5 szokatlan úti cél Oslótól Varasdig

Október végén négy napon át hétvégézhetünk. Sőt, ha kivesznek még három nap szabadságot, akkor kilenc teljes napig nem kell dolgozniuk október 29. és november 6. között. Hirtelen azt sem tudja, mit kezdjen magával ez idő alatt? Mit szólna mondjuk egy jó kis városnézéshez? Nem, nem Rómára, Párizsra vagy Londonra gondoltunk, hanem valami sokkal izgalmasabbra. Már mutatjuk is a kevésbé magától értetődő, ám annál szuperebb hosszú hétvégés célpontokat.

Közel van, kevesen ismerik és nagyon bájos: Varasd

Történelmi hangulat, macskaköves utcák, egy gyönyörű, gótikus-reneszánsz vár, idilli kávézóteraszok, olcsó éttermek, bohém galériák, nyüzsgő piac, kastélyparknak is beillő temető, gyógyfürdő. Ez mind megtalálható a horvát kisvárosban, Varasdon (horvát nevén Varaždin) a magyar határtól 30 kilométerre.

A varasdi vár
A varasdi vármimi/Travelo

Egymás sarkát taposó turistahadak viszont nincsenek, pedig ódákat zengett már róla a Lonely Planet és a New York Times is. A Plitvicei Nemzeti Parkkal kombinálva tökéletes program a hosszú hétvégére. Kedvet kapott? A város történelméről, a legjobb éttermekről itt írtunk bővebben.

Egy hosszú hétvége, és költözni akar: Poznań

Önnek is a bizonyítottan szuper olcsó Krakkó ugrik be először, ha egy lengyel várost kell mondani? Utána esetleg még a főváros, Varsó? Ne aggódjon, ha más települést hirtelen nem tud megnevezni, nincs vele egyedül. De itt az idő, hogy változtasson ezen. Jegyezze meg rögtön Poznań nevét, és vegye is fel gyorsan az utazós kívánságlistájára a várost!

Poznań főtere
Poznań főtereFrans Sellies111808 / Getty Images Hungary

Csodásan együtt élnek a történelmükkel, zseniálisan újrahasznosítják régi épületeiket, remek parkok teszik élhetővé a várost, és jókat lehet enni és inni is. Tuti tippjeinket Poznań felfedezéséhez itt találja.

Ilyen egy élhető főváros: Oslo

Lepusztult ipartelepből megújuló energiával működő, menő városrészt alakítanak ki, egymást érik a kulturális intézmények és programok, még az operaház is közösségi térként működik – csak pár példa, ami miatt úgy látjuk, hogy Oslóban tudják, mitől élhető egy főváros. Ismerje meg velünk, majd menjen, és fedezze fel a hosszú hétvégén, nagyon is megéri!

Különleges időszakos kiállításokkal várják a látogatókat a Nobels Fredssenterben, a Nobel-békedíj múzeumában.
Különleges időszakos kiállításokkal várják a látogatókat a Nobels Fredssenterben, a Nobel-békedíj múzeumában.ullstein bild / Getty Images Hungary

Színes házak és különleges fogások: Riga

Kanyargó, macskaköves utcák, Hanza-városok múltját őrző kereskedő házak, remek halas fogásokat kínáló falatozók és egy hajózható apró csatorna – ez Riga gyönyörű, színes épületekben gazdag óvárosa. Egyenek egy jót az óváros egyik hangulatos éttermében, igyanak egy kávét a Dóm téren, aztán sétáljanak át lábat lógatni a Daugava folyó felett átívelő egyik hídon a helyi Kopaszi-gátra. Irány a Baltikum Párizsának nevezett Riga!

Színpompás rigai homlokzatok
Színpompás rigai homlokzatokSzekeres Andrea / Travelo

Az Ermitázs macskáitól a háztetősétáig: ez mind Szentpétervár

Amikor az ember először jár Szentpéterváron – pláne, ha idegenvezetővel nézi végig a várost –, az a benyomása, hogy ez az a hely, aminek minden négyzetméterén megöltek egy cárt, ahol az összes orosz forradalom kitört. És ahol minden sikátorban született egy világirodalmi remekmű. Ez így is van, de ez a város sokkal többet rejt magában, mint ami az útikönyvekben szerepel.

Vigyázz, macskák!
Vigyázz, macskák!mirkofiam / Travelo

Tudta például, hogy itt vannak a világ legaranyosabb közlekedési táblái? Vagy hogy merre érdemes enni, ha nem akarja az összes pénzét egyetlen ebédre költeni? És azt, hogy itt van a világ legnagyobb preparátum-múzeuma? És hogy manapság nagy a keletje az életveszélyes tetősétáknak? Itt most mind megtudhatja.

Hasznos tippek a szervezéshez

Mikorra vegyek repülőjegyet? Hogyan pakoljam össze mindenemet egyetlen kis kabinbőröndbe? Hogyan szervezzem meg a városnézés programját, hogy minden beleférjen a szűkös időkeretbe? Kattintson, segítünk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek