Ezeken a helyeken romantikázhat itthon

Férfiak! Rossz hírünk van: hamarosan Valentin-nap, amit a pasik utálnak, a nők nagy része viszont titokban abban reménykedik, hogy legalább egy csokiszívet vagy virágot, de inkább egy utazást kap önöktől. Ha mérhetetlenül utálja ezt az egész Valentinosdit, de tulajdonképp tényleg szívesen elvinné valahová a kedvesét, adunk néhány ötletet. Ha a külföldi hosszú hétvégézésről lemaradt, belföldre még mindig elindulhatnak!

Fel a Mátrába!

Itt van rögtön a Mátra, ami Budapesttől alig másfél óra, ráadásul az út nagy része autópálya, így gyorsan oda lehet érni. A Mátrában az utóbbi években több új hotelt is felhúztak, ilyen a Lifestyle hotel Mátraházán, a szintén négycsillagos Residence Ózon, vagy az Erzsébet hotel Parádfürdőn, de ha igazán költeni akar, akkor a parádsasvári Kastélyhotel Sasvárt ajánljuk. Ha pedig síelnének, de szeretik a kényelmet, akkor ott a Narád hotel Mátraszentimrén. Persze nem csak négycsillagos szállodák léteznek a Mátrában, egy csomó pici panzió is várja a turistákat, szinte minden faluban lehet találni egyet.

Na, de mit lehet csinálni a Mátrában? Először is, síelni. Mátraszentivánon elég jó pályák vannak 7 lifttel, 4 kilométernyi sítereppel, éjszakai síeléssel, bérlési lehetőséggel. Ha már errefelé jár az ember, tényleg érdemes kipróbálni a csúszkálást.

IMG 3944
mimi / Travelo

Nem túl romantikus program, de érdemes megnézni a Recski Nemzeti Emlékhelyet, ahonnan ironikus módon gyönyörű kilátás nyílik a falura. Csak Ivádi Attila gondnokot kell felhívni ezen a számon: +36 20/435-058, és ő csekély 300 forintos belépő ellenében megmutatja az egykori kényszermunkatábort. 

Ha nagyon sportosak a partnerével, akkor pont szombaton indul a Kiss Péter emléktúra a fiatalon elhunyt gyöngyösi születésű hegymászó emlékére. 20-57 km-es távot lehet választani, ezért inkább edzetteknek ajánljuk.

Sokkal kevésbbé lesz fárasztó a Borotválós Téltemető avagy Asszonyfarsang a sasvári kultúrban, lesz kenyérlángos, huta látogatás, üvegfújás és persze jelmezes felvonulás is. Ha nem szeretik a tömeget és a rendezvényeket, akkor lehet hatalmasakat túrázni a hegyen, vagy meglátogatni az apró falvakat, és megkóstolni a helyi specialitásokat.

Sopron és környéke

Sopron úgy szép, ahogy van. A gyönyörű, szűk, barokk utcácskák, hangulatos éttermek, a Tűztorony vagy a Kecske templom mind csodálatos látványt nyújtanak, még a hideg téli napokon is. Sopron persze nem egy köpésre van, ennek ellenére - vagy pont ezért - érdemes megnézni, végigjárni az óvárost, bekkukantani az 1280-ban épült Kecske templomba, ahol a Széchényi és az Esterházy család több tagja is nyugszik.
1IMG 2780
Travelo
 
Ráadásul a város felett ott vannak a Lővérek, mely remek kirándulóhelyeket és szállodákat rejt. Érdemes megnézni a városközpontban található Ózsinagógát, amely ma múzeumként üzemel, vagy a Pékmúzeumot (Bécsi u. 5.). Ha nem vágynak a kultúrára, nézzék meg a Herrer Csokoládémanufaktúrát, kóstolják meg a finomságokat, aztán, ha van kedvük, ugorjanak be a Ráspi étterembe, amihez kicsit ugyan autózni kell, de különleges ételeket lehet kóstolni.
 
Sopronban és környékén annyi a látnivaló, hogy felsorolni is nehéz, bármerre indul az ember, valami izgalmasat biztosan talál. Ha mást nem, a Fertő-tavat, amit szép idő esetén akár biciklit bérelve is fel lehet deríteni, de gyalog is csodákra lehet itt bukkani.
 
Szállást itt biztosan talál: a legismertebb talán Hotel Lővér, sokan dicsérték a Hotel Civitast, nosztalgiázóknak ott a Hotel Sopron, és van persze számtalan panzió.

Bükfürdő a wellness jegyében

Bük és Bükfürdő már rég nem csak a nyugdíjasok kedvelt úticélja, ezért sokat is tesznek a helyi turizmusban dolgozók. A Budapesttől 200 kilométerre található Bük és a gyógyhelyi városrész egybeolvadt, a település szinte minden háza kiadó. Nem elhanyagolható a hotelek száma sem, az egyszerűbbtől a luxusverzióig találhatunk magunknak megfelelőt. Érdemes csomagajánlatokat keresgélni, mert így olcsóbb ajánlatot is kifoghatunk.

A fürdőváros koncepcióját az öko-tudatosságra építette, ezért is hoztak létre egy „ÖKOitiner”-kalandtérképet, mely segíti a felfedezésben: ezt letöltheti az internetről vagy átveheti a bükfürdői Tourinform irodában. Akik sikeresen végigjárják az ÖKOkaland állomásait, nemcsak az élménnyel lesznek gazdagabbak, de ajándékot is kapnak.

AG 20140516 021
Ancsin Gabor

A fürdésen kivül lehet bringázni, golfozni, kirándulni, vagy átugrani Kőszegre, ahol a a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban megfigyelheti a siketfajdok életét és sötétkamrában hallgathatja meg az éjszakai madarakat. Ha pedig valódi fanatikus, akkor a közeli madárgondozó telepre is látogasson el, ahol sebesült ragadozókat gyógyítanak.

Balaton mindenkor

A Balaton nem csak nyáron szép, télen is gyönyörű, bármilyen nehéz is elképzelni, hogy a strandszezonon kívül odamenjünk. Mi most mégis ezt próbáljuk javasolni, ugyanis a fürdőzésen túl egy csomó mindent lehet csinálni a tónál.

Egyrészt lehet nagyokat sétálni a parton, amelynek egészen különös hangulatot ad, hogy ilyenkor alig néhányan lézengenek arra. Fel lehet mászni a 414 méter magas Szent György-hegyre, melynek tanösvénye mentén haladva, megismerhetjük a térség növény- és állatvilágát. Ráadásul a hegytetőről az összes  tanúhegy látszik.

18010997 95bbb90ed45848e5bfdb5e610c5f28a1 xl
Cerezo / Indafotó

Érdemes elnézni a Káli-medencébe, a kis falvaknak különös hangulata van, ráadásul több jó étterem is van a környéken. A Kővirágba ne menjenek, mert felújítanak, de a Káli Art Innben odafigyelnek a Valentin-napra, mert Kolláth Marcell séf a Michelin csillagos házban dolgozó osztrák Klaus Deutchmann séffel közösen készít valami izgalmasat. De rajtuk kívül még van itt 9 étterem, akik biztosan nyitva tartanak a téli szenzonban is.

Ha pedig rossz az idő, irány Tapolca, ahol egy 12 millió éves barlangban lehet csónakázni, egészen egyedülálló módon. A környéken számos vendégházat lehet találni, de a parton a nagy szállodák is nyitva vannak, sőt ilyenkor kedvezményes ajánlatokra is le lehet csapni.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek