Hazamentek a Szigeten bulizók, most menjen ön hozzájuk!

Senkit sem lep már meg, az hogy rengeteg fesztiválozó látogat el évente a Szigetre és előtte vagy utána maradnak is pár napot, hogy megnézzék Budapestet is, vagy barangolnak egy kicsit az országban. Most fordítottunk a helyzeten és a Lángoló Gitároktól átvett ötlet alapján kifaggattuk őket, hogy mit ajánlanak ők a saját lakóhelyükről, amik turisták által nem feltétlenül látogatott helyek, viszont az ott élők kedvencei. Véletlenszerűen választott fesztiválozóknak köszönhetően Anglia, Skócia és Németország mellett Ausztráliába és Brazíliába utazásokhoz is kaptunk tippeket helyi fiataloktól, akik közül néhányan komplett útitervvel álltak elő hirtelen a semmiből. 

Anglia, Brighton

Látnivaló: A tengerpart télen és nyáron is gyönyörű, de persze akkor a legszebb, ha szerencséje van és a nap is süt. Ha jó időt fog ki, akkor akár kajakot is bérelhet és evezhet a Pier körül, vagy részt vehet szervezett túrán is. Ha kevésbé sportos, akkor is menjen a Pierre, rengeteg játékon élheti újra a gyerekkorát. Sétálgasson a Lanes-en, illete a North Laine-en a szűk kis utcácskákban. Rengeteg ékszerboltot talál itt, nagyon sokan vesznek itt eljegyzési gyűrűt például, de tele vannak az utcák designer ruhákat, vagy éppen cukiságokat áruló kis boltokkal. Brightonban mindenki játszik valamilyen bandában, innen származik például a Maccabees, Go team vagy éppen Fatboy Slim, így zenerajongóknak a GAK gitarbolt kihagyhatatlan, mert igazi ritkaságokra lehet bukkanni. 

Anadolu Agency / Europress / Getty

Ennivaló: Keményen kell kezdeni a napot, egy jó kis angol reggelivel kolbásszal, sonkával, tojással, grillezett paradicsommal, gombával és kenyérrel. Természetesen angol teával, amit tejjel kell inni, ahogy azt illik. Ha nem a szállodában enne, hanem mondjuk hangulatosabb helyen, akkor a fesztiválozónk  a tengerparti a Buddiest ajánlja. Brighton a vegetáriánusoknak is tökéletes választás, vega angol reggeliért a Wai Kika Moo Kauba menjen a Kensington Gardensen, és forró gyömbéres italt kérjen hozzá. Mexikói ételt a La Choza étteremben keressen, ahol lehet várni kell az asztalra, de megéri, indaiért a Curry Leaf Cafe-t keresse. Ha pubot keres, menjen a Fortune Of War-ba a tengerparton. Jazz kedvelők a Jazz Room-ba mehetnek bulizni, vagy a Casablancába, koncertre a Sticky Mike's Frog Barba. A Green Door Store a vasútállomás alatt van és hajnali ötig lehet brit zenére táncolni. 

Utazás: Legegyszerűbben Gatwick repülőtérről juthat el Brightonba vonattal, de Lutonról is megy közvetlen vonatjárat Brightonba. Londonból szintén vonattal közelíthető meg, nagyjából fél óránkét indulnak járatok és egy óra alatt bőven Brightonba lehet érni. 

Ausztrália, Melbourne

Látnivaló: Ha egy jó kis élő rock&roll koncertre vágyik, akkor a legendás Cherry Bar jöhet szóba, a Yah Yah's és a Tote. Sétálni menjen az Acland Streetre St Kilda részre, ott cukrászdák és retro ruhás boltok között lehet nézelődni. A bohémabbaknak pedig érdemes Fitzroyban sétálgatni a Brunswick Street, Smith Street és Gertrude Street környékén, benézni a kis lemezboltokba, meg persze belevetni magát a jobbnál-jobb étel- és italkínálatba. A Brunswick Street a bulizni vágyóknak este is kiváló választás, mert egy csomó helyen zajlik az élet, például a Retreat Hotelben, a Brunswick Greenben, vagy a Penny Black nevű helyren. Aki pedig inkább parkokat nézne, az a Domain vagy a Fitzroy Gardenst látogassa meg, vagy biciklizzen egyet a Yarra folyó melletti úton és nézegesse meg a lakóhajókat. 

Darrian Traynor / Europress / Getty

Ennivaló: Ha a Yarra folyó melletti sétát vagy a biciklizést választja, ott talál majd nagyon jó kis éttermeket. De semmiképpen se hagyja ki a Pellegrini's-t a Bourke Streeten, ami Melborurne ikonikus kávézója, és a Brunsick Street környékén is nyugodtan válogathat az éttermek és a kocsmák között. 

Utazás: Készüljön fel, hogy kimerítő lesz elmenni ilyen messzire, mert legalább 24 órát kell repülnie, többször át kell majd szállnia, és közben úgy ugrál az időzónák között, hogy észre sem veszi, hogy egy teljes nappal elcsúszott a biológiai órája. 

Brazília, Curitiba  

Látnivaló: Curitiba dél-Brazíliában található, Paraná központja és legnagyobb települése. Ha múzeumba menne a nyaralás alatt, akkor látogasson el az Oscar Niemeyer Múzeumba és ismerkedjen meg Paraná művészei mellett más brazil alkotókkal is, higgye el, érdemes. Parkokban is lehet sétálni, az egyik a Tingüi, ami hatalmas, tele változatos növényekkel, vagy a Tanguá, ahol akár hajókázni is lehet, meg persze sétálni és enni valamit. Van egy hatalmas kilátó is, aminek az aljában telefonmúzeum van, na az nem annyira érdekes, de toronyból a kilátás naplementekor, nagyon szép. 

Europress / Getty

Ennivaló: Természetesen a brazil kávé kihagyhatatlan, azt mindenképpen meg kell kóstolni még azoknak is, akik nem kávéznak. Ha egy étteremben azt látja az étlapon, hogy "feijoada", akkor válassza azt. Ez ugyanis egy nagyon ízletes babos húsétek, kicsit hasonlít a pörköltre. Mivel sok a lengyel, ezért Curitibaban is lehet enni pirogot. Eszébe se jusson McDonald's-ba beülni, hanem menjen a Maderoba, ami szintén egy hamburgeres franchise, csak éppen sokkalta jobb és finomabb és az egész országban megtalálható. 

Utazás: Legalább egyszer át kell szállnia, a legjobb ha Lisszabonból, a legolcsóbb pedig ha Isztambulból repül Brazíliába, de Spanyolországból is mennek már repülők. 

Németország, München 

Látnivaló: A Marienplatz persze egy turista látogatásból sem maradhat ki, de Münchenben ennél sokkal több a látnivaló. Ott a Múzeumnegyed, vagy csak egy séta az Angol Kertben. Egyébként Münchenben azok fognak ámuldozni a leginkább, akik szeretik az építészeket, na meg a BMW-t, merthogy a BMW múzeumot is itt lehet megtalálni az Olimpiaparkban, ha valaki hercegnősködni akar, akkor a közelben található Neuschwanstein kastélyba utazzon. 

Insights / Europress / Getty

Ennivaló: Jön az ősz és ezzel együtt az Oktoberfest. Jó, az nem egy ilyen fesztivál, mint a Sziget, de a legnagyobb buli az évben Münchenben. Na ott aztán mindent lehet inni, az összes német sört ki lehet próbálni, csak győzze az ember. Hozzá egy kis sült kolbász vagy valami olajban sült kaja és máris átvette az igazi német életérzést a hozzánk látogató. 

Utazás: Vonattal a legegyszerűbb és a legolcsóbb is, és bár repülővel is megközelíthető Budapestről, de a vonat bulisabb a fesztiválozók szerint. 

Skócia, Aberdeen

Látnivaló: Aberdeen városára nem érdemes túl sok időt szánni, sokkal érdemesebb a vidéki Skóciát megnézni, mert az viszont különleges, míg Aberdeen egy nagyváros és kész, ráadásul szürke és depressziós - ezt nem mi mondtuk, hanem a fesztiválozók, akik onnan érkeztek. A skót felföld ellenben csodálatos! Ha múzeumba akar menni, akkor látogassa meg a Battle Of Banockburn Múzeumot, ami úgy mutatja meg a skót csatát, hogy odaáll a csatamező szélére, és 3D-ben végignézheti az egészet ott, ahol történt. Meg persze ott van Loch Ness és az esély, hogy láthassa Nessie-et. 

Jeff J Mitchell / Europress / Getty

Ennivaló: Bizonyára mindenki a haggisre gondol, mint hagyományos skót étel, ami rendben is van, viszont jó ha tudja, hogy abból a skótok sem esznek sokat, nagyjából egyszer egy évben és az bőven elég is. Mindenki sült krumplit eszik sajttal, ami megér egy próbát, főleg buli után esik majd a legjobban. Ne hagyja ki az Irn-Bru nevű italt sem, ami egy narancsos-cukros cucc, nem feltétlenül jó, de annyira nemzeti ital Skóciában, hogy kábé kötelező kör megkóstolni. A másik nemzeti italuk a whisky, amiből szintén nem isznak sokat, az elmondás szerint, csak előállítják. Az italoknál maradva, ha bulizni megy, akkor mindenki a Buckfast nevű itallal üti ki magát, amiben annyi a koffein mint 8 üveg kólában és mindenki megőrül tőle, de az íze borzasztó. 

Utazás: Fapados járattal a legegyszerűbb, vagy Angliából bárhonnan vonattal. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra