Ősszel is jó móka víz mellé utazni

Imád vízparton nyaralni? Alig várja a következő nyarat? Ne várja, inkább hosszabbítsa meg a mostanit! Hiszen ki mondta, hogy a Balatonnál vagy az Adrián csak napozni és pancsolni lehet? Naplementés SUP-túra várja a magyar tengernél, az Osztrák-Magyar Monarchia kedvenc üdülőhelyén pedig akár komolyzenei koncertre is elmehet, közvetlenül a tengerparton. De akkor se csüggedjen, ha már nem fér bele idén a nyaralás a keretbe – az álmodozásban is segítünk.

Itthon, természetes víznél: naná, hogy a Balatont ajánljuk

Nem lehet már strandolni? Na és! Ettől még szuper vizes programokat kínálnak a Balatonnál. Mit szólna egy naplementés SUP-túrához, egy vitorlázáshoz, vagy ahhoz, hogy jacuzziból csodálja az őszi tavat?

SUP Center, Tihany
SUP Center, TihanyFotó: SUP Center

Igen, utánajártunk, ezekre tényleg van lehetőség szezonon kívül is. Itt összeszedtünk minden tudnivalót.

 Ha mégis inkább strandolna itthon

Irány a medence! Amilyen egyszerű nyáron csak úgy felkapni a fürdőruhát, tetejébe a nyári ruhát és elslattyogni a legközelebbi strandig, ősszel és télen legalább olyan macerás ugyanez. Felöltözés, átöltözés, a pancsolás végén hajszárítás, beöltözés – kész tortúra, pláne, ha gyerekekkel megyünk. Na de nem azokban a szállodákban, amiket komplett aquaparkokkal építettek egybe. Itt elég csak felkapni a köntöst, átsétálni a fürdőrészlegre, és kezdődhet az őrület. Találunk ilyet Sárváron, Gyulán és Szegeden is. Nekünk egyébként utóbbi a kedvencünk, de itt mindent leírtunk róluk, válasszanak kedvükre. 

Külföldön, közelben: Horvátország

A nyár elröppent, de még nem késő autóba ülni és elindulni a tengerpartra, sőt!. Az őszi időszakban a legnépszerűbb tengerparti városok kiürülnek, más arcukat mutatják ilyenkor a turistakedvenc fürdőhelyek. Nem kell tartani már a leégéstől, és attól sem, hogy a gyereket elveszítjük valahol a tömegben. Ha mindig is érdekelte, mit esznek ezeken a helyeken, csak visszatartotta, hogy sokan vannak, itt az alkalom, hogy megnézze magának.

Ilyenkor jóval kisebb a nyüzsi Opatijában is
Ilyenkor jóval kisebb a nyüzsi Opatijában isFotó: Ronnie Macdonald / Flickr.com

Ilyen például az Osztrák-Magyar Monarchia hangulatát mai napi őrző Opatija, ami akár egynapos túrára is alkalmas úti cél lehet. Ha hajnalban bevágódunk az autóba, délelőtt 10-kor már csobbanhatunk, majd este vissza az autóba és éjfélre-egyre haza is érünk. Az egykori Abbázia nem véletlenül volt az arisztokrácia kedvelt nyaralóhelye, ennek a ténynek egyébként bizonyítéka a város építészeti stílusa. A víz itt nyilvánvalóan annyira nem tiszta, mint mondjuk az Isztria déli csücskében, de fürdésre alkalmas, és közel van.

Ráadásul, pont most zajlik a bécsi hét, amely alatt a város a közös bécsi-horvát hagyományokat ápolja, és melyet egy hatalmas puccos bál zár le. Ezen a héten lovas konflisok fognak közlekedni a városban, ami egyébként – ismerve a szűk, lejtős, kanyargós opatijai utcákat – nem tudjuk, mennyire jó ötlet. A bécsi hét után veszi kezdetét a Kvarner komolyzenei fesztivál, amiben a legtutibb az, hogy gyakorlatilag a tengerpartra ülnek ki hangszereikkel a zenészek és ott koncerteznek.

Kvarner fesztivál
Kvarner fesztiválFotó: visitopatija.com

Még mindig győztük meg? Inkább egy eldugott kis horvát falura vágyna, ahol a madár se jár? Arra is van ötletünk, erre olvasson tovább érte

Élőben az igazi!

A Veszprémi Állatkert a Dunántúlra látogatók egyik legkedveltebb turisztikai célpontja. Látogatóink megcsodálhatják legújabb lakóinkat, a totyogó pingvineket és a borjúfókákat, a hazánkban egyedülálló, 5000 m2-es madárröpdében pedig rövid időre Dél-Amerikába csöppenhetnek. Az állatkerti séta különleges kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára az év minden napján. (X)

+1 tipp: Ha már idén nem futja nyaralásra

Kezdje el tervezni a jövő nyári utazását! Jó, elismerjük, hogy nem ugyanakkora élmény álmodozni, mint valóban a parti homokban sétálgatni. De azért több mint a semmi. Mi legalábbis órákig el tudunk szórakozni azzal, hogy a környék hoteljeit, éttermeit, látnivalóit guglizzuk, és a térképet nézegetjük. Az álmodozást segítheti, hogy 2017 áprilisától két új, izgalmas vízparti célpont is felkerül a Budapestről fapadossal elérhető helyek listájára. Ezek a portugál Faro és az olasz Lamezia Terme.

Faro
FaroFotó: Northfoto

Előbbi Portugália legdélebbi városa, kedvelt üdülőhely. Az óvárosban macskaköves sikátorok, hófehérre és élénk színűre meszelt mór stílusú épületek vannak, mellette található a hangulatos kikötő. Faro közelében lassan mélyülő, homokos partszakaszokat találunk, ezért a családosok körében is nagyon népszerű.

Tropea
TropeaFotó: Northfoto

Az olasz csizma orrában található Lamezia Termében is akadnak látnivalók: várromok, templomok és múzeumok. De további is utazhatunk például a Tirrén-tenger partjára, Tropeába – kocsival egy óra, vonattal másfél óra alatt ide érhetünk. Itt sziklára épült festői óváros és türkizkék vizű, sziklás öblök várnak ránk. További infók az új járatokról, és jegyárak itt.

Mustra