18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Bocs, de te hol tanultál szexelni?

Szexuálisan egészséges és tartós párkapcsolatot kialakítani nem mindenkinek megy könnyen. Sokszor a gyerekkorunkig kell visszamennünk, hogy ráismerjünk azokra az élményekre és mintázatokra, melyeket magunkban hordozunk, és megértsük, hogy ezek hogyan hatnak szexuális viselkedésünkre.

Te mit hozol gyerekkorodból a felnőtt szexualitásodba? A The Chart cikke segít elgondolkodni.

Ian Kerner szexuálterapeuta a hozzá forduló kapcsolatkialakítási vagy szexuális elakadásokkal küzdő pácienseinek mindig ugyanazt az öt kérdést szegezi. Te fel mered tenni ezeket magadnak? Felelj igennel vagy nemmel a gyerekkor és intimitás témáját feszegető kérdésekre!

1, Érintéssel is kifejezték, hogy szeretnek?

Úgy emlékszem vissza, hogy a családunkban a testi kontaktus, az érintés, a törődés és a szeretet kifejezésének normális módja volt? Emlékszem olyanra, hogy az édesapám vagy az édesanyám jóéjtpuszit ad? Vannak korai emlékeim arról, hogy felemelnek vagy megölelnek a szüleim?

2, Ugyanúgy bántak velem, mint ellenkező nemű testvéremmel?

A szüleim ugyanúgy bántak velem, mint fiú- vagy lánytestvéremmel? Voltak a testi kontaktusnak olyan formái, amiket csak az egyik nem számára tartottak megfelelőnek? A puszilgatás és ölelkezés a lányoknak, a birkózás vagy más szilajabb játék a fiúknak volt fenntartva?

3, Volt szeretetteljes fizikai kontaktus a szüleim között?

A szüleim pozitívan viszonyultak egymáshoz, és ezt tettekkel is kifejezték? Emlékszem olyanra, hogy a szüleim ölelkeztek vagy megcsókolták egymást? Esetleg épp ellenkezőleg: hűvösek és távolságtartóak voltak egymással?

4,  Volt testi fenyítés?

Előfordult olyan, hogy kézzel vagy valamilyen eszközzel bántottak a szüleim? Esetleg rendszeresen előfordult ilyen? Volt olyan testi kontaktus köztem és a szüleim között, amit inkább büntetésként, nem pedig figyelemként éltem meg?

5, Kamaszkoromban megváltozott a köztük lévő intimitás?

Ahogy serdülni kezdtem, a szüleimnek már nehezebb volt kimutatniuk az érzelmeiket? Volt különbség abban, ahogy kamaszkoromban édesapám vagy édesanyám kontaktusba lépett velem?

Kapcsolat
KapcsolatShutterstock

A fenti kérdésekre nincs jó vagy rossz válasz, de a feleleteid biztosan közelebb visznek ahhoz, hogy megértsd a szexualitásod.

Sokat segíthet dr. Aline Zoldbrod pszichológus elmélete is. Sex Smart című könyvében a szerző 7 családtípust különít el annak alapján, hogy a család életében hogyan van jelen a szex. Te be tudod sorolni valahová azt, ami gyerekkorodban körülvett?

1, Az ideális környezet

Ebben a családban a gyerekek kíváncsisága, (beleértve a szexualitásra vonatkozó kérdéseiket is) életkoruknak megfelelően ki van elégítve. A szüleiktől igaz válaszokat kapnak, melyek azonban nem tartalmaznak több információt az adott fejlődési szakaszban szükségesnél. A függetlenség és a magánélet a gyerekeknek is jár, ezt a felnőttek is tiszteletben tartják, csakúgy, mint egymás privát szféráját.

2, A többnyire ideális környezet

A fentihez hasonló támogató közeg, melynek működését azonban hosszabb-rövidebb időre megzavarják bizonyos krízisek, például valamelyik szülő vagy testvér betegsége, depressziója, illetve válás és újraházasodás.

3, Elkerülő környezet

Ebben a családban a szülők igyekeznek elkerülni a szexualitásra vonatkozó kérdések megválaszolását, a szexről beszélni itt „nem szokás”, a gyerekek számára pedig kellemetlen. Sokszor előfordul ebben a családtípusban, hogy a szülők a gyerekek felé testi érintésekkel is kifejezik a szeretetüket, de a szülők közötti intimitás teljesen rejtve marad.

4, Feltáró környezet

Ebben a családban a szexualitást teljesen (sőt túlságosan) nyíltan kezelik, a szülők jellemzően túl sok információt adnak át túl korán. Ebben az otthonban a szülők saját szexualitásukkal kapcsolatban is gátlások nélkül beszélnek a gyerekeik előtt vagy a gyerekeikkel, ezzel elősegítik, hogy a tinik olyan korán alakítsanak kis szexuális kapcsolatot, amikor erre még sem testileg, sem lelkileg nincsenek felkészülve.

5, Elítélő környezet

Ebben a családban a szülők a házasságon kívüli szexuális kapcsolatot, az önkielégítést vagy a homoszexualitást kerülendőnek, sőt erkölcstelennek is tartják, a szexről kérdezni itt nemcsak nem érdemes, de nem is szabad. A szexualitás egyfajta szükséges rosszként jelenik meg.

6, Bevonó környezet

Ebben a családban napi rutin a gyerek életkorának nem megfelelő témák kibeszélése, rendszeres, hogy a szülők a gyerekek előtt szexuális töltetű érintéseket váltanak, vagy akár szexuális jellegű tevékenységet folytatnak. A gyerekek és a szülők életét is áthatja a szexualitás.

7, Nyíltan bántalmazó környezet

Ebben a családban a szülők szexuális töltetű érintéseknek teszik ki a gyereküket, átszexualizált helyzetekbe és/vagy szexre kényszerítik őket. Ezek a cselekmények akkor is zaklatásnak minősülnek, ha a gyerek nem annak éli meg őket, vagy megpróbálja az ezzel kapcsolatos kínzó érzéseket elfojtani.

Nem oda való
Nem oda valóShutterstock

Akár egyszeri alkalomról, akár rendszeres bántalmazásról van szó, akár egy közeli családtag, akár egy távolabbi rokon az elkövető, az ebben a családban szerzett gyerekkori élmények alapjaiban határozzák meg a későbbi párkapcsolati mintákat: az elköteleződéstől való félelemtől a haragig, a nemi vágy hiányától a promiszkuitásig rengeteg felnőttkori tünete lehet az elszenvedett bántalmazásnak. A megküzdés rengeteg időt, erőfeszítést és szakember bevonását igényli.

A fenti kérdések megválaszolása, és a gyerekkorunkat keretező családi környezet vizsgálata nemcsak saját szexualitásunk megértéshez vihet közelebb, de elgondolkodtathat azon is, szülőként milyen mintákat adunk a saját gyerekeinknek. A múltat már nem tudjuk megváltoztatni (bár terápiával, rengeteg idő és energia befektetésével feldolgozhatóvá válhatnak a traumák), de a gyerekeink jövőjét még igen.

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra