Szakítás, elbocsátás... Hogyan közöld jól a rossz hírt?

Felkavaró híreket közölni hálátlan szerep. Előfordulhat, hogy napokig nem alszol előtte, amikor pedig eljön a rettegett pillanat, zúg a fejed, remeg kezed-lábad, legszívesebben kilőnéd magad a Marsra. Megbicsakló hangon elkezdesz hebegni-habogni, szilárd elhatározásod zavaros masszává puhul. A másik nem érti: fantasztikus munkaerő, de mégis ki van rúgva?

Ha szakítasz, felmondasz egy együttműködést, elbocsátasz valakit, az számodra is érzelmileg megterhelő helyzet lehet: zavarba ejtő, félelmetes, szomorú. Ilyenkor sokan megpróbálják kényelmesebbé tenni a szituációt, amitől általában minden csak még sokkal rosszabb lesz. 

Te bocsátottál már el valakit a munkajából?

Bár számos hibát el lehet követni ebben a kellemetlen helyzetben, közülük mégis kiemelkedik 5 klasszikus baklövés. Az alábbiakban Amy Morin amerikai pszichoterapeuta cikkét kiegészítve mutatjuk be ezeket. Te ráismersz valamelyikre?

# Majd improvizálni fogok  

Ha azt gondolod, hogy majd a helyzetben magától jönni fognak a megfelelő szavak, nagy eséllyel tévedsz. Ez egy felfokozott szituáció, amely a gondolkodásodra is hathat, nehéz benne összeszedettnek lenni. Ráadásul egy elbocsátás esetében sokszor egyetlen alkalom áll rendelkezésre, hogy minden fontos információt át tudj adni a másiknak. A felkészületlenség nemcsak az egyik legnagyobb hiba ilyenkor, de a másikkal szemben is súlyos tiszteletlenség.

HELYETTE: Érdemes vázlatpontokba összeszedni, hogy mi mindent szeretnél elmondani. Az indokaidat ajánlott csoportosítani, konkrét példákkal ellátni. Azt is gondold át, hogy benne milyen kérdések merülhetnek fel, készülj előre válaszokkal. A jegyzeteid előtted lehetnek a beszélgetés során, nem kell rejtegetned őket. A másik számára is azt jelzik, hogy megtisztelted őt a készüléssel. 

Semmit nem vesz el a tekintélyedből, ha jegyzetekkel érkezel egy ilyen alkalomra. Sőt!
Semmit nem vesz el a tekintélyedből, ha jegyzetekkel érkezel egy ilyen alkalomra. Sőt!Shutterstock

# Pár percig még szabad a tárgyaló, gyorsan essünk túl rajta

Előfordulhat, hogy rengeteg feladat szakadt rád abban az időszakban, amikor el kell bocsátanod valakit. Éppen tíz perced van két találkozó között, és szeretnél túl lenni a dolgon. Azt is érezheted, hogy a hajtás közepette nincs érzelmi kapacitásod személyesen közölni a hírt a kollégával, inkább írsz neki egy részletes e-mailt. Bár ezek a megoldások számodra kényelmesek lehetnek, ebben a helyzetben a másikra kéne tekintettel lenned. Nagy valószínűséggel az ő élete, ha csak átmenetileg is, de fenekestül fel fog fordulni a hír hallatán.

HELYETTE: Keress a munkahelyeden egy privát helyet, ahol nemcsak közölni, de megbeszélni is tudod a hírt. Legyen időd válaszolni a másik kérdéseire. Ha egy olyan párkapcsolat befejezéséről van szó, ahol bántalmazástól tartasz, természetesen a saját biztonságod előtérbe helyezése lényeges szempont. Ilyenkor teljesen rendben van, ha telefonon, e-mailben, nyilvános helyen szakítasz. Az ilyen helyzetekről részletesen írtunk ebben a cikkben

Egy rohanós nap közepette is teremts időt és teret a kérdések megválaszolására
Egy rohanós nap közepette is teremts időt és teret a kérdések megválaszolásáraShutterstock

# Csevegjünk az időjárásról

Sokan feszültségoldó bevezetésnek tarthatják, ha a másikat a családjuk hogyléte felől kérdezgetik, arról, hogy milyen volt a napjuk, vagy az időjárásról kezdeményeznek beszélgetést. Bár kétségtelenül jó szándékról árulkodnak ezek a próbálkozások, mégsem ajánlatos élni velük. Egyrészt a másik idejét vesztegetheted vele, másrészt joggal merülhet fel benne a kérdés: miért hívtad ide, ha az esőről szeretnél beszélgetni.

HELYETTE: Mondj egy bevezető mondatot, amivel láthatóvá teszed, hogy neked is nehéz ez a helyzet. Például: „Sajnálom, hogy ezt kell mondanom neked…”, vagy „Nem könnyű elmondanom ezt neked…”, Bár drasztikusnak tűnhet, néha jól jön a ragtapasztechnika. Mondd el határozottan az információt, hogy utána az energiádat a magyarázatokra és az egyéb fontos információkra tudd összpontosítani. Ha kerülgeted a forró kását, az általában inkább csak fokozza a frusztrációt. 

Még ha éppen ezt is látod az ablakodból, ne vesztegess hosszú mondatokat az időjárás megtárgyalására
Még ha éppen ezt is látod az ablakodból, ne vesztegess hosszú mondatokat az időjárás megtárgyalásáraShutterstock

# Olyan csodálatos vagy, hogy kirúglak

A legtöbben ebben a helyzetben is igyekeznek szendvicsjellegű visszajelzést adni: dicsérettel kezdik, aztán konstruktív kritikát fogalmaznak meg, majd ismét pozitív üzenetekkel zárnak. Mivel nem akarjuk megbántani a másikat, óhatatlanul abba a hibába eshetünk, hogy felmagasztaljuk őt, miközben az elbocsátás konkrét okairól csupán mismásolni vagyunk képesek. Így számára eléggé zavarossá válhat, hogy miért válnak meg tőle, ha olyan remek munkát végez.

HELYETTE: Legyél kedves, ugyanakkor adj tiszta magyarázatot a döntés okairól. Ez egy párkapcsolat lezárásakor éppúgy segíteni fog a másiknak a továbblépésben, mint egy munkahely elhagyásakor. Például elmondhatod neki, hogy fontos határidőket nem sikerült tartania, vagy nem hozta azt a teljesítményt, amiben közösen megállapodtatok a korábbi értékeléskor. 

Ha tisztán elmagyarázod a döntés mögött meghúzódó okokat, segíthetsz neki a továbblépésben
Ha tisztán elmagyarázod a döntés mögött meghúzódó okokat, segíthetsz neki a továbblépésbenShutterstock

# Olyan nehéz volt elmondani, vigasztalj meg

Ne várd el a másiktól, hogy veled empatizáljon. Éppen elég nehéz számára ez a helyzet, ne neki kelljen támogatni még téged is. Závada Péter párkapcsolati kontextusban ír le hasonló jelenséget Konkáv című versében:

Egy ideje azt várom, hogy alvás helyett / megvigasztalj, amiért nem szeretlek. / Éjjelente keresztbe fordulok a matracon, / mint az óra lapján a nagymutató. / Te meg a letört kicsi vagy...

HELYETTE: Fogadd el, hogy mérges rád, és szomorúnak érzi magát. Persze ez sosem jogosítja fel arra, hogy szóban vagy fizikailag bántalmazzon téged. Az is teljesen rendben van, hogy ez a helyzet téged is megterhel, szomorúvá tesz. Fordulj támogatásért a szeretteidhez, a pszichológusodhoz.  

Ismétlés: keresd a hibákat a videóban

Nézd meg Galla Miklós és Dózsa Gergely zseniális jelenetét, amelyben egy személyzeti előadó kirúgását parodizálják ki. 

Nemet mondani egy kapcsolatra, elbocsátani egy alkalmazottat mindig nehéz. Teljesen természetes, hogy a másik világát néha alapjaiban megrengető üzenet minket sem hagy érintetlenül. Azonban megfelelő felkészültséggel, kedves, de határozott kommunikációval valamelyest megkönnyítheted a másik számára a szituációt. Vegyél egy mély levegőt, készen állsz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek