Miért lett a pályakezdő gyilkosok kedvenc fegyvere éppen a szemcsepp?

Mindenfajta recept nélkül kapható szemcseppek már több gyilkossági ügyben is előkerültek. Ami a szembe cseppentve segít, az ételbe cseppentve halálos méreg.

Nem biztatunk senkit gyilkosságra, eszünk ágában sincs tippeket adni, de a szemcseppekről a közelmúltban kiderült, hogy ha direkt rosszul használják őket, akkor halálos mérgek. 

Ha felhozzuk azt a hírt, hogy a 64 éves Steven Clayton lezuhant a lépcsőn Dél-Karolinai házában és meghalt, a nem túl gyakorlott kriminézők agyába is befúrja magát azonnal a gondolat, miszerint ha csak úgy valaki legurul a lépcsőn a nagy házában a hatalmas birtokán, az nem biztos, hogy véletlen. Itt is hamar kiderült a boncolás során, hogy Clayton szervezetében irreálisan magas volt a tetrizolin-hidroklorid mennyisége, ami nem más, mint a sima, vény nélkül is kapható szemcseppek és orrspray-k hatóanyaga.

Amikor ez ügyben a rendőrség az áldozat feleségét, Lana Sue-t is kérdőre vonta, a nő beismerte, hogy megölte a férjét úgy, hogy szemcseppet tett az ételébe. A motivációja egyelőre nem ismert a rendőrök előtt, de most már máshogy tekintenek arra a néhány évvel ezelőtti esetre is, amikor az asszony egyik éjjel egy, valamilyen okból kifolyólag a hálószobában tárolt nyílpuskával lőtt férjére. Akkor a férfi azt mondta, hogy nem hiszi, hogy felesége szándékosan tette volna és meg akarta volna gyilkolni, de az nem derül ki a tudósításokból, hogy mégis hogy lehet az éjszaka közepén véletlenül lelőni valakit nyílpuskával a hálószobájában. 

Lana Sue Clayton beismerte, hogy szemcseppet tett férje ételeibe.
Lana Sue Clayton beismerte, hogy szemcseppet tett férje ételeibe.York County Sheriff's Office

Szemcsepp, ki gondolna erre? 

Sajnos nagyon is sokan gondoltak már erre a történelem során. A feleség a rendőrségnek elmondta, hogy három napon keresztül tett szemcseppet a férje ételeibe és vizébe. A tetrizolin-hidroklorid a szembe cseppentve összehúzza az ereket, és ha allergia vagy por vagy bármilyen irritáció esetén kötőhártya-vizenyő lép fel, csökkenti a szem égető érzését és enyhe gyulladását is. Ha pedig az ételedbe kerül, akkor görcsöket okoz, leállítja a légzést, kómába eshetsz és meg is halhatsz. Azt hihetnénk elsőre, hogy ilyen csak a Columbóban meg a Helyszínelőkben van, de kiderült, hogy nem is egy ember halála köthető a világszerte könnyedén hozzáférhető szemcseppekhez és orrcseppekhez.

A pincérnők és kollégiumi tréfamesterek csodaszere?

Az Amerikai Egyesült Államokban kering az a városi legenda, miszerint a pincérnők szemcseppet tesznek a bunkó vendégek italába, hogy azokra hasmenés jöjjön rá. Nos, a legenda attól legenda, hogy senki sem tudja egészen bizonyosan megcáfolni, hogy sosem fordult elő ilyesmi, mindenesetre az egészen biztosan hülyeség, hogy egy csepptől mindössze csak annyi baja lehet a másik félnek, hogy kicsit kellemetlen lesz a buli hátralevő része. 

Többen ülnek börtönben miatta

Lana Sue Clayton legalább 30 évet kap majd férje megmérgezéséért, de az is lehet, hogy halálbüntetés mellett döntenek az ügyében. 2008-ban egy Long Island-i nőt 3 év próbaidőre ítéltek, miután egy ismerőse italába tett egy cseppet, 2012-ben egy férfi 5 évet kapott, amiért majdnem megölte az apját azzal, hogy két fiola szemcseppet öntött a tejbe, amit megitatott vele. De vádat emeltek a 19 éves Alex Jennings ellen is, ő a mostohaanyját mérgezte hónapokon keresztül, aki többször kórházba is került, de 2017 áprilisában is cikkeztek egy másik nőről is, aki így mérgezte meg a férjét. 

Szemcsepp a szembe való, nem az ételbe.
Szemcsepp a szembe való, nem az ételbe.Shutterstock

És hogy mi ebből a tanulság? 

Nyilvánvalóan az, hogy a szemcsepp azért szemcsepp, mert nem az ételben van a helye, és ha valamire az van írva, hogy csak külsőleg, akkor azt akkor se etessük meg mással, ha poénosnak gondoljuk. A szemcseppet nem fogják emiatt betiltani, nem is vonható felelősségre a gyártó, hiszen ezek mindegyike előre kitervelt és szándékos mérgezés volt, nem pedig valami gyártási, tárolási vagy egyéb hibának az eredménye. 

Legyél tehát mindig résen és soha ne fogadj el szendvicset olyan embertől, aki orrspray- vagy szemcseppfüggő, és emellett megvan rá az esély, hogy nagyon utál. Másrészt pedig - mielőtt túlságosan inspirálódnál a fent leírtakból -, vedd tudomásul, hogy a konfliktus kezelésének nem a másik fél megmérgezése a leghatékonyabb módja.  

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek