Öt tuti ajándék utazóknak

Már csak párat kell aludni, és itt a karácsony, hurrá! Nem örül felhőtlenül, mert nem elég, hogy a nagytakarításhoz sincs kedve, de az ajándékokkal sem áll még sehogy? Ha vannak sokat utazó barátai vagy családtagjai, ne törje a fejét tovább, a Travelo segít ajándékot választani nekik. Mutatjuk a legdrágábbaktól a legolcsóbbig, mi mindennek örülhet, akinek a helyváltoztatás a lételeme.

1. Konkrét úti élmények

Ha anyagilag megengedheti magának, ne gondolja túl az ajándékozását: aki imád utazni, a legboldogabb egy utazással lesz (vagy bármi olyasmivel, ami hozzásegíti a következő útjához). Ha tudja, hova vágyik az ajándékozott, és azt is, mikor ér rá, nézze meg, éppen mennyiért kínálnak repülőjegyet az adott célpontba. Néha meglepően jó áron lehet a legnépszerűbb városokba is foglalni. Ha inkább biztosra menne, vegyen ajándékutalványt: a Wizz Airnél 25 és 50 eurós címletekben vehetjük meg, a Ryanairnél forintban is megadhatjuk az összeget (a legolcsóbb 7500 forintba, a legdrágább 60 ezer forintba kerül).

tk3s nrth ho stk516
Tamas Vajda / Northfoto

De nem muszáj ennyire nagyvonalú ajándékhoz ragaszkodnunk akkor sem, ha élményt akarunk adni: egy alternatív városnézésre szóló sétajegy is izgalmas, és nem is kerül olyan sokba. Mi a Hosszúlépés sétáit szeretjük a legjobban, korábbi beszámolóinkat róluk itt, itt és itt lehet elolvasni. Ajándék sétajegyet pedig ide kattintva lehet venni tőlük.

Fontos!

Ügyeljünk a felhasználás határidejére, a hotelek esetében ez általában fél évet jelent, repjegyeket pedig egy éven belül kell leutazni.

2. Kabinpoggyászból sosem elég

Hátizsákból, bőröndből, sporttáskából sosem elég, ha az ember állandóan úton van. Egy táskának tehát csak sikere lehet egy gyakran utazó családtagnál vagy barátnál. Érdemes olyat választani, ami megfelel a légitársaságok kabinszabványának, így mindig magával tudja majd vinni a fedélzetre az ajándékozott.

insitu
Insitu

Ilyen például a kifejezetten fapados utazóknak ajánlott, InSitu dizájnboltban kapható, tucatnyi színben elérhető Cabin Zero hátizsák, amely könnyű, viszont kitölti a maximális kézipoggyász-méretet, így még az a plusz pulóver is befér, amit amúgy nem akartunk elvinni. Mérete 55x40x20cm, összesen 44 liternyi holmi fér bele, súlya 75 deka, ára viszont inkább bőröndhöz méltó, 16950 forint.

3. Spéci világtérképek

Szintén az InSituban lehet kapni kaparós világtérképeket, amelyeken egy pénzérmével akkurátusan kisatírozhatjuk azokat az országokat, ahol már jártunk. Van Európa-térkép, világtérkép és gourmet térkép is, utóbbinál az országok neve helyett az adott régió nemzeti ételei szerepelnek, országonként több is.

terkep
Insitu

4. Mikroszálas törölköző

Lehet, hogy elsőre nem tűnik túl nagy ötletnek törölközőt ajándékozni, de egy megdöbbentően kis helyen elférő, praktikus darabnak a világjárók nagyon nagy hasznát fogják venni, így az öröm garantált. A mikroszálas törölköző, ami leginkább egy óriási és nagyon puha portörlő rongyra hasonlít, súlyának többszörösét képes folyadékból felszívni, vékony és könnyű holmi. Tökéletes azokban az esetekben, amikor a pakolásnál minden milliméter számít. A Decathlonban többféle méretben és színben árulják.

mikroszalas-torolkozo-xl-es-meret-110-x-175-cm-piros
Decathlon

5. Meg persze könyv

„Egy harminc órás non-stop buszút a Sarki Fény nyomában és egy firenzei zsebelés is lehet vicces kaland, ha az úti beszámoló szerzője humoránál van. Szerencsére Bill Bryson nem egy savanyú ember, így aztán kalandjait olvasva hangos röhögésben törhet ki az ember nagyjából minden második oldalon” – írtuk korábban az imádnivaló humorú szerző Egyik lábam itt... című könyvéről. 

B1413250
Bookline

A könyvhöz jelen sorok írója tavaly karácsonyi ajándékként jutott hozzá, és azóta elkötelezett híve a nagyon vicces és nagyon okos, amerikai származású szerzőnek. Így aztán reménykedik, hogy idén megkapja Bill Bryson amerikai túraélményeiről szóló, Hátizsákkal a vadonban című kötetét is, ami éppen most jelent meg magyar nyelven. Ha csak fele olyan vicces, mint az, amit már olvastunk tőle, már akkor is határozottan érdemes megvenni.

+1: Ha az ajándékozott egyszerre szeret utazni és borozni is

Karácsonyi borválogatás, speciális bordugó, ünnepi dobozos cseppőr, borhotel voucher, borsuli ajándékutalvány vagy kékfrankossal töltött csokoládé - rengeteg jópofa dologgal meglepheti borrajongó családtagjait és barátait. A teljes listát itt találja, mi bárminek örülnénk ezek közül.

Oszd meg másokkal is!
Mustra