Akár ölhet is a terhes nők vére

Egy tanulmány szerint akár a férfiak korai halálát is eredményezheti, ha egy vérátömlesztés során terhes nők vére kerül a szervezetükbe.

A pár napja publikált tanulmány szerzői szerint kizárólag a férfiak esetében került sor a halálesetekre, amelyek a terhes nőktől származó vérmintákra vezethetők vissza. Az, úgy tűnik mindegy, mikor volt terhes a donor, a nők esetében pedig nem mutatható ki összefüggés a halálesetek és a vér forrása között. A kissé riasztó, de bizonyítottnak azért még korántsem tekinthető kutatásról az Iflscience számolt be. 

A kutatók a 2005 és 2015 között, Hollandia nagyobb kórházaiban transzfúzión átesett betegek adatait vizsgálták meg. A több, mint 30.000 beteg adatai alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a férfiak esetében statisztikai szempontból jelentősnek nevezhető azok aránya, akik nem sokkal azután, hogy vért kaptak, életüket vesztették. Egészen konkrétan másfélszer akkora volt a transzfúziók után 3 éven belül bekövetkező halálesetek kockázata az 50 év alatti férfiak esetében, ha terhes nők véréből is részesültek. Összesen körülbelül 4000 ember halt egyébként meg a kutatás alapjául szolgáló tíz év alatt.

shutterstock 187810106

A nők esetében nem figyeltek meg hasonló összefüggéseket a kutatók, akik szerint vagy a terhesség alatt végbemenő immunológiai változások, és az ennek következtében a vérbe kerülő antitestek, vagy pedig a terhes nők és a férfiak vérének vastartalma közötti különbségek állhatnak a jelenség mögött. Abban mindenesetre mindenki egyetért, hogy precíz klinikai vizsgálatokra is szükség lesz ahhoz, hogy megerősítésre kerüljenek a most megfigyelt összefüggések, egyelőre tehát nem fog megváltozni a véradás és a vérátömlesztések menete. Mondjuk nekünk nincs túl sok okunk aggódni, Magyarországon ugyanis terhesen nem szabad vért adni. Kérdés, hogy ezt mindenki be is tartja-e. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra