Tönkrevághatják a női hormonrendszert a kozmetikumok segédanyagai

A kozmetikai és szépségápolási termékek leggyakrabban használt összetevői megzavarhatják a nemi hormonok működését a női szervezetben, derül ki egy új kutatásból.

A virginiai George Mason Egyetem kutatói 509, 18 és 44 éves kor közötti nőtől származó vizeletmintát elemeztek, eredményeiket pedig a Psychcentral.com is megosztotta. 

A kutatás 

A vizsgálatban orvosi kezelés alatt nem álló, illetve hormonkészítményt nem szedő alanyok vehettek részt, akiken a kozmetikai termékek tartósítására használt parabének és az UV-blokkoló tulajdonságokkal rendelkező benzofenonok hatásait vizsgálták.

A vizsgálat során a korábbiaktól eltérően most több vegyület együttes hatását elemezték a teljes menstruációs ciklus során, így az eddigieknél jóval árnyaltabb képet kaptak a fenti anyagok és a hormonháztartás kapcsolatáról, írja dr. Anna Pollack, a George Mason Egyetem segédprofesszora. A vizeletminták alapján már az egészen alacsony vegyianyagszint is hatással van a hormonrendszerre.

Az eredmények

Az egyik legjelentősebb felfedezés az volt, hogy míg egyes vegyi anyagok a női nemi hormonok egy részének csökkenését, más kemikáliák a hormonszint emelkedését váltották ki. Hatásuk tehát olyan komlpex, hogy komoly zavart okozhatnak a nemihormon-háztartásban, és így hatással lehetnek a termékenységre is, sőt:

Az ösztrogénszint és a mellrák kialakulása közötti kapcsolat régóa ismert.
Az ösztrogénszint és a mellrák kialakulása közötti kapcsolat régóa ismert.Fotó: Shutterstock

ha későbbi vizsgálatok során is megerősítést nyer, hogy egyes parabének emelik az ösztrogénszintet, nagyon fontos információkra tehetünk szert az ösztrogénszinttel összefüggő betegségek (pl. mellrák) kialakulásáról is. 

A vizsgálat tanulsága tehát, hogy óvatosnak kell lennünk az említett vegyi anyagokkal, és ez különösen fontos a nők esetében, akik kozmetikai termékeken keresztül rendszeresen találkozhatnak azokkal.

Mustra