Bridget Jones befolyásosabb lett II. Erzsébetnél

Nagyon sokan készítenek már felsorolást a befolyásos személyiségekről, most a BBC-hez tartozó Radio 4, pontosabban a Woman's Hour műsor stábja rangsorolta azokat a nőkent, akik az elmúlt 70 évben nagy hattást gyakoroltak a (brit) nők szemszögéből a világra. Nem, sem Diana hercegnő, sem II. Erzsébet nem szerepel a listán, amelynek szereplőivel talán sokan nem értenek majd egyet. 

A szerkesztők egyébként minden évben készítenek hasonló felsorolást, de mivel Woman's Hour idén 70 éves lett, úgy döntöttek, most a 1946-tól 2016-ig időszakot veszik alapul. "Természetesen nem volt könnyű a zsűritagok számára összeállítani a végleges listát, de úgy gondolom, hogy a merítés kellően széleskörű és meggyőző lett, és mindenki szerepel rajta, aki az elmúlt hét évtizedben komoly hatással volt arra, hogy milyen lehetőségei vannak most a brit nőknek" - nyilatkozta a műsor szerkesztője, Alice Feinstein.

Egyébként az első alkalom, hogy a listára felkerült egy fiktív személy, illetve olyan nők, akik már nincsenek velünk. És nyugalom, a királynő előtt is lerótták a tiszteletüket, 2013-ban például ő került az első helyre.

1. Margaret Thathcer

A 2013-ban elhunyt Vasladyt megosztó személyiség volt (illetve mai napi az), de Nagy-Britannia első női miniszterelnökeként és Konzervatív Párt egykori vezetőjeként mindenképpen szerepelnie kell a BBC listáján, és természetesen bérelt helye van minden egyes ilyen összeállításban

101886924 10
Wpa Pool / Getty Images Hungary

2. Helen Brook

Helen Brook 1964-ben létrehozott egy családtervező központot, hogy csökkentse az illegális abortuszok számát, és a fiatalok figyelmét felhívja a biztonságos szex fontosságára. Öt év alatt csaknem 10 ezer 25 év alatti egyedülálló fiatal fordult meg náluk. "Úgy gondolta, egyetlen gyermeknek sem szabad megtapasztalnia, milyen az, ha az anyja nem akarja őt vagy nem tud gondoskodni róla.  Hitt a női egyenjogúságban, és abban, hogy ennek a kulcsa az, hogy ki tudják védeni a nem kívánt terhességet" - írták egy róla szóló cikkben, ami az Independentben jelent meg. 

Helen Brook photo 2
www.brook.org.uk

3. Barbara Castle

A munkáspárti képviselőnő nevéhez fűződik a férfiak és nők egyenlő fizetéséről szóló 1970-es törvény. Barbara Castle pályafutása azért is példaértékű, mert ő volt a negyedik nő, aki bekerült a kormányba, először tengerentúli fejlesztésekért felelős miniszterként, majd 1965-től közlekedésügyi miniszterként, majd megkapta a munkaügyeket, később pedig egészségügyi és szociális államtitkár lett.

GettyImages-674720775
Rolls Press/Popperfoto / Getty Images Hungary

4. Germaine Greer

Az ausztrál írónő 1970-es könyve, A kasztrált nő a feminizmus egyik klasszikusa, és művének köszönhetően egy csapásra világhírű lett. "A nőgyűlölő nő, a dévaj feminista, akit még a férfiak is szeretnek első könyvével egyszerre tudta megszólítani a tudósokat, a nőmozgalmi aktivistákat és az otthonülő háziasszonyokat" - áll a könyv ismertetőjében. Germaine Greer egyébként nem a nemek egyenlőségében hisz, hanem a szabadságban, vagyis, hogy a nők maguk választhassák a számukra fontos értékeket, hogy mik a prioritásaik, hogy milyen sorsot szánnak maguknak.

GettyImages-539549361
The AGE / Getty Images Hungary

5. Jayaben Desai

A 77 éves, Indiában született Desai neve itthon nem sok mindenkinek mond valamit, de 1976-ban a fontos szerepet töltött be a Grunwick filmlabor dolgozóinak sztrájkjában. Az alkalmazottak azután szüntették be a munkát, miutánegyik kollégájukat elbocsájtották arra hivatkozva, hogy túl lassú. Persze ez volt az utolsó csepp a pohárban, ekkora lett ugyanis elegük az alacsony fizetésekből, a rossz munkakörülményeből és a hátrányos megkülönböztetésből. A sztrájk két évig tartott.

GettyImages-3361989
Graham Wood / Getty Images Hungary

6. Bridget Jones

Jó, ha Nagy-Britanniáról és a nőkről van szó, akkor nem szabad megfeledkezni Helen Fielding ősszinglijéről, aki idén ugye visszatért a filmvászonra. Igaz, a világ kicsit megváltozott azóta, hogy először találkoztunk vele, de biztosan most is nagyon sokan vannak, akik tudnak vele azonosulni, hiszen 25 év ide vagy oda, még mindig nagyon hangosak azok, akik szerint a nőnek a konyhában a helye, hogy egy nő egyedül semmit nem ér, meg persze azok is, akik szerint mindenkinek úgy kellene kinéznie mint egy fehérneműmodell.

tk3s 20010404 alx g90 125
Alliance Atlantis Comm. / Northfoto

7. Beyoncé Knowles

Hogy az énekesnő mit keres itt? Nos, kevés ilyen sikeres női előadó van, ő már valójában egy intézmény, és mostanában a hírnevét arra használja, hogy fontos ügyekben foglaljon állást (gondoljunk csak a Super Bowl-os fellépésére). "És az is nagyon szó, hogy afro-amerikai nőként igazi szépség- és divatikon lett, pedig ezekben az iparágakban a sokszínűség még nem annyira jellemző" - indokolta a Telegraphnak egy megszólaló azt, miért kapott helyet a listán Beyoncé Knowles is.

GettyImages-625050400
Anadolu Agency / Getty Images Hungary
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek