Így nyír ki a macskád

Egy kutatás eredményei szerint egy többnyire a macskák ürülékéből származó élősködő számos neurológiai betegség előidézésében szerepet játszhat.

Eddig is léteztek olyan kutatások, amelyek arra engedtek következtetni, hogy a Toxoplasma gondii névre hallgató parazita a viselkedésünkre és az immunrendszer működésére is kihathat, de eddig nem volt világos, hogyan is működik a folyamat. A 30 fős kutatócsoport eredményei alapján most úgy tűnik, a parazita által kiválasztott fehérjék közrejátszhatnak többek között az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és számos más neurológiai betegség kialakulásában -írja a Science Alert. 

A kutatók szerint az egyébként körülbelül 2 milliárd ember által hordozott parazita elsősorban a terhes nők még meg nem született gyerekeire jelent veszélyt, de a többi fertőzött esetében is komolyabb következményei lehetnek a dolognak, mint ahogy azt eddig gondolták. A T. gondii által kiváltott fertőzés, a toxoplazmózis során az élősködő által kiválasztott fehérjék - bizonyos egyéb környezeti hatások és mikroorganizmusok jelenléte által felerősítve – jó pár gén működését befolyásolhatják az agyban, és az epilepszia kialakulásának kockázatát is emelik, mivel azt is megváltoztatják ahogy bizonyos agysejtek kommunikálnak egymással.

shutterstock 275683115
Shutterstock

A génexpresszió szabályozásának módosítása mellett a megfertőzöttek immunrendszerét is megakadályozza abban a parazita, hogy kellő hatékonysággal lépjen fel a fertőzés ellen. Mindezt a toxoplazmózissal fertőzöttek szervezetében talált miRNS molekulák és fehérjék, és az Alzheimer-kórban vagy Parkinson-kórban szenvedő betegek szervezetében talált, a betegség jelenlétére utaló bomlástermékek összekapcsolásával állapították meg a kutatók, akik szerint további tanulmányokra is szükség lesz ugyan az agyban végbemenő folyamatok pontosabb megértéséhez, de már most érdemes a megelőzésre és a betegség kialakulásának megakadályozására is áldozni. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek