18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Megmenthetik-e a teljesítményfokozók a szexuális életed?

A hálószobában mindannyian igyekszünk a lehető legjobban teljesíteni, azonban nem mindegy, hogy milyen áron. A legtöbb teljesítményfokozó ugyanis nem esik át klinikai vizsgálatokon, mielőtt a boltok polcaira kerül.

A február közepe egyre inkább a rózsákról, csokikról, lufikról szól, hajlamosak vagyunk bármit megtenni egy tökéletes randevúért, azonban a hálószobába lehetőleg ne különböző bájitalok és tabletták segítségével vigyünk életet. A Harvard Health Publishing figyelmeztet, hogy a legtöbb ilyen szer, a romantikus ígéretek ellenére, csupán pénzkidobás.

Drága placebók

„Néhány kivétel természetesen van, de a legtöbb szexuális teljesítményfokozó nem esett át klinikai vizsgálaton” – hívja fel a figyelmet dr. Michael O’Leary urológus.

A legjobb esetben csak placebohatásuk van.

„Ez azonban önmagában nem egyértelmű, hiszen amikor az orvosok a Viagrában is megtalálható szildenafil hatóanyagot vizsgálták, a placebóra adott reakció nagyjából 30 százalékos volt. Ez alátámasztja, hogy az elsődleges szexuális szerv az agy, a vér innen a péniszbe kerül, de továbbra is az agy szabályozza az orgazmust és az ejakulációt” – hangsúlyozza O’Leary.

De mi a helyzet azokkal a szerekkel, amik állítólag növelik a libidót vagy a szexuális teljesítményt? Általánosságban elmondható, hogy ilyen esetekben jól megfogalmazott marketingszövegekről van szó, melyek elsődleges célja a tabletta eladása, anélkül, hogy korábban bárki megbizonyosodott volna azok hatékonyságáról vagy hatásáról. A 2015-ben megjelent The Journal of Sexual Medicine című folyóirat a férfiak számára javasolt legnépszerűbb szexuális teljesítményfokozókat vizsgálta, de nem tudták alátámasztani, hogy a szerek elérték a kívánt hatást.

Veszélyes biznisz

Bár az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszeripari Hivatal (FDA) feladata, hogy jóváhagyja a hagyományos gyógyszerek használatát, majd figyelemmel kísérje azok gyártását, a különböző kiegészítőkre sajnos nincs rálátása a szervezetnek. Ennek következtében a gyártók gond nélkül eladhatják a szereket, azokat nem tiltják be, amíg az FDA be nem bizonyítja, hogy a használatuk nem biztonságos. Ezt mindenképp érdemes szem előtt tartani, ha ilyesmi vásárlásán gondolkozunk.

Egyes szexuális teljesítményfokozók potenciálisan veszélyes szennyeződéseket, vagy kis mennyiségben különböző gyógyszerek hatóanyagát is tartalmazhatják. Ezek különösen veszélyesek lehetnek, ha tudtunk nélkül kerülnek a szervezetbe.

Komoly következménye is lehet a nem megfelelő szer használatának
Komoly következménye is lehet a nem megfelelő szer használatánakShutterstock

Vannak kivételek

A legnépszerűbb teljesítményfokozó készítmények gyakran több tucat összetevőt is tartalmaznak, ezek közül a leggyakoribb a dehidroepiandroszteron, a ginkgo biloba, a görögszéna, a ginzeng, a püspöksüveg, az L-arginin, a maca, a cink, a tribulus (királydinnye), valamint a johimbin. Dr. O’Leary szerint ezeknek a nagy része nem fog hozzájárulni a szexuális életünk fellendítéséhez, azonban akadnak kivételek.

Az L-arginin egy olyan aminosav, amely biztosítja az energiát, ami segítségével a szervezet nitrogén-oxidot állít elő. Ez a molekula segít megnyugodni, értágulat-növelő hatásának köszönhetően javítja a vérkeringést, ami fontos lépés az erekció eléréséhez. „Azonban egyelőre úgy tűnik, hogy a tablettaformában történő fogyasztása nem eredményez erekciót” – mondja dr. O’Leary, majd felhívja a figyelmet arra, hogy a vizsgálatot le kellett állítani, mert a szívrohamon korábban átesett résztvevők közül hatan meghaltak. Szívbetegségben szenvedők számára tehát kifejezetten veszélyes az L-arginin használata.

A johimbin egy afrikai fa kérgéből származik. „Tény, hogy a johimbin elősegíti a pénisz véráramlását, de fogalmunk sincs a megfelelő mennyiségről” – teszi hozzá az orvos. Emellett a szedése szívbetegségeket, magas vérnyomást, fejfájást, nyugtalanságot, alvászavarokat és izzadást eredményezhet.

Természetes teljesítményfokozók

Az életmódváltás számos jótékony hatása mellett a szexuális teljesítményt is pozitívan befolyásolhatja. „Eredmények azt mutatják, hogy a férfiaknál a fogyás egyértelműen javítja a szexuális teljesítményt. Ennek az az oka, hogy a zsír miatt magasabb a szervezet ösztrogénszintje, ez pedig a szexuális aktivitáshoz szükséges tesztoszteron ellen küzd” – említi az urulógus.

Mindkét nem teljesítményét javíthatja a rendszeres testmozgás, az egészséges étrend, valamint a dohányzásmentes életmód, hiszen ez javítja a véráramlást. Emellett érdemes felhagyni a túlzott alkoholfogyasztással is, hiszen ez csökkentheti az erekció idejét.

Ha ezek a megoldások sem segítenek, érdemes szakemberrel konzultálni, hiszen egy hozzáértő orvos könnyen találhat olyan megoldást, amely segítségével mindkét fél számára örömteli lesz az együttlét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra