A kedves nők jobban szívnak a munkahelyükön

Egy új, pszichológiai publikáció szerint minél kedvesebb valaki a munkahelyén, annál kevesebb pénzt keres. A kutatók a nők és férfiak státuszának következetlenségeit vizsgálta a tradicionális férfi és női karakterjegyeken keresztül. Ez alapján kiderült, ha a nők beteljesítik azt az idejétmúlt sztereotípiát, hogy kevesebbek, szelídebbek a férfiaknál, akkor anyagilag kifejezetten rosszul járnak.

A kutatók 375 véletlenszerűen kiválasztott nőt és férfit kérdeztek meg egy holland elektronikai cég különböző részlegeinek 1390 dolgozója közül. Objektív adatgyűjtés céljából felmérték a vagyont, a képzettséget és a teljesítményre vonatkozó statisztikákat, szubjektív adatgyűjtésként pedig megkérdezték például az alanyokat, milyennek érzik a számukra adott munkahelyi feltételek és a képzettségük, tapasztalataik, teljesítményük közötti összefüggést.

shutterstock 364265705

Az eredmények meglehetősen ellentmondásosak lettek. A nőknek gyakran mondják, hogy ha nem rosszindulatúak és nem parancsolgatnak, akkor előre jutnak a ranglétrán, de most kiderült: ennek éppen az ellenkezője az igaz. Ha betartják ezeket a szabályokat, akkor anyagilag hátrányt szenvednek. A tanulmány szerint a domináns, asszertív nők, akik világosan kifejezik elvárásaikat és nem viselkednek visszahúzódóan, ha anyagiakról van szó, több pénzt keresnek és nagyobb elismerésben részesülnek más nőtársaiknál.

A felmérésből az is kiderült, hogy a nők sokkal több energiát tesznek bele a munkájukba, mint amennyit visszakapnak. Sőt, a legtöbb megkérdezett nő még arról sem volt meggyőződve, hogy megérdemelte azt a pénzt, amit kapott. „A nők nincsenek tisztában azzal, hogy aki simulékonyabb, kedvessége miatt hátrányt szenved ” - mondta a tanulmány társszerzője, Michal Biron, a Haifa Egyetem adminisztrációs intézetének igazgatója. 

Persze, a kutatás eredményei összhangban vannak azzal, amit már eddig is tudtunk a nemek között feszülő szakadékról: a nők azonos pozícióban kevesebbet keresnek férfi társaiknál, teljesen mindegy, mennyire agresszív és céltudatos nőről beszélünk. Még a domináns nők is sokkal kevesebbet visznek haza mint férfi kollégáik – beleértve a legkedvesebb, legalkalmazkodóbb férfit is, aki nem nyomul. Ez azért elég megdöbbentő.

„Ez egyszerűen félelmetes” - mondta Sharon Toker, a tanulmány egyik szerzője, a Tel-Avivi Egyetem tanára. „Az adatok kimutatták, hogy a nők a minimális pénzt keresik meg, sokkal kevesebbet, mint amennyit megérdemelnek. És ráadásul ők még meg is magyarázzák ezt a jelenséget maguknak, így pedig még kevésbé valószínű, hogy ez a helyzet rövid időn belül változni fog” - fogalmazott.

A nőknek egy nagy lecke lehet: „Ne hallgass senkire, aki azt mondja: légy kedves, megértő a munkahelyeden. Hiszen a tanulmány is kimutatta, hogy a dominánsabb nőket kevésbé bántják és alázzák meg. Legyél olyan nő, aki tudja, hogy megérdemli azt a pénzt, amit megkeres, sőt, még többet is" - szól a végső konklúzió. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek