Megvan a férfi fogamzásgátló tabletta, ami működik is

A tudósok évek óta rajta vannak az ügyön, hogy egy biztonságos és hatékony fogamzásgátló gyógyszert fejlesszenek ki – a férfiak számára. Úgy tűnik, nem kell már sokat várnunk.

Amerikai tudósok bejelentették, hogy a 11-béta-MNTDC néven futó, férfiak számára kifejlesztett fogamzásgátló tabletta biztonságosnak tűnik. A klinikai vizsgálat eredményeiről a ScieceAlert számolt be.

Csökken a spermiumok mennyisége 

„Az eredmények azt sugallják, hogy a tabletta két hormonális aktivitás egyesítésével csökkenti a termelt sperma mennyiségét, miközben a libidóra nem gyakorol rossz hatást” – állítja Christina Wang biológus. A klinikai vizsgálat során Wang és csapata 40 egészséges férfi részvételével vizsgálta a gyógyszer hatását. A résztvevők közül 30 férfi különböző mennyiségben kapta a 11-béta-MNTDC gyógyszert, míg 10 férfi a vizsgálat 28 napja alatt placebót szedett.

A 11-béta-MNTDC a tesztoszteron egy módosított formája, mely a progesztáció (spremiumok blokkolása), valamint az androgén (a férfi nemi jellegek kialakulásáért felelős hormon) jellemzőit egyaránt viseli. „Mivel a tesztoszteron termelése a herékben leáll, az androgén segít megőrizni az olyan tulajdonságokat, mint például a mélyebb hang, a szexuális vágy és aktivitás, valamint az alacsony testzsírszázalék” – magyarázza Stephanie Page, a Washington Egyetem kutatója.

Az első klinikai vizsgálat eredményei szerint a hormonok kiegyensúlyozására törekvő gyógyszer hatékonynak tűnik, hiszen megállítja a sperma termelődését – bár fontos hangsúlyozni, hogy ezek egyelőre csak előzetes adatok.

Már nem kell sokat várni, éljen!
Már nem kell sokat várni, éljen!Jason_V / Getty Images Hungary

Végre, komoly mellékhatások nélkül!

A vizsgálatkor a gyógyszert szedő férfiak esetében nem jelentkeztek mellékhatások, de szignifikánsan csökkent a spermiumok termeléséhez szükséges luteinizáló (LH) és tüszőérlelő (FSH) hormon szintje.

A 28 napos kísérlet a fogamzásgátló hatás helyett a gyógyszer biztonságosságát helyezte a középpontba, hiszen ez elengedhetetlen ahhoz, hogy további vizsgálatokkal kiderüljön, mennyire hatékony a tabletta. Mindenekelőtt tehát fontos, hogy ki tudjuk jelenteni: a 11-béta-MNTDC biztonságos. Néhány résztvevő fáradtságról, fejfájásról, esetleg pattanások megjelenéséről számolt be, de komoly mellékhatásokat senki sem tapasztalt.

A szexuális hatások tekintetében öt férfi nyilatkozott úgy, hogy kis mértékben befolyásolta a gyógyszer a libidójukat, és ketten enyhe erekciós zavart tapasztaltak. Mindazonáltal egy hormonalapú gyógyszer esetében természetes, hogy bizonyos mértékű mellékhatásokat okoz, a kutatók szerint pedig ebben az esetben meglehetősen enyhék a nem kívánt tünetek.

A pozitív és biztató eredmények ellenére a kutatók szerint még időre van szükség ahhoz, hogy egy ehhez hasonló, férfiak számára kifejlesztett fogamzásgátló gyógyszer elérhető legyen. Jelenleg a 11-béta-MNTDC gyógyszerhez funkcionálisan hasonló, DMAU (dimethandrolone undecanoate) nevű fogamzásgátlót vizsgálják.

A vizsgálatok eredményeitől függően, a kutatócsoport szerint a férfiak számára kifejlesztett, hormonális alapú fogamzásgátlók 10 éven belül megjelenhetnek a piacon. Ez talán soknak hangzik, de az orvosok hangsúlyozzák, hogy ezeknek a gyógyszereknek nemcsak biztonságosnak, de a spermiumtermelés blokkolása tekintetében hatékonynak is kell lenniük, hogy valóban elkerülhető legyen a nem kívánt terhesség. Ehhez pedig további kutatásokra van szükség.

Oszd meg másokkal is!
Mustra