Groove: az edzés, ami igazi örömtánc

Akárcsak tavaly, idén is ellátogattunk a Nivea Fitness Tour budapesti állomására. A helyszín változott, de a koncepció maradt, most is sok különböző órát ki lehetett próbálni. A programot nézegetve nekünk a Groove-on akadt meg a szemünk, hiszen a táncos mozgásformák most nagyon népszerűek. Az óra előtt ara kértük Corinne Sasso Groove-oktatót, hogy meséljen egy kicsit a módszerről.

Pontosan mi is a Groove?

Ez a legkönnyebb táncos óra, ami létezik. A mozgalmat Misty Tripoli indította el. Fitneszoktatóként egyszer csak rádöbbent, nem jó az, hogy az embereknek őt kell követniük, hiszen mindenki máshogy mozog, más a testünk, a képességeink. Sokkal könnyebb rávenni az embereket a mozgásra, ha nem az óraadót kell másolniuk, ha nem másra, hanem magukra kell figyelniük.

Hogyan kell elképzelni egy órát?

A résztvevőknek nem a tömeggel szemben álló instruktort kell követni, együtt táncolunk. A rendelkezésünkre álló teret teljes egészében kihasználjuk, ide-oda sétálunk a teremben. Nincsenek alakzatok, nem táncot tanítunk, mindenki önazonosan mozoghat. Számonként ugyan mutatunk pár alapmozdulatot, de ezeket nem kell lemásolni, mert az én testem más mint a te tested, mindenki máshogy mozog. Persze az embereknek szükségük van arra, hogy tudják, mit kell csinálniuk, kellenek a keretek, de a bevezetés után minden mozdulatot úgy csinálnak, ahogy nekik jólesik, egyszerű alaplépésekről van szó, és nem kell másra figyelni közben, csak magunkra.

Milyen zenei stílusokkal vagy táncműfajokkal találkozhatunk egy órán?

Van swing, trance, country, twist, pop, rock és sok minden más. Azt szeretnénk, ha az emberek mindegyikbe bele tudnának kóstolni egy kicsit, hogy érezzék a zenét, bármilyen is legyen az, és hogy ehhez elég pár igazán egyszerű mozdulat.

Hogyan és mikor találkoztál ezzel a mozgásformával?

Négy évvel ezelőtt amikor Mexikóban voltam, elmentem Misty Tripoli egyik órájára, amit a tengerparton tartott. Lenyűgöző volt. Miután megszereztem a megfelelő képesítést, otthon, Svájcban óraadó lettem és egyre jobban belefolytam a mozgalomba. Most pedig tulajdonképpen én vezetem az egész céget.

Kinek ajánlod a Groove-ot?

Mindenkinek, hiszen bárki aki tud járni, táncolni is tud, egyszerűen nem lehet elrontani. Mivel nem koreográfiát tanulunk, nem kell folyamatosan az oktatót figyelni, és ezért az sem baj, ha valaki kihagy 10 órát.

Milyen más előnyei vannak ennek az óratípusnak?

A táncba teljesen bele lehet feledkezni, és az egész testet megmozgatja. Egyszerre izzadsz és szórakozol. Nyilván vannak edzéstípusok, amelyek sokkal komolyabban fejlesztetik az izomzatot, de megpróbáljuk úgy összeállítani az órákat, hogy legyen benne egy kis kardió, erősítés és funkcionális tréning.

Tapasztalatok

Azok számára, akik rendszeresen járnak edzeni, szokatlannak tűnhet, hogy nem kell pontosan követni a prezenterek mozdulatait, és az óra részletesen el is magyarázzák, hogy mennyiben más ez a módszer. Persze nem olyan könnyű váltani, és hiába van rengeteg hely a mozgáshoz, a tömeg inkább a színpad közelében marad, viszont arra tényleg mindenki gyorsan ráérez, hogy nem kell követni az oktató módszereit. A koreográfia helyett örömtánc van, és pár perc alatt a pálya szélén állók is becsatlakoznak, még azok is, akik nem öltöztek át az órához. A számokat pedig úgy válogatták össze, hogy elég ismertek legyenek, és aki akar énekelhet is a tánc mellé.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra