18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Mennyit számít a jó szexhez, hogy beszéljünk róla?

Azt már régóta tudjuk, hogy a jó szex pozitívan hat az életminőségünkre, de a legtöbben megtapasztaltuk már azt is, hogy az első pár alkalom messze nem tökéletes. Az, hogy nyíltan és őszintén tudjunk beszélni a szexről – és a közben esetlegesen felmerülő problémákról –, nemcsak a szexuális életünk, de a párkapcsolatunk minősége szempontjából is hasznos.

De hogyan függ össze a szexuális problémákkal az, ha nem tudunk vagy nem akarunk beszélni róluk? Allen B. Mallory, a Texasi Egyetem kutatója és munkatársai több kutatás eredményét összesítették, hogy átfogó képet kapjanak a témáról.

Jó kommunikáció, jó szex

A jó kommunikáció elengedhetetlen ahhoz, hogy egy kapcsolat jól működjön, azonban vannak témák, amiket még a párunkkal is inkább kerülünk. Korábbi kutatások szerint a szexuális problémák és a szexről való kommunikáció hiánya összefüggésben áll egymással, a mostani elemzés pedig 48 ilyen vizsgálat eredményeiből épült fel. A metaanalízis egyértelműen alátámasztja, hogy amikor megosztjuk a párunkkal a szexszel kapcsolatos vágyainkat, gondolatainkat, esetleg problémáinkat, a bizalommal együtt nő a szexuális vágy mértéke, valamint az ágyban nyújtott teljesítmény is.

Akarsz beszélni róla?
Akarsz beszélni róla?Shutterstock

Azok a párok, akik beszélgetnek egymással a szexről, intenzívebb szexuális izgalomról és orgazmusról számoltak be, emellett pedig jellemzően csökkent a merevedési zavarok és az együttlét közben tapasztalt fájdalom által okozott problémák száma is. Elég sok kedvező hatás, ugye?

Mindenki jól jár

Minél többet és minél jobban kommunikálnak a párok a szexről, annál elégedettebbek azzal, ami a hálószobában történik. Bátran levonhatjuk a következtetést, miszerint a szexbeszéd összességében pozitívan befolyásolta a párkapcsolatot, sőt a szexuális teljesítményt is. A fentieken túl az eredményekből az is kiderül, hogy a nyílt és őszinte kommunikáció nagyobb hatással volt a nők szexuális vágyának mértékére és az általuk átélt orgazmus minőségére, mint a férfiakéra.

A további elemzési szempontok rámutattak végül arra, hogy szemben azokkal, akik még csak randizgatnak egymással, jellemzően azok a párok profitáltak az ilyen jellegű beszélgetésekből a legtöbbet, akik házasságban élnek. Ami érthető is, hiszen a néha amúgy is zavarba ejtő témát könnyebb olyasvalakivel megvitatni, akivel korábban már kiépült a bizalom. Ahhoz azonban, hogy nyíltan tudjunk beszélni a dologról, fontos, hogy tisztában legyünk önmagunkkal, és azzal, hogy mire vágyunk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra