Ha lesz önbizalmam, lesz pasim is?

Minden női magazin kedvenc témája, bármikor elő lehet rángatni: az önbizalom és annak hiánya. Önbizalom bizony kell, nem csak a pasizáshoz, hanem az élet minden területéhez. És ha van önbizalom, akkor jön a siker, pénz, csillogás, meg bármi, ami épp jól hangzik. De mielőtt ennyire előre szaladnánk: egyáltalán, mi az az önbizalom? Gondolkozott már rajta? Merthogy a definíciója valahogy nem is olyan egyértelmű, mint elsőre gondolnánk.

És hogy jön ez ide? Ló asszisztálta önismereti tréningen jártam, melynek témája a magabiztosság, önbizalom/bizalom volt és elsőként kapásból azt kellett volna megmondanom, nekem mit jelent az önbizalom vagy a bizalom. Vajon az az önbizalom, hogy ha megnéznek az utcán, akkor nem azon gondolkozom, hogy elkenődött-e a sminkem, hanem boldogan kihúzom magam, mert tudom, hogy szép vagyok? Vagy azt jelenti, hogy ki merek állni 100 ember elé és megmondani nekik a tutit? Esetleg azt, hogy nem szeppenek meg, ha előléptetnek

Önbizalom, te drága

Ahány ember, annyi válasz. Persze van definíciója az önbizalomnak, de nem az a lényeg, hanem az, hogy személy szerint nekem mi az önbizalom. Az önbizalom egyébként nagyon fontos, ezért érdemes fejleszteni: és nem csak azért, hogy pasit vagy új munkahelyet találjunk, hanem azért is, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Minden tevékenységünk alapvető kiindulópontja, mennyire vagyunk jóban magunkkal. Kutatások bizonyították, hogy azok az emberek, akik elégedettebbek önmagukkal, kevésbé szenvednek az olyan helyzetekben, ahol elutasítást kapnak és a kudarccal járó helyzetekből is jóval kevésbé frusztráltan jönnek ki.

Hogy jön ide a ló? Olvasson tovább!
Hogy jön ide a ló? Olvasson tovább!Natív

Egy baj van az önbizalomfejlesztéssel: nem olyan egyszerű. De ebben segíthet például az önismeret, és egy olyan tanulási folyamat önmagunkról, melyben olyanoktól kapunk visszajelzést, akiknek semmi érdeke nem fűződik ahhoz, hogy manipuláljanak: például lovaktól. A lovas tréningek  során egy új, addig ismeretlen csatornán kap az ember visszajelzést arról, hogyan működik akár vezetőként vagy egy csoport tagjaként, bárhogy kerülünk is kapcsolatba a lóval, abból rengeteg dolgot tudhatunk meg magunkról. A lovaglás, lovakkal töltött idő ráadásul módosult tudatállapot (mint például a meditáció vagy hipnózis), mely a terapeuták kedvelt eszköze.

Természetesen a ló asszisztálta önismereti tréninghez nem csak nyugodt lovak, nyugodt környezet és nyitott "páciens" kell, hanem jó segítők is: én a Kovalik Natasa, Udvarhelyi Hajni és László Zsófia féle Natív csapatához fordultam, és velük vettem részt egy egész napos workshopon a Cavallo lovasudvarban.

Miért pont a ló? 

Szeretem a lovakat, 20 éve van több-kevesebb közöm hozzájuk, imádom a pszichológiát, mondhatni "önismeret-junkie" vagyok: épp ezért kicsit bizonytalan voltam abban, mi többet tud nyújtani egy ilyen nap nekem, mint a rengeteg könyv, a tereplovaglások, vagy egy hosszabb pszichoterápia? És persze tartottam is az egésztől: mi fog kiderülni rólam? Mert, ahogy a natívosok mondják: a ló tükör. Olyan tükör, ami torzítás nélkül mutatja meg, mit érzel legbelül.

A kíváncsi lovak tükröt tartanak elénk
A kíváncsi lovak tükröt tartanak elénkNatív

Korábbi cikkeinkben és feljebb erre már kitértünk, de dióhéjban a lényeg, hogy a  ló nem tud hazudni és nem is áll érdekében, a mellettük dolgozó trénerek pedig segítenek megérteni és beépíteni a velük megélt tapasztalatokat. Mivel a lovak menekülő és prédaállatok, túlélésük záloga, hogy minden pillanatban tudják, ki a vezetőjük, akivel fenntartás nélkül együttműködhetnek. A lovak keresik és elfogadják a vezetőjüket, legyen az egy másik ló, vagy akár az ember, reakcióik az itt és mostra vonatkoznak. Az embernek pedig a workshopon egy másik világba, a lovakéba kell betagozódnia, így olyan élményekkel lesz gazdagabb, amit máshogy nem kaphat meg. A lovak közelében valamiféle hálával vegyült meghatottságot lehet megtapasztalni, ami nagyon természetes módon oldja a belső feszültségeket. Az már csak személyes indok a lovas tréning választása mellett – de szerintem sokan vagyunk ezzel így –, hogy imádom a lovakat.

Az önismeret-junkie tükörbe néz

Szóval az már világos, mit kerestem én egy lovardában egy békés vasárnap, és most jön az, hogy megpróbálom leírni, mit keressen ön, miért érdemes időt és pénzt szánni egy ilyen workshopra, csoportos- vagy egyéni foglalkozásra.

Mi négyen voltunk a csoportban, és két lóval, illetve két vezetővel dolgoztunk. Először egy beszélgetés keretében adtunk irányt a napnak, amivel mindenkinek más célja volt: nekem vezetői képességeim fejlesztése, megfigyelése. A beszélgetés után találkoztunk csak a lovakkal, először egyikükkel, Pirivel. Az első feladatok nem voltak bonyolultak egy olyan ember számára, ki találkozott már lóval. Fel kellett kérni a ló lábát, aztán körbevezetni a pályán, mindkettő teljesen mindennapos dolog egy lovardában.

Női vezetőknek remek gyakorlat egy natívos nap.
Női vezetőknek remek gyakorlat egy natívos nap.Natív

Mégis, amikor nem az a cél, hogy kihozzam a karámból az állatot, hanem simán annyi, hogy vezessem körbe, elbizonytalanodom: jól csinálom? Így kell ezt? És a ló azonnal reflektál a bizonytalanságomra, hihetetlen érezni, ahogy úgy dönt, átveszi inkább ő a vezető szerepét, mert úgy talán nagyobb az esélye a túlélésre. Egyszerre döbbenetes, hogy tényleg ennyire gyorsan reagál a gondolataimra a ló, másrészt tanulságos egyértelműen megtapasztalnom, hogy mi történik, ha egy vezető bizonytalankodik: átveszik a szerepét mások az irodában, avagy mondhatnánk, elszalad a ló a többiekkel.

Már tudom, mit csinálok és hogyan

A foglalkozás pontos menetét nem írom le, legyen meglepetés - szerintem ez is fontos része a dolognak, mert az is tanulságos, hogy reagálunk váratlan helyzetekre. Azt viszont elárulhatom, hogy vezetőként rengeteget adott nekem a nap: például (többek közt) megtanultam, hogy a jó vezető határozott és a határozottság mást jelent, mint amit én eddig gondoltam róla, illetve nem feltétlenül dekódolható az a viselkedés, amit én határozott fellépésnek hívok. Leírva banálisan hangzik, de vajon mit jelent valójában a határozottság? Hogyan kell csinálni? Nekem nem volt egyértelmű, hol húzódik a határvonal a határozatlanság, határozottság és erőszakosság között, nagyon finomak az átmenetek és a lovas tréning pont erre világított rá.

Mégpedig úgy, hogy könnyen be lehet építeni a lovardai élményeket az irodai életbe, annak ellenére, hogy a kollégák nem vezetőszár végén vannak – de ugyanazt várják el, mint a ló, biztonságot, azt, hogy érezzék, jó kezekben vannak. És bizony ők is megérzik a kételkedést, akárcsak a patások.

Kép egy nyári foglalkozásról, középen a tréner, Kovalik Natasa. Beszélgetések is bőven vannak a programban.
Kép egy nyári foglalkozásról, középen a tréner, Kovalik Natasa. Beszélgetések is bőven vannak a programban.Natív

Fake it 'til you make it

A testbeszédünk is nagyon fontos a tréningen, egy olyan faktor, amit nem tudunk irányítani. Még ha azt is gondoljuk, hogy simán manipulálunk, itt nem jön be: én előszeretettel alkalmazom a "fake it 'til you make it" taktikát, azaz "úgy teszek, mintha, aztán egyszercsak már nem kell úgy tenni, mert már úgy működöm". A lovak közt azonban ez nem jön be, és simán lehet, hogy máshol se, csak eddig nem vettem észre: a lovak azonnal megérzik, ha valami nem őszintén jön, hiába produkálom a tökéletes tankönyi "határozott kiállást", ha belül fogalmam sincs mit csinálok, a ló is csak kérdőn néz rám. 

Ez csak pár olyan új dolog, amit a lovas tréning adott nekem – ezeket meg tudom fogalmazni. De ezen felül egy csomó olyan élményt és érzést kaptam, amit eddig nem és egymás után jönnek a ráébredések. Összességében ahogy ülepszik a hétvége emléke, úgy jönnek egyre újabb tudások, változások.

Na, akkor lesz pasim?

Ha azért kattintott, hogy választ kapjon a címben feltett kérdésre: semmi nem biztos. De az önismeret és az önbizalom mindenképp fontos, hogy jól működő kapcsolatot alakíthasson ki akár munkahelyén, akár magánéletében. Hisz ha nincs meg az az alap, amire lehet építkezni, akkor gyenge lábakon fog állni minden. Ha tisztában van önmagával, saját igényeivel és ki is tud állni értük, nagyobb eséllyel talál olyan párra, aki önhöz illik, akivel tartalmas  és boldog kapcsolatot tud kialakítani. És ha úgy érzi, ez az alap hiányzik, egy ló mediálta workshop remek alkalom lehet arra, hogy kicsit jobban megismerje önmagát és nekem abban is segített, hogy a körülöttem élők gondolatait, érzéseit, akaratát jobban tudjam dekódolni.

Kép arról a feladatról, amit mi utoljára csináltunk - többet nem árulok el.
Kép arról a feladatról, amit mi utoljára csináltunk - többet nem árulok el.Natív

A Natívról

Kovalik Natasa, az alapító 31 éves, lova, Morci szintén: együtt nőttek fel. Kommunikációs végzettségű szakember, aki 12 év alatt sikeres sminkeskarriert futott be, majd úgy döntött más területen is kipróbálja magát. "A lovakkal töltött időt szerettem volna ötvözni a segítői munkával, mert úgy éreztem, hogy ezek az állatok belső békét, arányt és útmutatást adnak az életemben" - írja magáról. 2016-ban lett nemzetközi ló aszisztálta készség és együttműködés fejlesztő tréner, jelenleg a Natív-módszer fejlesztésén dolgozik.

Csoportos foglalkozásait társaival, Udvarhelyi Hajni ló aszisztálta tréner/lókiképzővel és László Zsófia pszichológussal közösen tartják. A ló aszisztálta önismereti foglalkozásokat az élet sok területén lehet alkalmazni: egyéni élményként éppen aktuális önismereti kérdéseinkre kaphatunk választ, de csapatépítésként is kiváló. Kifejezetten hasznos vezetőknek, így aztán vezetői workshopokra is lehet jelentkezni, de párok, családok számára is előremutató élmény, ha egy ló segítségével térképezhetik fel önmagukat, egymással való kapcsolatukat.

A Natív tagja az EAHAE (European Association of Horse Assisted Education) nemzetközi szervezetnek, ami biztosíték arra, hogy értenek ahhoz, amit csinálnak.

Kovalik Natasa
Kovalik NatasaNatív
Aki ezt átéli, könnyebben válik szabaddá

"A Natív befogadáson alapuló önismereti rendszer, sok féle, főleg természet közeli módszerből gyűjtöm össze azokat az elemeket, amik a ló és az ember interakciója köré építhetőek. A lényeg az életerő és az életöröm belső megélése. A Natív módszer személyesen közelíti meg a résztvevőket. Mindannyian pontosan ugyanúgy vagyunk másmilyenek – talán ez a legfontosabb dolog, amit megtanultam a segitő munkában. Olyan elemeket engedek be a szokványos gyakorlatok mellé, amelyek segítségével az akkor és ott lévő személlyel a leghatékonyabban tudok dolgozni. A Natív módszer lényege a személyközpontúság. Fontos nekem, hogy úgy segítsem ki az embereket a komfortzónájukból, hogy közben biztonságban érezzék magukat. Azt tapasztaltam, aki ezt átéli, az könnyebben válik szabaddá. Sokat tanultam a transzperszonális pszichológia eredményeiből, a kundalini jógából. Jópár éve intenzíven foglalkozom Bradford Keeney antropológus spontán mozgáson alapuló terápiás módszerével, jelenleg a Gestalt módszert tanulom" – mondta el a Díványnak Kovalik Natasa.

"A lovas tudást életem folyamán szívtam magamba, számomra a ló természetes közeg. Ez önmagában nem elég ahhoz, hogy valaki ilyen jellegű foglalkozásokat tartson, hiszen az embereket éppúgy ‘olvasni’ kell tudni, mint a lovakat a foglalkozások során, ezért folyamatosan fejlesztem magam ezen a téren is. Magyarországon az Eq-Skill Suhai Gábor vezetésével tart olyan nemzetközi szintű oktatást, amivel én mind szellemiségében, mind szakmailag azonosulni tudok, itt végeztem én is, Hajnival a képzésen találkoztunk. Fontos, hogy a lovas önismereti élmény nem terápia még akkor sem, ha a résztvevők utólag beszámolnak terapikus hatásról. Ezen a szakterületen sokszor összemosódnak a kompetenciahatárok, ezért számunkra nagyon fontos, hogy az önismereti szintnél megállunk, és nem megyünk tovább" – teszi hozzá a tréner, akit még megkérdeztünk meghatározó lovas élményeiről is (melyről képet is kaptunk!).

10417628 10155611842590398 7019720492120109526 n
Kovalik Natasa / Natív

"Gimis koromban minden délután az volt a szórakozásom, hogy kimentem a házunk mögötti legelőn élő ménesbe, megkerestem a pónimat, és felugrottam a hátára. Nem volt rajta se nyereg, se kötőfék, szabadon hagytam hogy oda vigyen, ahova csak akar. Ha vágtázott, megragadtam a sörényét és fennmaradtam, ha legelt, hátradőltem és néztem a felhőket. Ezek után az alkalmak után hihetetlenül szabadnak éreztem magam, nem számított ki mit gondol rólam, a negatív gondolataim elillantak. Azt hiszem, így éltem túl a kamaszkort, és valami nagyon hasonló érzést szoktak hazavinni a foglalkozások után azok, akik eljönnek hozzám" – mondja Kovalik Natasa.

Januárban két workshoppal jelentekzik a Natív, az egyik témája az asszertivitás (erre már lehet jelentkezni), a másiké pedig a testtudat és jelenlét. 

További részleteket a Natív Facebook oldalán, Instagramján vagy holnapján talál.

Oszd meg másokkal is!
Mustra