A székletátültetés bizarr, de hasznos

A székletátültetés segít abban, hogy a beleinkben élő baktériumállomány egészségessé váljon, és akadályozza a bélbe kerülő káros, gyulladásokat és hasmenést okozó baktériumok elszaporodását.

Akármennyire furcsán hangzik, de a székletátültetés jobb választás lehet, mint az antibiotikumok. Legalábbis a Clostridium difficile nevű baktérium által okozott vastagbélgyulladás és krónikus hasmenés és a fekélyes vastagbélgyulladások esetében. A C. difficile esetében különösen fontosak lehetnek a nemrég publikált, az eddigi kutatások eredményeit összesítő metaanalízis eredményei, az antibiotikumokra rezisztens baktérium számára ugyanis kiváló lehetőséget biztosítanak a szaporodásra a belek hasznos mikrobáit alaposan megtépázó antibiotikumkúrák. Éppen ezért talán nem is olyan meglepő, hogy a tablettákkal vagy valamelyik irányból egy csövön keresztül közvetlenül a végbélbe juttatott székletminták jóval hatékonyabb fegyvert jelenthetnek a baktériummal szemben, mint az antibiotikumok – írja a Science Alert.

shutterstock 364268837

Ez persze nem az első olyan szakvélemény, ami a székletátültetések hatékonyságára hívja fel a figyelmet, abban ugyanis mindenki egyetért, hogy bizonyos esetekben ez a leghatékonyabb módja a hangulatunkat is meghatározó és meglehetősen összetett bélbaktériumaink mozgósításának.

Mellesleg Kínában egy évezreddel ezelőtt is használták már a módszert, ami egészen addig kifejezetten undorítónak tűnik, amíg életet nem ment. Egyébként az egészséges donorok székletmintáinak és mikrobáinak „átültetésével” kapcsolatos klinikai vizsgálatok csak néhány évvel ezelőtt szaporodtak el, bár már 1958-ban is értek el sikereket a módszerrel. A C. difficile okozta megbetegedések mellett a Crohn-betegség, az irritábilis bél szindróma, a fekélyes végbálgyulladások, sőt még az autizmus bizonyos tünetein is segíthetnek a székletátültetések, bár ezekkel a betegségekkel kapcsolatban egyelőre csupán kevés kézzelfogható bizonyíték áll a kutatók rendelkezésére.

Ahhoz, hogy fény derüljön az eljárásban rejlő lehetőségekre, előbb azt is meg kell azonban határoznia a kutatóknak, pontosan mekkora adagokra és milyen összetételű baktérium koktélokra van szükség az egyes betegségek esetében. Emellett a kúrák hosszú távú hatásaival, valamint a székletminták leghatékonyabb beviteli módjaival kapcsolatban is további kutatásokra lesz szükség, mielőtt mindennapossá válna, hogy lefagyasztott székletmintákat tartalmazó kapszulákat próbáljanak velünk lenyeletni az orvosok. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.