Megcsalt a feleségem, belebetegszem, tönkremegyek

Levélírónknak azzal kellett szembesülnie, hogy megcsalta a felesége. Nagyon megviseli a dolog, lefogyott, rászokott a dohányzásra, belebetegszik ebbe az egészbe. Szeretné megmenteni a házasságukat, de úgy érzi, nem bírja ki ezt az helyzetet. Mit lehet ilyenkor tenni? Ki kell bírni az elviselhetetlen szenvedést? De meddig? Vagy van valami gyors módszer a felejtésre és a megoldásra? 

A tanácsát szeretném kikérni egy nekem elég fontos problémában. Rajtakaptam a feleségemet, hogy megcsal, és egyelőre nem tudom ezt feldolgozni. Abban megegyeztünk, hogy adunk még egymásnak egy esélyt. Látom, hogy ő is igyekszik, de érzem rajta, hogy még mindig szerelmes a másik férfiba. Azt állítja, hogy nekik nincs jövőjük, mert a másik fél is családos ember. Állítólag ez csak egy játék volt köztük, de bevallotta, hogy szerelmes lett belé. Én szeretnék még egy próbálkozást, hogy helyrehozzuk a házasságunkat, mert még szeretem, és a 2 pici gyermekünkkel elég szép családban éltünk. Egy gond van, hogy nem tudom kiverni a fejemből, hogy mit tett, rászoktam a cigarettára is nyugtatás céljából. Állandóan az jár a fejemben, mit és hogy csináltak együtt, sokszor úgy érzem, nem kapok levegőt, nem tudok koncentrálni a gyerekekre, a munkára. Nagyon szeretném megmenteni a családot, és megteszek mindent, hogy újra tudjon szeretni engem. Ő is azt mondja, hogy mindent megtesz, nem kavar többet. Látom rajta, hogy próbálkozik, de azt is mondja, hogy irántam sose tudott, és nem is fog tudni úgy érezni, mint a másik férfihoz. De állítólag mindent megtesz, hogy elfelejtse, és megpróbál vonzódni hozzám. Azt mondja, neki idő kell. És én félek, ezt az időt nem bírom ki. Érzem, hogy egyre jobban leépülök, fogytam 2 hét alatt 12 kilót, és nem tudom feldolgozni. Próbálok benne bízni, de állandóan az motoszkál a fejemben, hogy ha nincs épp velem, akkor megint találkozik, vagy írogat neki. Semmiképpen nem szeretnék szakítani, nekem fontos ez a család, de félek, belebetegszem, ha nem felejtem el, ami történt. Abban szeretnék segítséget kérni, hogy van-e valamiféle pszichológiai technika, ami segítene abban, hogy könnyebben felejtsek. Hogy ne gondoljak állandóan arra, hogy mennyi rossz dolgot beszélt rólam, (aminek szerintem nincs alapja) hogy mennyit hazudott, és hogy miket tett a másik férfival. Eltelt már egy hónap az eset óta, de félek, csak az idő nem oldja meg... 

shutterstock 277528928

Az akut krízis

Egy házasság hirtelen felmerülő válsága, a korábban biztosnak, és akár örökké tartónak tekintett bizalmi kapcsolat felborulása nagyon erős krízishelyzet. Konkrét hatásaiban, és ezek erősségében talán kicsit másképp, de a lényegét tekintve mindenki hasonlóan reagálna egy ilyen eseményre. Az állandóan visszatérő gondolatok, a kétségbeesés, és a testi tünetek (mint például a gyors fogyás) tehát az ön által átélt akut krízis tünetei. Megértem, ha ebben a pillanatban ez az állapot kibírhatatlannak tűnik, mégis azt kell mondanom, hogy az elmulasztására, és a felejtésre nincs könnyű és gyors technika. Most bármennyire is lehetetlennek tűnik, csak a helyzettel való megküzdés lesz az, ami segíthet. Ez az elvégzendő munka pedig a tünetek enyhítésétől a válság kialakulásának és a kiváltó okok megértésén át a kapcsolat újjáépítéséig tart. Ezek a lépések, és az ezekbe fektetendő energia sajnos nem megspórolhatók. Sokan megpróbálnak gyorsan felejteni, és ehhez akár „segédeszközöket” is használni, mint az alkohol, drogok, pótcselekvések, vagy egy gyors új párkapcsolat. De egy, a lényegét tekintve feldolgozatlan, és a szőnyeg alá söpört krízis életre szóló károsító hatásokat fejthet ki.

Amit tehát most átél, az bizonyára fájdalmas, de mindezek a krízis tüneteinek, és természetes szakaszainak tekinthetők:

  • a gondolkodás ilyenkor beszűkül, csak erre a helyzetre tud gondolni, erre koncentrál,
  • görcsösen megoldást keres, de úgy érzi, nem boldogul ezzel az egésszel,
  • erőltetett, de eredménytelen megoldási próbálkozások ismételgetése,
  • erős stressztünetek, pánik, szorongás – a helyzet nagyon erős negatív érzelmeket mozgat meg.

Ez az állapot nehezen elviselhető, de szerencsés esetben nem kell, hogy néhány hétnél tovább tartson. Az állandóan visszatérő gondolatoknak, az érzelmi viharoknak, és a testi tüneteknek enyhülniük kell, ahogy lassan felkészülünk a helyzet megoldására és a valódi megküzdésre. Ha az állapota nem javul rövid időn belül, vagy akár már most azt érzi, hogy kibírhatatlan, kérjen minél hamarabb segítséget! A tartós krízis a megoldáshoz szükséges képességek és energia elvesztéséhez, illetve az egészségi állapotának további romlásához vezetnének.

shutterstock 249953548

De mi történt?

A krízist, és a vele együtt járó, nehezen elviselhető érzelmeket a veszteség élménye váltja ki. Egy megcsalás következtében sérül és elvész a másikba vetett bizalom, veszélybe kerül az eddigi életünk, és a közös jövő. Egy ilyen helyzetben nem is egy dolgot veszítünk el, így a veszteségek halmozódása a teljes reménytelenség állapotát állíthatja elő bennünk.

Hogy ki hogyan reagál egy ilyen helyzetben, sok mindentől függhet. Önnek is lehet számos személyes megküzdési eszköze, még ha úgy is tűnik, hogy ezek átmenetileg eltűntek. Ezek olyan képességek, és belső erőforrások, amelyeket a korábbi élete során – akár a múltban átélt krízisek hatására – sajátított el. Ezeket Oláh Attila, a téma nemzetközileg elismert kutatója így foglalta össze:

  • tanult leleményesség: korábbi krízishelyzetekből származó tapasztalatok,
  • lelki edzettség: önbizalom, frusztrációtűrés, akadályok elviselésének képessége,
  • optimizmus és pozitív gondolkodás: ez elengedhetetlen a megoldás megkezdéséhez,
  • koherenciaérzék: képesség az összefüggések megértésére, a racionális gondolkodásra,
  • énhatékonyság: önismeret, saját működésünkről szóló tudás.

Többé vagy kevésbé, de ezek a képességek mindenki rendelkezésére állnak. Így önnek is, még ha most azt is érzi, teljesen eltűntek. De segíthet a család, a barátok is. Ha van erre alkalmas személy a környezetében, érdemes felülemelkedni az esetleges szégyenen, és megosztani vele, ami önnel történt. Nem is tanácsot érdemes ilyenkor kérni, az együttérzés, az érzelmi támogatás, és a „nem vagyok egyedül” érzése talán még fontosabb is. 

shutterstock 243234682

A terápia a megoldás

Megértem, ha most úgy érzi, mindezzel nem boldogul. Ha egyszerű technika nincs is a megoldásra és a felejtésre, a pszichológusok rendelkeznek eszközökkel arra, hogy gyors segítséget nyújtsanak a válság legelviselhetetlenebb szakaszában. Ilyenkor a krízisintervenció módszere segít. Ebben a szakaszban nem keressük az okokat, nem „vájkálunk a múltban”. Gyors és hatékony támogatást nyújtunk, és segítünk felszínre hozni, és beindítani a fentebb leírt megküzdési képességeket és eszközöket. Ez az első lépés, és ezután következhet a valódi, a probléma lényegét érintő megoldás

Szándékosan nem szól ez az írás a megcsalás okáról, és nem próbálok tanácsot adni abban, miért is történhetett ez az egész. Ezt a következő lépésként, egy párterápia keretében lehet feltárni. Hogy mi volt az a hiány, elégedetlenség, vagy bizonytalanság, ami a feleségét egy külső kapcsolat felé irányította, ki kell, hogy derüljön. Erre a válaszra szükségük lesz a kapcsolat megújításához.

Egy biztos: az idő, a puszta várakozás sem önnek, sem a feleségének önmagában nem segít. Ahhoz, hogy ez a munka is elkezdődhessen, egyetlen fontos feltételnek kell teljesülnie: mindketten elszánják magukat erre a feladatra, és hajlandóak legyenek energiát befektetni a kapcsolat újjáépítésébe. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra