Egyre több nő választja az okostelefonos fogamzásgátlást

Angliában négy éve alatt negyedével csökkent a fogamzásgátló tablettát szedő nők száma.

A 2011 és 2015 között bekövetkező változásokat az okozta a szakértők szerint, hogy a fogamzásgátló tabletták mellékhatásaitól tartó nők egyre nagyobb számban használnak telefonos alkalmazásokat és egyéb nem hormonális fogamzásgátlókat a hormonális készítmények helyett.

Négy év alatt nagyjából 600.000 nő hagyott fel a tablettaszedéssel Angliában, ami annak tudható be, hogy egyre több olyan alternatív fogamzásgátló módszer elérhető, amivel kiküszöbölhető a mellrák, a vérrögök és depresszió gyakoribb előfordulásával is összefüggésbe hozott hormonális szerek szedése – írja a Daily Mail.

shutterstock 283523828

A Natural Cycles névre hallgató telefonos alkalmazás használóinak száma például 5000-ről 125.000-re nőtt 2017-ben. Az ilyen alkalmazások a naptáras módszert maxolják ki a testhőmérséklet pontos mérésével, és évente nagyjából 14.000 forintért 93 százalékos, a Daily Mail szerint egy augusztusban megjelent kutatás szerint még a hagyományos tablettáknál is megbízhatóbb megoldást kínálnak a hormonális készítményektől szabadulni vágyó nőknek.

A magát kutatások alapján, orvosilag hitelesített fogamzásgátló módszerként hirdető Natural Cycles és a hozzá hasonló alkalmazások mellett a spirált és más méhen belüli fogamzásgátló módszereket használó nők száma is jelentősen, harmadával nőtt 2011 óta, és a gumióvszerek eladásai is növekedtek valamelyest az utóbbi években. Egyes szakértők szerint azonban nem árt még várni a tabletták kihajításával, a mellesleg a petefészekrák és a méhrák kockázatát is csökkentő hagyományos tabletták okostelefonos alternatíváinak megbízhatóságának igazolásához további kutatásokra is szükség lesz ugyanis. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra