15 tény a mellről, amit eddig talán nem tudott

Úgy gondolja, hogy mindent tud a mellről? Biztos ebben? A Châtelaine összeszedett 15 tényt, és a listában biztos van olyan, ami önt is meglepi. 

1.  Az emlősöknél a nőstények az újszülötteket erre a célra módosult mirigyeik, a tejmirigyek váladékával táplálják, ez a nagy közös pont, viszont a főemlősök közül csak az embereknél van, hogy a nők mellei a pubertáskorban nőni kezdenek. 

2. A mellet (vagy emlőt) zsír- és kötőszövet, valamint mirigyes állomány alkotja . Ez utóbbi 15-20 sugarasan elhelyezkedő lebenyből áll, és a mirigyeknek köszönhetően nők melle egyetlen nap alatt 450 ml tej termelésére képes. És ez még csak az egyik, vagyis ha mindkét mellet nézzük, akkor közel 1 liter tejről is beszélhetünk.

3. A ciklus alatt is változik a mellek mérete. Ennek oka a progeszteron szintjének emelkedése, illetve süllyedése.

4. A női mellek egyre nagyobbak lettek. A magyarázat? Világátlagban megnőtt a kissé vagy erősen elhízott emberek száma,  a nőknél a túlsúly pedig értelemszerűen mellméretben is megmutatkozott, és a fogamzásgátló-tabletták elterjedése is hozzájárult a növekedéshez. 

5. Ha alábecsüli a pohár méretét, akkor kifolyik a víz, míg ha túl nagyot választ, akkor eltűnik benne ugyanaz a mennyiség. Ez a tétel nagyon igaz a melltartókra is, és a szomorú tény az, hogy a Triumph felmérései alapján a nők nagyjából 76%-a nem a megfelelő méretű melltartót hordja. Pedig ez nagy hiba, mivel nem néz ki jól, ha bevág vagy felkúszik pánt, másrészt a rossz méret hát-, váll- és nyakfájdalomhoz vezethet.

6. Egy dupla D kosaras (magyar számozás szerint E) mellmérettel rendelkező nő elképesztő terhet cipel. Átlagosan ez 6-11 kilós pluszt jelent, így nem csoda, ha körükben nagyobb számban jelentkezik hát és derékfájdalom. Ez ugyanis olyan, mintha egy fél éves babát cipelnének magukkal mindig, mindenhova.

7. Az extra méretű mellekkel rendelkező nőknek azért is kell nagyobb körültekintőnek lenni, ha fehérnemű vásárolnak, mert túl vékony pántok ugyanis mélyen a bőrbe vágnak, és akár idegeket, ereket is elszoríthatnak, ami zsibbadáshoz vezethet.

8. Az egyik legjobban megtérülő beruházás egy jó sportmelltartó. Egy alapvetően kis mell is több, mint 7 centit mozdulhat megterhelő mozgás esetén. Hát még, ha történetesen egy dupla D kosárral áll neki valaki az aerobiknak.

9. A mell a férfifantázia egyik központi eleme. Egy gond van csak, Alfred Kinsey szerint pusztán a nők felének érzékeny a melle az érintésre. Viszont egy 2011-es tanulmány szerint a mell cirógatása hasonlóan hat az agyra mintha a genitális régió izgatása. Ja, és szex közben a bimbó megnő, majd orgazmus után "összeesik".

10. Nem minden mellbimbó ugyanolyan, de abban a legtöbbször megegyeznek, hogy kifelé állnak. De persze ez sem mindig van így, 100 mellből ugyanis 10-20 befelé forduló bimbóval büszkélkedhet. Ez teljesen egészséges, és semmiben nem befolyásolja a nőt.

11. Az, hogy a férfiakat vonzza a mell, nem is kérdés. Azonban az, hogy mit tartanak ideálisnak, az már más tészta. Egy 2013-as felmérés szerint az alacsonyabban képzett férfiak sokkal jobban rajonganak a nagyobb mellekért mint a magasan képezettek társai. A két nem pedig abban nem ért egyet, hogy milyen a tökéletes női test: míg a reklámok miatt a nők fejében a fitt, tónusosan izmos formák élnek, addig a valóság az, hogy a férfiak jobban kedvelik a gömbölyded idomokat.

12. Hiszi vagy sem, a Playboy követi a gazdasági mutatókat, méghozzá a Playmate-eken keresztül. Az utóbbi években, amikor a gazdasági helyzet nehéz volt, akkor a nagyobb, magasabb modellek taroltak, míg a javuló tendenciákat az alacsonyabb modellek követték.

13. Az USA államaiban a mellnagyobbítás a leginkább keresett plasztikai beavatkozás.

14. Megnyugodhat! A kutatók szerint ugyanis az izzadás gátlók használata és a melltartók viselése sem növeli meg a mellrák kialakulásának kockázatát, vagyis egyelőre nem bizonyították ezt egyértelműen az összefüggést.

15. A mellrák a legrettegettebb ráktípus a nők körében, de a tüdőrák több halálos áldozatot követel, a halálokok pedig szív- és érrendszeri problémák vezetnek. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek