Itt egy légzőgyakorlat, ami segíthet az elalvásban

Nem titok, hogy a meditációnak és a légzőgyakorlatoknak sok előnye van: amellett, hogy fájdalomcsillapító hatással is járnak, természetesen a stresszoldásban is segítenek. Így nem meglepő módon akkor is érdemes próbálkozni velük, ha álmatlanul forgolódik az ágyban. A Huffington Post például a 4-7-8 módszert ajánlja azoknak, akik pihentető alvásra vágynak, mert anélkül ugye, kínszenvedés lesz a nappal.

Dr. Andrew Weil szerint ezt a módszert naponta legalább két alkalommal érdemes alkalmazni, és kellő gyakorlás után lehet emelni az ismétlésszámot is. Először négy ismétléssel érdemes próbálkozni, majd egy hónap után nyolccal is lehet próbálkozni.

A légzőgyakorlat menete:

1. A nyelve hegyét illessze a felső metszőfogak fölé a szájpadra, és az egész gyakorlat alatt tartsa ott.

2. Fújja ki a levegőt a száján keresztül.

3. Csukja be a száját, és miközben magában elszámol négyig, az orrán keresztül vegyen levegőt.

4. Amíg elszámol hétig, tartsa bent a levegőt.

5. Majd miközben magában elszámol nyolcig, ismét fújja ki a levegőt a száján keresztül.

Mivel a kilégzés a hangsúlyos, ezért fontos a belégzésnél elég levegőt beszippantani, és a ha még nem elég gyakorlott valaki, szédülhet is egy kicsit, de ez idővel elmúlik – figyelmeztet Weil az egyik oktatóvideójában.

Ahogy Weil írja, bármilyen pozícióban kipróbálható, de az elején érdemes egyenes háttal, ülve végezni. Ha nem tudja benntartani a levegőt addig, amíg elszámol hétig, akkor felgyorsíthatja a ki- és belégzést, de az arányok mindenképpen maradjanak meg.

Természetesen nemcsak akkor érdemes alkalmazni ezt a gyakorlatot ha nem tudunk aludni, hanem bármikor, amikor szüksége van arra, hogy lenyugodjon, lecsendesítse egy kicsit az elméjét.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek