Ezek legyenek önnél, ha havazáskor nem akar átülni egy másik autóba

A beígért hóesések és a fagy pontközeli hőmérséklet előjelzések alapján úgy tűnik, egy darabig még nem szabadulunk a téltől. Ha autóval indulunk neki, városon belüli elakadás vagy lerobbanás esetén nincs is okunk különösebb pánikra, azonban lakott területtől távol akár a sofőr, akár az utasok élete is veszélybe kerülhet. A téli autós túlélőcsomag ilyenkor még akár egy sms-jótanácsnál is hasznosabb lehet, szó szerint életet menthet – alább egy grafika vizuálisabb típusoknak, a hajtás után pedig elolvashatja, minek kell feltétlenül a túlélőcsomagba kerülnie!

A túlélőcsomag mit sem ér, ha autója nincsen rendesen felkészítve.
A túlélőcsomag mit sem ér, ha autója nincsen rendesen felkészítve.

Egy autós „túlélőcsomag” összeállításához az alábbi öt pontot érdemes alapul venni.

Tartalék üzemanyag

Télen a hosszabb utaknak érdemes teli tankkal nekivágni, amikor azonban fennáll a havazás veszélye, mindenképpen érdemes egy 5-10 literes kannában tartalék üzemanyagot is vinni magunkkal. Erre azért van szükség, mert ha egy helyben állunk, csak járó motor mellett működik a fűtés.

Jégoldó

A táskánkban vagy a zsebünkben (tehát NEM az autóban!) érdemes jégoldót tartani, így a fagy nem zárhat ki minket az autónkból. A jégkaparó és egy autómosó kefe vagy seprű szintén elengedhetetlen kellék a téli hónapokra, mert ezzel felgyorsíthatjuk az autó kiásását és az indulást a hidegebb napokon. Az indítókábel abban az esetben jöhet jól, ha a hideg téli időben lemerül az akkumulátor, és egy másik autós segítségére szorulunk.

Autós hólapát

Nagyobb havazás, illetve hegyi útvonalak esetén a hólánc elengedhetetlen, egyes területeken pedig kötelező tartozéka az autóknak ebben az időszakban. Előfordulhat, hogy a hóban elakad az autónk, ebben a helyzetben egy autós hólapát segíthet kijutni, míg egy szőnyeg vagy útszóró só tapadást ad az abroncsoknak. A Totalcar szakértője szerint amúgy létezik ebből összecsukható verzió is!

Elektronika

Ha műszaki vagy forgalmi okokból elakadunk, mindenképpen jól jön, ha van nálunk egy elemlámpa, illetve egy extra láthatósági mellény utasunk számára. A mobiltelefon lemerülése gondot okozhat, ha segítségre lenne szükségünk, ezért célszerű akár szivargyújtóra köthető, akár hordozható töltőt tartani a kesztyűtartóban.

Enni- és innivaló

Sok autós ma sem tart vizet és élelmiszert a kocsijában, holott egy hosszabb kényszerpihenő során szükség lehet rá, főként, ha nincs lakott terület a környéken. Ilyen esetekre érdemes tartani az autóban néhány üveg ásványvizet, illetve gyors energiaforrásként csokoládét vagy müzliszeleteket. Hasonló okokból fontos, hogy elkerüljük a kihűlést, így egy takarót vagy meleg pulóvert is érdemes betenni a csomagtartónkba.

„Az elsősegély doboz ugyan már nem kötelező, de ennek ellenére mindenképpen érdemes magunkkal vinni egyet a csomagtartóban, aki pedig rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, az tartson benne néhány tartalék szemet szükség esetére. A vontatókötélről szintén nem szabad megfeledkezni, hiszen bizonyos esetekben akár autóstársainknak is szüksége lehet a segítségünkre” – tette hozzá a Normbenz Magyarország munkatársa. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra