Ezért vagy rosszul a vér látványától

Rosszul vagy, ha végignézed a vérvételt? Nem te vagy az egyetlen.

A vérplazma kulcsfontosságú diagnosztikai eszköz a modern orvostudományban, de nagyjából minden 25. ember számára a vérvétel nemcsak kellemetlen, de esetenként ájuláshoz is vezet. A Popular Science kereste a választ arra, hogy mitől függ, ki mennyire lesz rosszul a vér látványától.

Vér, tűk, fóbiák

A vértől való irracionális félelmet hemofóbiának, a tűktől és az egyes orvosi beavatkozásoktól való félelmet pedig trypanofóbiának nevezzük. Amikor pedig ezek a fóbiák összeérnek, akkor jön a vér-injekció-sérülésfóbia. Legalábbis Christopher France, az Ohio Egyetem pszichológusa így nevezi azt a jelenséget, amikor valaki nem bírja a vérvételt. A csöpögő vér látványa nemcsak a szívfrekvenciát, de a vérnyomást is jelentősen csökkenti, ami mérsékeli az oxigéndús vér áramlását az agyba. Erre a szervezet sokszor ájulással reagál, így juttatva több vért a fejünkbe.

Evolúciós ösztön

Egyelőre nem világos, mitől függ, hogy ki ájul el vérvételkor, ki nem, France szerint az biztos, hogy a vértől és a tűktől való félelem növeli az eszméletvesztés esélyét. A jelenség hátteréről több elmélet létezik, de egyelőre egyik sem bizonyított. Egyes elképzelések szerint a szervezet vérnyomáscsökkenéssel próbálja minimalizálni a sérülés során keletkező vérveszteséget, míg mások úgy gondolják, hogy az evolúció során megmaradt az a képességünk, hogy ájulással próbáljuk elhitetni támadóinkkal, hogy már nem élünk, így megúszhatjuk a további sérüléseket. Természetesen ezek egyike sem hasznos, ha egy baleset során komolyabban megsérült embert látunk, a szervezetünk azonban nem tud különbséget tenni az eset és a minket fenyegető, valóban halálos veszély között.

Egyelőre tehát nincs tuti gyógymód a vértől és tűtől való rosszullétre, de nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, ha egy-egy oltás beadatásakor, vagy vérvétel esetén elkísér minket egy barátunk vagy családtagunk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek