A székletátültetés bizarr, de hasznos

A székletátültetés segít abban, hogy a beleinkben élő baktériumállomány egészségessé váljon, és akadályozza a bélbe kerülő káros, gyulladásokat és hasmenést okozó baktériumok elszaporodását.

Akármennyire furcsán hangzik, de a székletátültetés jobb választás lehet, mint az antibiotikumok. Legalábbis a Clostridium difficile nevű baktérium által okozott vastagbélgyulladás és krónikus hasmenés és a fekélyes vastagbélgyulladások esetében. A C. difficile esetében különösen fontosak lehetnek a nemrég publikált, az eddigi kutatások eredményeit összesítő metaanalízis eredményei, az antibiotikumokra rezisztens baktérium számára ugyanis kiváló lehetőséget biztosítanak a szaporodásra a belek hasznos mikrobáit alaposan megtépázó antibiotikumkúrák. Éppen ezért talán nem is olyan meglepő, hogy a tablettákkal vagy valamelyik irányból egy csövön keresztül közvetlenül a végbélbe juttatott székletminták jóval hatékonyabb fegyvert jelenthetnek a baktériummal szemben, mint az antibiotikumok – írja a Science Alert.

shutterstock 364268837

Ez persze nem az első olyan szakvélemény, ami a székletátültetések hatékonyságára hívja fel a figyelmet, abban ugyanis mindenki egyetért, hogy bizonyos esetekben ez a leghatékonyabb módja a hangulatunkat is meghatározó és meglehetősen összetett bélbaktériumaink mozgósításának.

Mellesleg Kínában egy évezreddel ezelőtt is használták már a módszert, ami egészen addig kifejezetten undorítónak tűnik, amíg életet nem ment. Egyébként az egészséges donorok székletmintáinak és mikrobáinak „átültetésével” kapcsolatos klinikai vizsgálatok csak néhány évvel ezelőtt szaporodtak el, bár már 1958-ban is értek el sikereket a módszerrel. A C. difficile okozta megbetegedések mellett a Crohn-betegség, az irritábilis bél szindróma, a fekélyes végbálgyulladások, sőt még az autizmus bizonyos tünetein is segíthetnek a székletátültetések, bár ezekkel a betegségekkel kapcsolatban egyelőre csupán kevés kézzelfogható bizonyíték áll a kutatók rendelkezésére.

Ahhoz, hogy fény derüljön az eljárásban rejlő lehetőségekre, előbb azt is meg kell azonban határoznia a kutatóknak, pontosan mekkora adagokra és milyen összetételű baktérium koktélokra van szükség az egyes betegségek esetében. Emellett a kúrák hosszú távú hatásaival, valamint a székletminták leghatékonyabb beviteli módjaival kapcsolatban is további kutatásokra lesz szükség, mielőtt mindennapossá válna, hogy lefagyasztott székletmintákat tartalmazó kapszulákat próbáljanak velünk lenyeletni az orvosok. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra