7 dolog, amit szeretünk a Valentin napban

Valentin nap. A szerelmesek ünnepe. Az, hogy pontosan honnan ered, honnan vettük át, most lényegtelen. A lényeg, hogy évek óta arról szól ez a nap, hogy az embernek venni kell valamit a párjának, ha nem akarja megbántani. Legalábbis akadnak a szerkesztőségben olyanok, akik így vélekednek erről az ünnepről. Meg akadnak olyanok is, akik szerint a szerelem, vagyis a mentális káosz állapota csak időszakos elmezavar, ami csupán abból fakad, hogy a másikkal jó a szex. Oké, ez a megkeseredett, csalódott nézőpont. De vajon miért jó a Valentin nap? 

shutterstock 515518501

1. Mert minden ünnep jó.

Bármi, ami más, mint az összes hétköznap, amiből lehet bulit, alkalmat csinálni az jó. Lehet, hogy a Dalai Láma képes ugyanolyan örömmel megélni minden egyes napot, de nekem jól jönnek a mankók, és az alkalmak, amik segítenek tudatosítani, hogy milyen jó életem van. 

2. Mert már két és fél hónapja tart a tél, négy és fél hónapja hideg és sötét van.

Biztos van, aki ezt szereti, de sokkal többen vagyunk, akik mostanra belefáradtunk a tél-hideg-sötét hármasba, és a centiket vágjuk az igazi tavaszig. Bármi, ami egy kicsit eltereli a figyelmet, csak jó lehet.

3. Mert a szívecske és a giccs jó.

Értem én, ez nem szalonképes hipszterkörökben, és sokkal kúlabb dolog fanyalogni. De legyünk őszinték, mindenkinek az életében létezik giccs, amit a szíve mélyén szeret, és amiről (a négy fal között, ha nem kell hangosan elismerni) soha le nem mondana. Nincs az a kúl hipszter, akinek titokban ne lenne néhány kedvenc romkom filmje, amit évente kétszer megnéz a kanapén, amikor senki se látja. És nincs az a nő, akinek ne lett volna az életében egy periódus (oké, általában úgy 8 és 11 éves kor között) amikor ne díszítette volna az összes füzetmargót szívecskékkel. Mondok valamit: beleállni a giccsbe: felszabadító. Gyerekekkel persze könnyebb, (a gyerekes karácsony giccsmentesen semmit sem ér), de mostanra bevállalom, én is imádom.

shutterstock 250343287

4. Mert az ünneplés nem rombol, a fikázás igen

Ha bárkinek (és a szeretteinek) örömet okoz egy marék rózsaszín szív, azzal a világ nem lesz rosszabb hely. Ha azért utálkozunk és fikázunk, mert másnak örömet okoz egy marék rózsaszín szív, azzal a világ nem lesz jobb hely.

5. Mert egyik ünnep nem semmisíti meg a másikat

Sosem értem a Valentin nap, Halloween, stb körüli indulatokat. Hello, egyik ünnep nem üti ki a másikat, békében megférnek egymás mellett. Attól, hogy van Valentin nap, még lehet farsang. Attól, hogy van Halloween még lehet Mindenszentek. Sőt, a több csak jobb. Attól, hogy van Mikulás, még van karácsony, még ha ez a világ más részein esetleg furcsa is. Az importünnep dologgal végképp nem tudok mit kezdeni, az ünnepeink nagyobb része importünnep, ha elég messzire nézünk vissza, a maradék legnagyobb része pedig sok mindenre ad alkalmat, de önfeledt bulizásra nem nagyon. (Fergeteges mulatság október 23-án valaki?) Ha vidám alkalmak telepszenek meg minálunk, az nem bántja a mi hagyományos, szomorú ünnepeinket. 

6. Mert megélni a szeretetet jó

Valentin nem csak a szerelmesek, hanem általánosságban az egymást szerető emberek ünnepe. Igen, tudom, ott van nekünk a karácsony, de egyrészt szerencsére Valentin nap alkalmából (még) nem kell felvásárolnunk három plázát, másrészt miért ne lehetne egy télen akár kétszer is ünnepelni a szeretetet? Sőt, ha úgy nézem, milyen klassz, hogy most egyszerűen csak örülhetek annak, hogy van klassz férjem, vannak szuper gyerekeim, és fantasztikus családom és barátaim.

shutterstock 510773548

7. Mert lehet sütni mindenféle vicces sütit

Ez biztos nem mindenkinek óriási öröm, de én minden évben alig várom, hogy kipróbáljak valami rózsaszín, szívecskés marhaságot, amivel el lehet bíbelődni, és talán még jó is lesz. Legyen az szívecskés pillecukor (az például nem lett valami jó, de a gyerekek örültek neki) vagy - ez az idei tervem - olyan piskóta, aminél csak felvágás után látszik, hogy a besejében piros, szívalakú minta van. Hát nem szuper? :)

Oszd meg másokkal is!
Mustra