Ezért se vezess részegen

Idén egyelőre kevesebb az ittas állapotban okozott közúti baleset, mint a tavalyi év azonos időszakában. Segíts javítani a statisztikát!

Az éjféli misére. Huszonötödikén a nagyszülőktől vissza. Mikor a mamát haza kell vinni. A Pista bácsiéktól a barátokhoz. Csak egy pohárral. Egy sör nem számít. Felissza a káposzta. Addigra kimegy. Attólmégegyfröccsötmegihatol.

Magyarország nem csak alkoholfogyasztási (fejenként több, mint 13 liter tiszta szesz évente) nagyhatalom, de a közlekedési bűncselekmények között is az ittas járművezetés a leggyakoribb: tavaly 2100-nál is több ítélet született ezért. Ezzel párhuzamosan tavaly az ittasan okozott balesetek száma is viszonylag magas volt, csaknem 1600 ilyen esetet regisztráltak

shutterstock 280466552

Amit régóta tudunk

Az alkohol hatását a járművezetők állapotára és képességeire évtizedek óta vizsgálják a tudósok. Az így felgyűlt tanulmányok legfontosabb tanulságait egy ausztrál-amerikai szerzőpáros Edward J. Ogden és Herbert Moskowitz gyűjtötték össze.

  • Az alkohol és a kifáradás kapcsolatát vizsgáló kutatások szerint a szesz nem csak megemelkedett véralkoholszint (vagyis az ittas állapot) esetében, de azt követően is gyorsabb elalváshoz vezet. A vizsgálat persze laboratóriumi körülmények között zajlott, a mindennapi élet sem mutat azonban mást. Az óraátállítást követő héten például Új-Mexikóban ugrásszerűen megemelkedett az ittas állapotban okozott közlekedési balesetek száma, majd az azt követő héten ismét kevesebb ilyen történt.
  • Másnaposan sem a legoptimálisabb autóba ülni: a macskajajt csökkenő agyi aktivitás, döntési nehézségek, ingerlékenység és koncentrációs nehézségek kísérhetik. A másnaposság hatásait autós, repülős és síelős szimulátorokon is vizsgálták, de mindhárom esetben az derült ki, hogy jobban teljesítenek azok, akik korábban sem ittak. A hatás az elfogyasztott alkoholmennyiség teljes lebomlása után minimum 3 órán keresztül fennmarad. Ha azt vesszük, hogy szervezetünk átlagosan több, mint másfél óra alatt bontja le egy korsó sör alkoholtartalmát, ez nem is olyan kevés idő.
  • Az agresszív vezetés és az alkoholfogyasztás közötti közvetlen kapcsolat tudományos bizonyítéka egyelőre várat magára. Annyi azonban bizonyított, hogy az ittas állapot sokkal valószínűbbé teszi az agresszív viselkedést.
  • Az ittas személyek ráadásul sokkal súlyosabban sérülnek, és több, mint kétszer akkora eséllyel halnak meg a közlekedési balesetekben, mint józan társaik.

Nem mered! Nem-e? Fogd csak meg a sörömet!

Újabb kutatások szerint az alkohol olyan, egyébként jól ismert hatásai, mint a meggondolatlanság, az impulzivitás, a gátlások oldódása, valamint a megnövekedett kockázatvállalás autóvezetés közben is jó eséllyel megjelennek. Leggyakrabban gyorshajtás, a közlekedés szabályainak be nem tartása, vakmerő manőverek formájában. Az ittas vezetők kevésbé érzékenyek továbbá a jármű műszaki állapotára, nehezebben maradnak a forgalmi sávokon belül, később fékeznek, mint kellene és figyelmetlenebbek az úton felmerülő veszélyekre is. Nagyobb kedvet éreznek azonban rá, hogy autóba üljenek, sőt, vezetési képességeiket is jobbra értékelik, mint akik előzőleg nem ittak alkoholt.

Elég sok érv szól tehát amellett, hogy ne vezess ittasan. A kutatások alapján az ittasság pedig tényleg a nullától indul, ez idáig legalábbis nem sikerült olyan véralkohol-szintet belőni, amely esetében a fenti nehézségek ne fordulnának elő. Ha pedig autóba ülsz, nem csak a te, de a mások élete is veszélybe kerülhet attól a csak egy sörtől.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek