Utazni gusztustalanabb, mint gondolná!

Éppen időben, vagyis nagy nyári nyaralások előtt a Daily Mail arról ír, hogy mennyi kórokozóval is találkozhatunk vakációzás közben. Azt tudta például, hogy mire eljut a szállodáig a bőröndje, egy hatalmas baktériumtanya lesz? De semmi gond, mert addigra sokkal undorítóbb dolgokkal találkozott a repülőn, ahol a személyzetnek nincs ideje rendesen takarítani, az ülések hátából kihajtható kisasztalt pedig sokan pelenkázásra használják. 

Egy kutatás szerint egy sima bőrönd 80 millió baktériummal kerül kapcsolatba, amíg elér a hotelig. Ez nem is olyan meglepő, hiszen egy emberi tenyéren úgy 10 millió baktérium van, és egy csomag csak a reptéren átlagban négy ember kezén megy keresztül, és akkor még nem számoltunk a segítőkész taxisofőrökkel, a szállodai londinerrel, vagy a portással. 

A repülőgép az igazi fertő

Ha eddig boldogan falatozott a repülőgép lehajtható tálcájáról, most egy életre megbánja. Ugyanis néhány, természetesen a neve elhallgatását kérő légiutas kísérő kitálalt, miszerint a takarítók nem végeznek alapos munkát. Nem is nagyon tudnak, hiszen a legtöbb gép csak leszáll, kiszállnak az utasok és már kezdődik is a következő járat beszállítása. "Többször is láttam utasokat, akik a felhajtható tálcát használták a gyerekük pelenkázására, vannak, akik körmöt vágnak rajta. De olyan is van, aki nem megy el vécére. Az ülések és a szőnyegek mocskosak, a mosdó padlójáról pedig ne is beszéljünk. Tiszta takaró és párna is csak az első repüléskor jár, utána már használtat kapnak az utasok" - mondta az egyikük. 

Még a biztonsági öv is

Egy amerikai felmérés szerint a repülőkön és a reptereken számos kórokozó jelen van az influenzavírusoktól kezdve a liszterózist okozó baktériumokig. Egy meg nem nevezett amerikai reptéren például extrém módon szennyezettnek találták azokat a kis dobozokat, amikbe a biztonsági ellenőrzés során kell beletenni a dolgait. Még fekáliát is kimutattak rajtuk, ami valószínűleg a cipőtalpakról került oda. A cég is megerősítette, hogy a repülőgépen található tálcák szennyezettségi mértéke siralmas volt.  És gondolta volna, hogy a biztonsági övek is tele vannak mindennel, amik fertőzést okozhatnak? Pedig eléggé logikus, hiszen nagyon ritkán tisztítják vagy cserélik ki ezeket, viszont mindenki matat velük.  

shutterstock 138608582
Shutterstock

Tippek és trükkök

- Szakértők azt javasolják, hogy legyen önnél fertőtlenítő kendő és/vagy zselé, amivel, miután elfoglalta a helyét, törölgessen végig maga körül mindent a biztonsági övcsatjától kezdve a lehajtható tálcán át az ülése karfájáig. 

- A mosdóba tett látogatás előtt és után is fertőtlenítse a kezét. 

- Sose mászkáljon mezítláb a kabinban.

- Használjon orrsprayt, mert a repülőn nagyon száraz a levegő, és a légutakból nem tudnak olyan hatékonyan kiürülni a kórokozók. 

- Vigyen magával takarót és párnát a repülőútra, így nem kell mások baktériumaival és bőrmaradványaival "közösködnie".

- Mielőtt egy lendülettel a hotelszobája ágyára dobná a csomagját, törölgesse át fertőtlenítő kendővel.  

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek