Közösségi kabátajándékozással üzentünk hadat a mínuszoknak

Nagyon hideg hétvége köszöntött ránk, ezért most különösen fontos, hogy odafigyeljünk az utcán élő emberekre. Szerencsére már több olyan kezdeményezés is elindult, amivel bárki segíthet a rászorulókon - akár egy megunt sapkával vagy kabáttal is!

Ilyen közösségi kezdeményezés a Szabadfogas is, amelynek a ötletgazdái és szimpatizánsai arra kérnek mindenkit, akinek a munkahelyén vagy otthon akad egy felesleges fogasa, hogy helyezze el közterületen, nagyobb, forgalmas tereken, aluljárókban, és mellékelje az alábbi szöveget egy táblácskán: „Ha fázol, vegyél el egy kabátot, ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet!” A kiállított fogasok pontos helyét és a róluk készült fotókat az esemény Facebook-oldalán várják.

Hasonló, szabadtéri vállfás megoldást választott egy balassagyarmati turkáló is, ahol az üzlet elé tettek ki olyan ruhákat, amelyeket bárki felvehet, ha fázik:

És a Rákosmenti Adományház segélyszervezet is hasonló szabad fogasokat üzemeltet a helyi városháza kerítésén:

Ez a szívmelengető kezdeményezés nem magyar találmány: napok óta terjednek a Facebookon és más közösségi oldalakon a hasonló feliratú táblákkal ellátott, köztéri ruhafogasok fotói. Az biztos, hogy a New York államban található Saranac Lake-ben hétfőn tett ki egy ilyen táblával ellátott, közösségi ruhafogast a bejárata elé egy ecuadori használtcikkeket áruló bolt tulajdonosa, és péntekre már rengetegen követték a példáját. Állítása szerint ő is a neten látta ezt, szerinte St. Louisban tették ki az első ilyen ruhatartó fogast, és miután többen is posztoltak róla, a fotó villámsebesen elterjedt a neten.

Nemcsak fogasra tett kabátokkal segíthetünk!

A MagNet Bank, az AdjMeleget! Program keretén belül idén is segít segíteni a rászoruló hajléktalanokon, és a fiókjaikból bárki szabadon elviheti és odaadhatja az ingyenes, izolációs fóliából készült takarókat az arra rászorulóknak.

De csatlakozhat a Budapest Bike Maffia hétvégi akciójához is, és ha szeretne nekik besegíteni a teák, ételek készítésében vagy kiosztásában, akkor itt minden információt megtalál a kezdeményezésről.

A hatóságok azt kérik, hogy aki utcán fekvő hajléktalant lát, főleg takaró nélkül, azonnal értesítse a Menhely Alapítvány diszpécser-szolgálatát. Budapesten a +36 1 338 41 86 telefonszámon, országszerte pedig több regionális központban is várják a hívásokat. Ha pedig úgy látja, hogy egészségügyi vészhelyzet van, akkor a 112-es segélykérő telefonszámot hívja!

Oszd meg másokkal is!
Mustra