Egy elhízott férfi lányának nagyobb eséllyel lesz mellrákja

Erre a következtetésre jutottak nemrég a georgetowni Lombardi Rákkutató Központ szakértői, akik az apák elhízásának az utódokra tett lehetséges hatásait állatkísérletek során vizsgálták.

A Scientific Reportsban megjelent tanulmány szerint az elhízott hím és normál súlyú nőstény egereknek eleve túlsúlyos kölykeik születnek - és azok is maradnak -, ráadásul a nőstény utódoknál lassabb a mellszövet kifejlődésének folyamata, míg nő a mellrák kockázata – írja a Science Daily.

A kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy az elhízás megváltoztatja a génműködést serkentő mikroRNS-ek expressziós mintázatát mind az apa spermiumában, mind pedig a lányutódok mellszövetében. A mikroRNS-ek szabályozzák az inzulinreceptorok jelátvitelét, ami a testsúly-változáshoz és más olyan molekuláris útvonalakhoz kapcsolódik, amelyek bizonyos rákos megbetegedések kifejlődésével függnek össze.

shutterstock 39757840

Korábbi vizsgálatok rámutattak arra, hogy egy túlsúlyos anyának nagyobb esélyel lesz túlsúlyos gyermeke, sőt, a mellrák kialakulásának is nagyobb a kockázata, ám eddig a kutatók nem igazán foglalkoztak azzal, hogy az apa súlyának is köze lehet-e ehhez a betegséghez.

„A kísérletet ugyan állatokon végeztük, de a konklúziót azok a nemrégiben publikált vizsgálati eredmények is alátámasztják, amik szerint az elhízott férfiak spermiumában jelentős epigenetikai eltérések figyelhetők meg a sovány férfiakéhoz képest. A tanulmányunk azt sugallja, hogy ezeknek a változásoknak az utódok életében is komoly következményei lehetnek, többek között növelhetik a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát” – állítja Sonia de Assis, a rákkutató központ onkológia tanszékének munkatársa és a tanulmány vezető szerzője.

„A következő lépés természetesen az, hogy ezeket a hipotéziseket emberek bevonásával is megvizsgáljuk” – tette hozzá a szakértő. És megjegyezte azt is, addig sem árt, ha mind a férfiak, mind a nők ügyelnek arra, hogy megfelelően étkezzenek, és úgy általában olyan életvitelt folytassanak, amitől nem csak ők lesznek készségesebbek, de erre az utódaiknak is jobb esélyeik lesznek. 

Mustra