Ezek az élelmiszerek növelik leginkább a rák kialakulásának kockázatát

A feldolgozott élelmiszerek rákkeltő hatásukon túl is sok szempontból egészségtelenek. Egy friss kutatás szerint azonban a daganatos betegségek kialakulása sokkal nagyobb mértékben múlhat táplálkozási szokásainkon, mint ahogy eddig sejtettük.

A legnagyobb mértékű ipari feldolgozottsági szint esetén már egyértelműen növeli a rákos megbetegedések kockázatát, vagyis ha rendszeresen tartósítószerekkel és cukorral telepumpált chipseket, instant leveseket és üdítőket fogyaszt valaki, az valós veszélyeztetettséget jelent - írja a Study Finds.

Instant rák

A 104.000 francia felnőttet (75 százalékuk nő volt) kikérdező, és több mint 3000 különböző étel fogyasztására kitérő felmérés a feldolgozás szintje alapján csoportosította a résztvevők által fogyasztott ételeket. Az alacsonyabb feldolgozottsági szint (konzerves zöldségek, tészták) eszerint semmilyen, vagy csak minimális kockázatnövekedést jelent, a zsírral, cukorral, módosított keményítővel és különböző tartósítószerekkel/adalékanyagokkal teletömött édességek, üdítők, fagyasztott húsgolyók és instant tészták/levesek viszont nagyjából a fogyasztás mértékének százalékos növekedésének megfelelő arányban növelik a rákos megbetegedések esélyét.

Rákot okozhatnak a feldolgozott élelmiszerek
Rákot okozhatnak a feldolgozott élelmiszerekFotó: Shutterstock

A mellrák kockázatát is növelik

Ez azt jelenti, hogy amennyiben 10 százalékkal több ilyen förmedvényt fogyaszt valaki, 12 százalékkal nő az esélye annak, hogy rákos lesz. A prosztata- és a végbélrák kialakulásának kockázatát nem, a mellrák esélyét viszont 11 százalékkal növeli mindez a kutatók szerint, akik többek között az életkor, a dohányzás és a biológiai nemek szerepét is figyelembe vették a rizikófaktorok meghatározásakor.

Korábban csak a feldolgozott élelmiszerek és az olyan általános egészségügyi problémák közötti kapcsolatot tárták fel, mint az elhízás és a magas vérnyomás/koleszterinszint. Az élelmiszerek egy-egy specifikus betegség, például a mellrák kialakulásának kockázatára gyakorolt hatását most először sikerült kimutatnia a kutatóknak. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.