5 dolog, amit megtehetsz a vastagbélrák ellen

Világelsők vagyunk a vastagbélrák előfordulásában, de megfelelő szűréssel és az életmódunk megváltoztatásával sokat tehetünk a betegség megelőzéséért.

Magyarország világelső a vastagbélrák előfordulásában, évente mintegy 5000 ember hal bele a betegségbe. - mondta Fuszek Péter egyetemi adjunktus szombat reggel az M1 aktuális csatornán. A betegség lassan, 10-12 év alatt alakul ki, ami azt jelenti, hogy megfelelő szűréssel alapvetően jól gyógyítható. Arról, hogy hogyan alakul ki a vastagbélrák, hogy hogyan lesz a túlburjánzó vastagbél-sejtekből polip, majd a polipok hogyan rákosodnak el, már korábban is írtunk, most pedig az American Cancer Society ajánlása alapján összeszedtük, mit tehetünk azért, hogy megelőzzük a betegséget. Persze a genetikai hajlammal nem sokat tudunk kezdeni, az életmódunkkal viszont annál inkább.

Táplálkozz tudatosabban!

Sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, kevés feldolgozott húskészítmény és kevés vörös hús. Ez az az étrend, amivel a legtöbbet tehetjük beleink egészségéért. A kutatásokból úgy tűnik, hogy a rákmegelőzés szempontjából a rostban gazdag étrend kifejezetten fontos, és megfelelő odafigyeléssel azért a vörös húst is fogyaszthatjuk úgy, hogy kevésbé ártson.

Sok rost, az kell.
Sok rost, az kell.Shutterstock

Fogyj le!

Ezt mondjuk mondani könnyű, megtenni kevésbé, de az biztos, hogy a vastagbélrák kialakulásának szempontjából a felhalmozott súlyfelesleg markáns kockázati tényezőnek számít. Különösen a belső szervekre is rárakódó hasi zsír az, amit érdemes mielőbb ledolgozni. Szerencsére azért tudatos táplálkozással és mozgással ezt a faktort sem olyan nehéz kiküszöbölni.

Mozogj rendszeresen!

Ha fizikailag inaktív életet élsz, akkor a vastagbélrák kialakulására is nagyobb az esélyed. Már a rendszeres, mérsékelt testmozgás (vagyis az olyan tevékenységek, amik a gyors gyalogláshoz hasonlóan gyorsítják a légzésszámot) is segít a rák kockázatának csökkentésében, az ennél keményebb edzések pedig még biztosabb eredményre vezetnek.

Mindegy, mit mozogsz. Csak kezdd el.
Mindegy, mit mozogsz. Csak kezdd el.Shutterstock

Ne dohányozz!

Ebben sok meglepő nincs, a dohányosoknál nő a legtöbb ráktípus kialakulásának veszélye, nincs ez máshogy a vastagbélrákkal sem.

Ne igyál alkoholt!

Legalábbis ne sokat. A vastagbélrák kialakulása és az alkoholfogyasztás közötti összefüggés különösen a férfiaknál erős, de persze a nőknek is figyelni kell arra, mennyit isznak. Az ajánlások alapján a férfiak maximum két, a nők maximum egy italt hajthatnak le naponta, ahol egy ital 1,5 deci bornak felel meg.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek