18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Mennyire betegek a szexuális vágyaid?

És neked mi a perverziód? Élvezed, ha finoman megkötöznek? Szereted, ha jól elfenekelnek? Esetleg fojtogatástól vagy diszkrét elektromos ingertől lesz még jobb számodra a szex?

Még ha egyik sem igaz rád a fentiek közül, az érdeklődésedet valószínűleg felkeltettük. Amikor perverziókról, vagy hivatalos nevükön parafíliákról van szó, minden titokzatos és misztikus lesz. A tabuk területére tévedni tényleg izgalmas tud lenni. De attól, hogy az elmúlt években (elsősorban a híres/hírhedt soft pornóregények, az Ötven árnyalat-trilógia hatására) úgy éreztük, bepillantást nyerhettünk a BDSM-kultúra világába, még nagyon messze vagyunk attól, hogy akár az ilyen jellegű, akár más szokásokkal kapcsolatban eleget tudnánk.

A szexedukáció még mindig gyerekcipőben jár, részben emiatt olyan alacsony szintű a szexuális kultúránk, és olyan sekélyes az erről való tudásunk, hogy egészen biztos, a parafíliák tekintetében még mindig a sötétben tapogatózunk. Nézzünk szembe a tényekkel: az emberek többsége azt sem tudja, hol keresse partnere csiklóját, és azzal sem igen vagyunk tisztában, honnan erednek szexuális vágyaink és fantáziáink.

A Dameproducts most a téma legavatottabb (legperverzebb) szakértőivel, és egy, a Kinsey Intézet köreibe tartozó, ismert szexuálpszichológussal eredt a téma nyomába.

Mi is az a parafília, és mi a fétis

Bár a parfíliákra itthon nem ritkán a kifejezetten pejoratív értelmű perverzió kifejezést használjuk, valójában nem feltétlenül kellene, hogy negatív jelentéstartalommal párosuljon. Daniel Saynt, a The New Society for Wellness, egy exkluzív szexklub vezetője szerint a szó legszorosabb értelmében minden olyan dolog parafíliának számít, ami eltér a normától. Minden olyan szexuális ízlés ide tartozhat, ami eltér a normális, úgynevezett vaníliaélményektől. 

A fétis ezzel szemben olyan szexuális fixáció, ami egy bizonyos tárgyra irányul, amire szenvedélyesen rá vagyunk kattanva. Nem mindegy azonban, hogy mindez inkább csak megfűszerezi a szexuális életet, és nincs feltétlenül szükség rá a kielégüléshez/izgalomhoz, vagy enélkül már a szexuális izgalom megélése is igazi kihívás. Ezekben az esetekben a fétis tehát olyan dolog, ami a rákattanó számára elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy izgalomba jöjjön – mondja a téma avatott szakértője, Goddess Aviva dominatrix, aki azt is hozzáteszi, hogy mind a perverzió, mind a fétis teljesen normális, ha minden érintett számára jó, beleegyezéssel történik és nem árt senkinek.

A parafíliáról és fétisről

A parafília azt jelenti, hogy a személy szexuális vágya, izgalma, kielégülése nem a megszokott és általánosan elfogadott helyzetekhez, tárgyakhoz, személyekhez kötődik.

Ilyen szokatlan szexuális érdeklődésnek számít a BDSM is, amit korábban patológiaként értelmeztek.

A fétis általában valamilyen eredetileg nem feltétlenül szexuális jelegű vagy töltetű tárgyhoz kapcsolódó szexuális izgalom. Fétis tehát az, ha valaki például lábakra, zselében ücsörgésre, vagy arra indul be, hogy magas sarkúban rálépnek.

Lehet, hogy élvezed a fenekelést, és partnereddel be is építitek ezt a szexuális életetekbe? Ez egy sima kis kattanás, ami bár nem éppen misszionárius póz, és nem is konkrét közösülés, inkább csak fűszerez, semmint dominál a szexuális életetekben.

Ha viszont mindenképpen kell a fenekelés ahhoz, hogy felizgulj vagy elélvezz, már parafíliáról beszélünk.

Fétistennő
Fétistennősakkmesterke / Getty Images Hungary

Honnan jönnek a perverziók/parafíliák és fétisek?

Az, hogy kinél miért és hogyan alakul ki egy-egy, az általánostól eltérő szexuális viselkedés, olyan sokféle lehet, hogy nem is igen lehet kategorizálni. Persze, lehet találgatni, hogy egy meleg srác azért szeret-e Leather Daddynek öltözni, mert az első pasija nagyon macsó volt, és egy csomó bőrt viselt, de nem biztos, hogy ez lesz a magyarázat. Vagy igen, vagy nem.

A szexuális perverziók még csak nem is biztos, hogy szexualitásod ébredésével párhuzamosan, vagy a pubertáshoz köthetően alakulnak ki! Nem biztos, hogy akkor történt valami, amikor először maszturbáltál, nem feltétlenül köthető valamilyen múltbéli eseményhez, de az sem biztos, hogy így születtél. Saynt szerint ugyanakkor nem ritka, hogy az általánostól eltérő beállítódások a kamasz- vagy gyermekkorra vezethetők vissza – sokan vannak, akik elmesélik, hogy gyerekkorukban rendszeresen elfenekelték őket, majd ez megjelent felnőtt szexualitásukban. Emellett a serdülők nagyon nagy mennyiségű és rengeteg „ötletet adó” pornóval is találkoznak, ezek az első élmények is meghatározóak lehetnek. 

Hogy lesz az egyszerű érdeklődésből perverzió, vagy a perverzióból fétis?

Minden ember különbözik, így szexualitásunk is nagyon nagy változatosságot mutat. A Kinsey Intézet szexuálpszichológusa, Justin Lehmiller szerint gyakori, hogy amiatt válik valami kattanássá, mert egyszerűen bejön és jólesik csinálni. Tegyük fel, hogy mindig is mozgatta a fantáziádat, milyen lehet a szex bekötött szemmel vagy megkötözve. Tegyük fel, hogy ki is próbáltad, és olyan élményt, olyan orgazmust éltél át, mint még soha. Ha így van, később valószínűleg újra és újra vissza fogsz térni ehhez az extrához.

Megteszett?
Megteszett?Shutterstock

A parafília létrejöhet kondicionálás által is. Tegyük fel, hogy a partnered mindig neccharisnyát vesz fel a szexhez, mert abban érzi magát csábítónak. Könnyen lehet, hogy egy idő után már a neccharisnya önmagában is szexuális vágyat tud ébreszteni benned. Ha pedig mindez már egy korai időszakban összekapcsolódik – akár maszturbálás vagy szexuális fantáziálás során –, a kattanás egész szexuális életedben jelen lehet.

Így legyél jóban a magadéval

Ha van valamilyen kattanásod (és miért ne lenne?), és azt szeretnéd, hogy része legyen a szexualitásodnak, sok út áll előtted. Az egyik, hogy felfeded partnered előtt, hogy izgat egy-egy szituáció vagy helyzet. Az erről való beszélgetés önmagában is nagyon izgató lehet, ráadásul a köztetek lévő intimitást is erősítheti, mivel olyasmit mondasz el, amit eddig esetleg titkoltál. Könnyen lehet, hogy meg sem kell valósítanotok az elképzelést ahhoz, hogy megfűszerezzétek a szexet, néha a dirty talk is elég.

Ha nincs partnered, vagy más okból házon kívül keresel hozzád hasonló érdeklődésű embereket, ma már egy-két kattintással megteheted. Lehet, hogy megkönnyebbülsz, ha azt látod, nem csak téged izgatnak a farmersortok vagy a tüsi hajú nők, egy-egy ilyen közösséghez kapcsolódva megszabadulhatsz a stigmáidtól. Az is lehet, hogy olyan partnerre találsz, akivel meg is tudod valósítani az elképzeléseidet. Fontos azonban, hogy ha kell, el tudd engedni a dolgot: ne erőltesd rá senkire, ha pedig úgy érzed, tényleg csak ettől tudsz izgalomba jönni, ne szégyellj segítséget kérni!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek