a fogak roncsolódása, a gyulladások létrejötte könnyen megelőzhető, ha a fogak fehérítését hozzáértő szakemberre bízzuk. A fehérítés megkezdése előtt keressünk fel egy fogorvost, hiszen az alapos tisztítás, a fogkő eltávolítása – azaz a mindenre kiterjedő dentálhigiéniai kezelés elengedhetetlen a fehérítés sikerének érdekében.

A fogszuvasodást és egyéb problémákat is kezelni kell, sőt érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a fehérítő eljárások csak az eredeti fogakon hatékonyak. A tömések és pótlások anyagába a fehérítő nem képes behatolni, illetve a gyökérkezelt fogak esetében belsőleges fehérítést kell alkalmazni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek