Tiszta a vérvonalad? Tévedsz.

A kutatások szerint ugyanis nincs olyan, hogy tiszta európai vér.

Ha valaki határozott kijelentést tesz nemzeti hovatartozását illetőleg, az inkább a közelmúlt történelme, vagy egy nemzet kultúrája szempontjából tekinthető érvényes kijelentésnek, egy-egy népcsoport „tiszta” származásával kapcsolatban nincs sok értelme az ilyen kinyilatkoztatásoknak. A Science magazin cikke alapján ugyanis úgy tűnik, az ausztrál őslakosok kivételével mindenki sárvérű. És hát ők sem mentek túl sokra a tisztaságukkal. 

shutterstock 170139323

A Nagy Katyvasz

A demisztifikáció, egy szíriaiak miatt aggódó, bevallottan neonáci kifakadásával kezdődik, aki a Közel-Kelet felől érkező migránsok megjelenése miatt annak adott hangot, hogy így rövid úton „szürke, jellegtelen katyvasszá” válhat az a híresen tiszta német vérvonal. A nácik mindezt gyakran példázták a körülbelül 2000 évvel ezelőtt nagy csatát nyert Arminius-szal, aki emlékezetest csapást mért a jelenlegi Németország területén állomásozó római hadseregre. A legenda szerint Arminius lett a történelem első tisztavérű germán hőse.

A germán cheruskok törzse, és vezetőjük, Arminius azonban maga is több Európába vándorló nép leszármazottainak keveréke volt, a kép pedig azóta csak bonyolódott. A DNS-analízis, és a csontokban, fogakban található izotópok diagnosztikája alapján úgy tűnik, a németek -és velük együtt mindenki más is a kontinensen- legalább három nagy, az előző 15.000 évben lezajlott népvándorlási hullám leszármazottai. A három hullám közül kettő a Közel-Kelet felől érkeeztt.

Több zsineget a fazekakra!

Úgy tűnik nagyjából mindenki mindenkivel összeszűrte a levet: az újabban érkezők elvegyültek a már itt található népekkel, és a később jövők sem voltak kevésbé válogatósak. Egy konkrét példa úgy 5000 évvel ezelőttről a mai Oroszország területéről érkező Yamnaya törzs története. Az antropológiai kutatások szerint a főként férfiakból álló állattenyésztő törzs az anatóliai földművelők leszármazottaival kereszteződött. Ezt írja le a jellegzetes zsinegdíszes kerámia kultúra megjelenése. A kerámiamaradványok felbukkanásából lehet következtetni arra is, hogy európai mely területeire ért el a Yamnaya törzs génkészlete. Részben ezeknek a géneknek köszönhetik az északiak a magasságukat, és azt is, hogy egy ritka mutációnak hála képesek voltak megemészteni a tejben található laktózt, ami szintén gyorsan elterjedt a kontinensen.

Adj hálát a tejért

A vérvonalukra végtelenül büszke emberek tehát többnyire csak a történelem egy miniatűr szeletére koncentrálnak, ami gyakran veszélyes és kirekesztő mozgalmakat szül, arról nem is beszélve, hogy a reggeli müzli, vagy a tejjel felöntött (Ne tedd!) kávé kortyolgatásakor elfeledkeznek valamiről: hálát adni a Yamnayának. Részletek itt.

Mustra