Könnyebben félreléphet, aki fogamzásgátló mellett jött össze a párjával

A hormontabletták nemcsak a havi ciklusra, de a párválasztásra is hatással vannak, aminek kellemetlen vége lehet, ha a nő abbahagyja a szedését, hogy teherbe essen.

Egy jó párkapcsolat számos előnnyel szolgál, ennek érdekében vezényelnek minket az ösztöneink, hogy a legalkalmasabb partnert megtaláljuk. Amikor pedig rátaláltunk a megfelelő személyre, akkor különböző stratégiákat alkalmazunk a kapcsolat fenntartására, például kevésbé kihívóan öltözködünk, írja Gurit E. Birnbaum a Psychology Today-en.

Van azonban egy olyan mesterséges tényező, ami befolyásolhatja a párválasztást, ez pedig a fogamzásgátló tabletta. A bevitt hormonok hatására megváltozik a nők hormonháztartása, és elmarad a peteérés, vagyis a nő átmenetileg terméketlen lesz. Emiatt pedig megváltozhatnak a párválasztási szempontok, és a genetikai összeillés helyett inkább olyan férfit választhatnak, aki várhatóan jó apa lesz.

Ez azonban könnyen félresikerült kapcsolatokhoz vezet. Egy 2014-es vizsgálatból például az derült ki, hogy azok a nők, akik fogamzásgátló szedése mellett jöttek össze a párjukkal, majd leálltak a tablettával, kevésbé voltak elégedett a szexszel és a párkapcsolattal. Sőt, egy másik kutatás szerint az ilyen kapcsolatok nagyobb valószínűséggel végződnek válással.

Befolyásolhatja a párválasztást is
Befolyásolhatja a párválasztást isFotó: Shutterstock

Birnbaum és kollégái két vizsgálattal próbálták megállapítani, hogy a fogamzásgátló milyen hatással van a másik nem iránti vonzalomra és a párválasztásra. Az elsőben olyan kapcsolatban élő nők vettek részt, akik tabletta mellett jöttek össze a párjukkal, ám azóta abbahagyták a fogamzásgátló szedését. A nőknek két férfiról vetítettek le bemutatkozó videót: az egyikük saját elmondása szerint átlagos volt, míg a másikuk különösen vonzó, és rosszfiúként jellemezte magát. A videók megnézése után a résztvevőknek le kellett írniuk, hogyan képzelnének el egy randit az előzőleg látott férfival.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a nők milyen gyakran használnak szexuális interakciókra utaló kifejezéseket, és kiderült, hogy a pillanatnyilag termékeny időszakban lévő nők jobban vonzódtak a rosszfiúhoz, mint az átlagos sráchoz. Annak érdekében, hogy eldöntsék, hogy a nők a külső megjelenés vagy az elhangzott bemutatkozó szöveg alapján választottak, egy másik vizsgálatban már csak a külsőségeket nézték. Ebben az esetben a nőknek egy feladatot kellett végrehajtaniuk a számítógépen, miközben a monitor egy másik részén vonzó vagy átlagos férfiak képe jelent meg. Az eredmény pedig ugyanaz lett, mint az első esetben: a kapcsolatban élő, annak idején tablettát szedő, majd azóta abbahagyó nők tekintetét jobban vonzották az átlagon felül szexi férfiak.

Az eredmények arra utalnak, hogy a párkapcsolat létrejöttekor fogamzásgátlót szedő nők később, a tabletta abbahagyását követően könnyebben elcsábulnak, és csökken a motivációjuk, hogy megóvják a fennálló kapcsolatot. Birnbaum szerint ugyanakkor érdemes óvatossággal kezelni az eredményeket, ugyanis a vizsgálatban viszonylag kevesen vettek részt, a termékeny időszak meghatározása sem volt teljesen pontos, és kérdés, hogy a nők vajon a való életben is kifejezték-e volna a vonzalmukat vagy sem.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.