18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Már egy csóktól el tudok élvezni. De mi van utána?

Régóta tudjuk, hogy a párkapcsolatok egy részében komoly problémát okoz, hogy a férfi túl korán megy el, és azt is, hogy sokak szemében kamaszos elügyetlenkedésnek tűnik, ha egy felnőtt ember nem tudja késleltetni a magömlését. Az viszont, hogy nőknél is létezik hasonló jelenség, talán nem csak nekünk új.

Tényleg létezik korai öröm a nőknél is? Ha igen, miért baj ez? Baj egyáltalán? A Broadly cikkéből kiderül.

Mi ez és kiket érint?

A 29 éves Sara 16 éves kora óta randizik. Eleinte jól mennek a dolgok, de a kapcsolatok nagy része zátonyra fut az első (második, esetleg harmadik) szexuális együttlét után. Hogy miért? Sara, ha számára vonzó partnerrel van együtt, már a csókolózástól is el tud menni, de amint ez megtörtént, már nem kívánja a szexet. Partnerei, míg ha az első alkalommal örömmel fogadják is testének gyors válaszkészségét, hamar érdeklődésüket vesztik, ha a folytatásban már nem örömmel vesz részt.

Sara nincs egyedül. Egy 2011-ben, a Science Directben megjelent tanulmány szerint nem kevés olyan nő van, akinek szintén problémát jelent, hogy túl korán érkezik az öröm. A fenti vizsgálatban 510, 18 és 45 éves kor közötti portugál nő vett részt, akiket kérdőíves módszerrel kérdeztek szexuális életükről, azon belül pedig a korai öröm jelenségével kapcsolatban. Meglepő lehet, de a felmérésben részt vevő hölgyek csaknem felével előfordult már, hogy hamarabb mentek el, mint szerettek volna. Több mint három százalékuknál pedig mindig vagy majdnem mindig ez történt. Ezek a válaszadók kontrollvesztésről, stresszről és párkapcsolati problémákról is beszámoltak, melyeket mind a fenti jelenséghez kötöttek.

Érdekes eredményre jutott egy másik, a Chicagói Egyetemen végzett kutatás is, melyben a nők 10 százaléka számolt be arról, hogy küzd ezzel a problémával. Egy 2016-os, a Journal of Adolescent Health-ben lejövő tanulmány pedig arról számolt be, hogy a megkérdezett 16 és 21 éves kor közötti fiatal nők csaknem négy százaléka küzdött hasonló problémával a felmérést megelőző évben.

Mi a baj a korai örömmel?

Azok a nők, akik nagyon rövid idő alatt, és még partnerük élvezete előtt elérik a csúcspontot, többnyire hasonló nehézségekről számolnak be. Az, hogy nem tudják kontrollálni az örömérzetüket, frusztrációt, a partner felé érzett lelkiismeretfurdalást okoz, és hosszú távon szexuális zavarokhoz vezet. Mivel orgazmus során a csikló nagyon érzékennyé válik, a korai örömet átélő nők nagy részének ez után már nagyon kellemetlen, sőt fájdalmas élmény a szex, nem esik jól folytatni. Ezek a kellemetlen társtünetek az esetek nagy részében együtt járnak a korai orgazmussal – jegyzi meg Serafim Carvalho, az elsőként említett kutatás vezető szexológusa.

Egy másik megkérdezett nő, Layla arról számolt be, hogy ő is érez partnerei felől egyfajta nyomást, hogy akkor is folytassa a szexet, ha az fájdalmas a számára. A korai örömtől ő alkalmatlannak, bénának érezte magát, és attól való félelmében, hogy partnere otthagyja, inkább folytatta a közösülést, sőt később még orgazmust is színlelt.

És a korai öröm nem is adja meg mindig a teljes kielégülés érzését. Egy másik megkérdezett, Cyndy arról számolt be, hogy a gyorsan jövő orgazmus számára egyfajta „mini” orgazmus, mely a valódi kielégülés élményénél jóval kevesebbet ad, a folytatást viszont éppúgy lehetetlenné teszi a fájdalom miatt. Ilyenkor se pénz, se posztó.

Mit lehet tenni?

Kifejezett, célzott kezelés a női öröm késleltetésére még nincs. A szexterápia mellett bizonyos antidepresszáns-hatóanyagok (a szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók) segítenek azoknak a férfiaknak, akik szakemberhez fordulnak problémájukkal – ezek a kezelési módok a nőknek is segíthetnek, természetesen csak szoros orvosi felügyelet mellett.

Vanessa Marin szexuálterapeuta a rendszeres önkielégítést is receptre írná fel. Ilyenkor ugyanis lehetőségünk van rá, hogy a lehető legjobban megismerjük testünk jelzéseit, megfigyeljük, milyen út vezet el testünkben a gyönyörhöz, és melyik az izgatottságnak az  a szakasza, ahol még megállítható a folyamat.

Amy Baldwin szextanácsadó annyival egészíti ki a fentieket, hogy érdemes lehet nőként is kipróbálni a különböző késleltetési technikákat. Ő azt mondja, izgatás után álljunk meg azon a ponton, ahol még nem indulnak be a reflexek, majd némi pihenő után folytassuk, és ezt ismételjük addig, ameddig csak lehetséges. Ha magunk már kitapasztaltuk, hogy tudjuk kontrollálni az orgazmusunkat, technikánkat mutassuk meg partnerünknek is.

Más szakértők szerint az is segíthet, ha a folytatást próbáljuk kellemesebbé tenni, pozícióváltással, vagy a csikló kézzel való letakarásával csökkentjük az azt érő ingereket. Ha ez sem elég, dobjatok el mindent és csak akkor folytassátok, ha mindketten rendben vagytok. Érdemes azt is megfigyelni, melyik pozícióban jön a leghamarabb az orgazmus – ezt jó kerülni, ha lassítani szeretnél.

És persze, nem feltétlenül szükséges mindenáron úgy folytatni, ahogy abbahagytátok. Ha te már elmentél, és nem esik jól a behatolás, kézzel vagy szájjal is kielégítheted a párod.

Baj van velem, ha túl korán megyek el?

Szexualitásunkat már így is elég címkével aggattuk tele, nem kell, hogy a „túl korán megyek el” legyen a következő stigma. Teljesen normális, hogy nem tudunk minden apró testi működést kontrollálni, ezért semmi okod rá, hogy szégyent érezz, ha veled is megesik a dolog. A korai öröm nem betegség. Sőt, Justin Lehmiller szexuálpszichológus szerint csak akkor kell vele foglalkozni, ha neked vagy partnerednek okoz érzelmi nehézséget a kezelése. Szóval, mielőtt orvoshoz szaladnál, gondold végig, kinek baj az, ha hamar elmész. Neked? A párodnak? Vagy esetleg a társadalomnak? Ha ilyen a hangulat szex után, nem kell nagy ügyet csinálni abból, ki mikor megy el.

Érdemes észben tartani azt is, hogy a korai öröm megítélése eltérő lehet férfiak és nők esetében. Míg a férfiaknál sok esetben zavarként vagy diszfunkcióként azonosítják, a nőknél nem, hiszen még mindig úgy gondolkodunk, hogy a szexnek akkor van vége, ha a férfi elment. Ha korán, akkor ma rövid ideig tartott. Fontos, hogy a női örömet is önmagában tudjuk vizsgálni, és ha az adott nőnek problémát okoz, akkor is foglalkozzunk vele, ha a férfi örömét nem érinti a kérdés.

Ha magunkba nézünk: mindannyiunk szexuális életén lehetne még tunningolni. Az orgazmus késleltetésének megtanulását inkább olyan lehetőségnek tekintsd, amivel jobbá teheted a magad és párod szexuális életét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra